დიანა ჭანუყვაძე

ნინო
2014-02-18
მადლობელი ვარ დიანა ექიმის
პროფესიონალიზმი
სისუფთავე
ეთიკა
თათია
2014-02-19
მაღალი პროფესიონალი
პროფესიონალიზმი
სისუფთავე
ეთიკა
ლელა
2014-02-19
ნამდვილად კარგი ექიმია ..ასეთი პროფესიონალი ძალიან ცოტაა დღეს საქართველოში ...
პროფესიონალიზმი
სისუფთავე
ეთიკა
მაჩვენე მეტი

სახელი და გვარი: დიანა ჭანუყვაძე  ნიკოლოზის -ას

დაბადების თარიღი: 1980 წლის 14 თებერვალი

ოჯახური მდგომარეობა: დაოჯახებული

ტელ: (599) 26-61-61.

e-mail: diana_di80@mail.ru

 

განათლება: 1986-1997 წწ. ქ. ბათუმის #3 საშ. სკოლა.

1997-2003 წწ. საქართველოს  დავით აღმაშენებლის სახელობის უნივერსიტეტი (სდასუ), სამედიცინო ფაკულტეტი, სპეციალობა _ სამკურნალო.

2004-2009 წწ. დიპლომის შემდგომი განთლება _ რეზიდენტურა. დიპლომის შემდგომი სამედიცინო განათლების და უწყვეტი პროფესიული განვითარების ინსტიტუტის რეპროდუქტოლოგიის კათედრის ბაზაზე _ ი. ჟორდანიას სახელობის ადამიანის რეპროდუქციის სასწავლო კვლევითი ინსტიტუტი. სასწავლო პროგრამა:

1 წელი -მეან-გინეკოლოგია მე-5 სამშობიაროს ბაზაზე,

1წელი-ენდოკრინოლოგია დავით მეტრეველის ენდოკრინოლოგიის კათედრაზე;

3 წელი რეპროდუქტოლოგია - ი.ჟორდანიას სახ. ადამიანის რეპროდუქციის სასწავლო კვლევითი ინსტიტუტის ბაზაზე.

2009 წ. სახელმწიფო სერტიფიცირება, სპეციალობა _ რეპროდუქტოლოგია.

2009-2012 წ. - PhD. დოქტორანტი -   თბილისის ივ.ჯავახიშვილი სახელობის უნივერსიტეტი მედიცინის ფაკულტეტი მეანობა-გინეკოლოგიის – რეპროდუკტოლოგიის კათედრა სადოკტორო პროგრამა რეპროდუქტოლოგიაში.

2012 წ. რეზიდენტურის შემოკლებილი კურსი მეანობა–გინეკოლოგია.

2012 წ. სახელმწიფო ლიცენზირება, სპეციალობა – მეან-გინეკოლოგია.

2012 წ. მედიცინის აკადემიური დოქტორის ხარისხი  – დისერტაციის დაცვა  „კორელაციები ჰიპერანდროგენიზმის კლინიკურ და ჰორმონალურ მახასიათებლებს შორის“

2013წ. წლ პროფესიული რეაბილიტაციის კურსი “კოლპოსკოპია”

2014 წ.  თელ ავივის უნივერსიტეტთან არსებული სურასკის სამედიცინო ცენტრში ინ-ვიტრო განაყოფიერების სასწავლო პროგრამა.

 

სამუშაო გამოცდილება: 

2011 წლიდან – ი. ჟორდანიას სახ. ადამიანის რეპროდუქციის ს/კ ინსტიტუტის ექიმი.

სამეცნიერო ნაშრომები: 5 სამეცნიერო ნაშრომის ავტორი, 5 სამეცნიერო კონფერენცია.

კომპიუტერილი პროგრამები: MS Office, MS Word, MS Excel, MS Power Point, Outlook Express, Internet Explorer, SPSS and etc.

 

უცხო ენები :

რუსული - თავისუფლად

ინგლისური -  თავისუფლად 

ხატუნა
2014-06-30
ტკვენტან ხდება სუროგატი დედის აკვანა
მოგესალმებით ხათუნა, სუროგატი დედის შერჩევა და აყვანა ხდება სუროგაციის ცენტრებში, ჩვენი ინსტიტუტის ინ-ვიტრო განყოფილებაში თუ პაციენტს ესაჭიროება სუროგატი დედა სწორედ ამ ცენტრებს უკავშირდებით. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე. .
ნინო
2014-06-30
გაციებული ვარ და გამონადენი მაქ,სასჰოდან და რა გავაკეტო სახლის პირობებსჰი?
მოგესალმებით ნინო, სახლის პირობებში არაფრის გაკეთებას არ გირჩევთ. გირჩევთ მიმართოთ ექიმს, ჩაიტაროთ საშოს ნაცხის ბქტერიოსკოპია, რათა დადგინდეს გამონადენის ზუსტი მიზეზი და შეირჩეს სწორი მკურნალობა.გამონადენი საშოდან ხშირად გამოწვეულია არა გაციებით, არამედ რაიმე ინფექციით. თვითმკურნალობამ შეიძლება გამოიწვიოს რეზისტენტობა მედიკამენტების მიმართ, რეალური სურათის წაშლა და შემდგომ გართეულდეს დიაგნოსტიკა და მკურნალობა. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო
2014-07-01
გამარჯობა,სპერმოგრამის ანალიზში თუ შედის ნაცხის ანალიზიის ბაქტერიული კვლევა,თუ ნაცხის ანალიზი ცალკე კეთდება? მადლობა.
მოგესალმებით ნინო, ნაცხის ბაქტერიული კვლევა არ შედის სპერმოგრამაში. სპერმოგრამაში შეიძლება გამოჩნდეს ლეიკოციტები, რომელთა ჭარბი რაოდენობა მხოლოდ ეჭვს იწვევს რაიმე ინფექციური პროცესის არსებობაზე. სწორედ ამ პროცესის დასადასტურებლად და იმის დასადგენად თუ რა ინფექცია საჭიროა გაკეთდეს ნაცხის ბაქტერიოსკოპია და ბაქტერიოლოგია. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო
2014-07-02
გამარჯობა,ციკლის მე-14 დღეს მქონდა ძალიან ცოტა ვარდისფერი გამონადენი, შემდეგ 16 დღეს ასევე ძალიან ცოტა,(ციკლი 28 დღიანია) ლომექსინის მალამო და ვაგოდინი(ზუსტი დასახელება არ მახსოვს)5 პროცედურა ჩავიტარე, შეიძლება ამ პრეპარატებმა გამოიწვიონ ციკლის ნაადრევი დაწყება? მადლობა.
მოგესალმებით ნინო, მცირე ვარდისფერი გამონადედენი მენსტრუაციული ციკლის შუა ფაზაში შეიძლება იყოს ნორმის ვარიანტი, რადგანაც ზოგჯერ ის ახლავს ოვულაციას.დააკვირდით მოგივათ თუ არა მენსტრუაცია იმ დროისთვის, როდესაც ელოდებით. თუმცა მიზანშეწონილია ჩაიტაროთ ულტრაბგერითი გამოკვლევა და საშვილოსნოს ყელის კოლპოსკოპიური გამოკვლევა, რათა გამოირიცხოს რაიმე პათოლოგიური პროცესი (პოლიპი,საშვილოსნოს მიომა და ა. შ.).თვითონ სანთლის შემადგენლობამ ნაკლებად შეიძლება გამოიწვიოს სისხლიანი გამონადენი, თუ არ არის საშვილოსნოს ყელის რაიმე სისხლმდენი დაზიანება და სანთლის ჩადებით არ მოხდება მისი მექანიკური დაზიანება. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო
2014-07-03
გამარჯობა, 02/07-ში გუშინ დამეწყო ციკლი, 29 ში მივიდვარ ზღვაზე 11 აგვისტომდე და მომდევნო ციკლს ველოდები დაახლოები 30-1 აგვისტოს, რის გაკეთებას მირჩევთ იმისათვის, რომ ან ადრე დაიწყოს შემდეგი ციკლი ან გადაიდოს ზღვიდან ჩამოსვლამდე? კონტრაცეფტივები არ გამომიყენებია აქამდე
მოგესალმებით ნინო, ციკლის გადედადება ან დასწრება რა თქმა უნდა შესაძლებელია ჰორმონალური პრეპარატებით ანუ კონტრაცეპტივებით, მაგრამ თუ თქვენ ჯერ არ მიგიღიათ მსგავსი პრეპარატები გირჩევთ მიმართოთ ექიმს რათა ის სწორად შეგირჩიოთ, რადაგანაც ამ პრეპარატებს აქვს როგორც მიღების ჩვენებები, ასევე უკუჩვენებები. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მარიამი
2014-07-12
ქალბატონო ტამარ გუსჰინ დავლიე ერტი აბი დაა მტელი გამე ცუდად ვიყავი ტავრუსხვევა გულის რევის სჰეგზნება ტავის ტკივილი და გულის წასვლის სჰეგრზნება მქონდა მოკლედ აპტიაქსჰი რც მიტხრეს ყველა გვერდიტი მოვლენა დამემარტა დგესაც არ ვარ კარგად დაა რა ვქნა სჰევწკვიტო სმა ტუ გავაგრზელო აპტიაქსჰი პარმაცევტმა მიტხრა ტუი გექნება ე ყველაპერი არ სჰეწკვიტიო და ცოტა ხანსჰი სჰეეცჰვევა ორგანიზმიო... და როგორ მოვიქცე??
მოგესალმები მარიამ. თუ შეიძლება დააკონკრეტე რომელ პრეპარტს გულისხმობ. თუმცა უმჯობესია მედიკამენტის მიღების შეწყვეტა ან დოზის დაკლება შეათანხმო მკურნალ ექიმთან. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მარი
2014-07-12
გამარჯობა დიანა ექიმო.ვარ 40წლის. შარშან ნაცხის ანალიზში გამოვლინდა დიზბაქტერიოზი.არ მიმკურნალია.ახალ ანალიზში: ლეიკოციტები 4-5 მხ/ში.ეპითელიუმი 8-10 მხ/ში გვხვდება უბირთვო ეპით.. ბაქტერიები- კოკო ბაცილები დიდი რაოდენობით პრეპარატში. სოკო (+) ლორწო დიდი რაოდენობით. ყელი სუფთა.გონოკოკი,ტრიხამონა,გარდნარელა და ქლამიდია არ მაქვს.რა წამლები უნდა მივიღო თუ არ შეწუხდებით მომწერეთ.წინასწარ გიხდით მადლობას.
მოგესალმებით მარი, რადგანაც თქვენი ანალიზის პასუხის მიხედვით გამოვლინდა მხოლოდ ბაქტერიები დიდი რაოდენობით გირჩევთ ჩაიტაროთ ნაცხის ბაქტერიოლოგიური გამოკვლევა, რათა ინახოს თუ რა ბაქტერია და მგრძნობელობის მიხედვით დაინიშნოს მკურნალობა. ასევე თქვენს ასაკში მიზანშეწონილია კოლპოსკოპიის და პაპ–ტესტის გაკეთება. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ცირა
2014-07-15
ვარ მეცხრე თვეში დამისივდა ფეხები 2 დღის უკან ავიღე ანალიზები ცილა მქონდა ძაან პატარა რაოდენობით დანარჩენი კარგი მაქვს რისი ბრალი უნდა იყოს რო დამისივდა ფეხი
მოგესალმებით ცირა, ფეხების კოჭების არეში შეშუპება ახასიათებს ორსულობას, თუმცა თუ ცილის კვალი აღენიშნება შარდში სასურველია კიდევ ერთხელ გაიმეოროთ შარდის ანალიზი, აკონტროლოთ წნევა და მიმართოთ მეან-გინეკოლოგს. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
თათია
2014-07-17
გამარჯობათ.ვარ 30 კვირის ორსული.პირველი 3 თვე მქონდა ტონუსი.შემდეგ კარგად ვიყავი.ეხლა ისევ მაქვს ტონუსი და ბავსვი მოძრაობს ზედმეტად არასასურველად.ექიმმა დამინიშნა გინეპრალი და ფინოფტინი.ზედმეტი წამლების მიღების მომხრე არ ვარ საერთოდ და რამდენად შეიძლება ამ წამლების მიღება.საშიში ხომ არ იქნება ბავშვისათვის?მადლობთ
მოგესალმებით თათია, გინიპრალი დიდი ხნის გამოცდილი პრეპარატია და ხშირად გამოიყენება ორსულებში საშვილოსნოს ტონუსის მოსახსნელად. თუ თქვენმა ექიმმა ჩათვალა საჭიროდ, რომ ტონუსის მოსახსნელად გჭირდებათ გინიპრალი უნდა აუცილებლად მიიღოთ, რადგანაც ძლიერი ტონუსის დროს მოსალოდნრელია ნაადრევი მშობიარობის დაწყება. პატივისცემით დიანა წანუყვაძე.
ნინი
2014-07-21
გამარჯობა, მაქვს ციკლი არეული ყოველ თვეს მაქვს სხვადასხვა თარიღში, მარტის თვეში არ მომივიდა და გინეკოლოგმა რაღაც წამალი მომცა ის დავლიე,(სახელი აღარ მახსოვს) აპრილში 3 რიცხვში მქონდა,მაისის თვეში მქონდა ციკლი 8 რიცხვში ივნისში კი 12 რიცხვში , რომ გამოვთვალე 35 დღიანი ციკლი გამოვიდა და ამ თვეში წესით 16ში უნდა მქონდეს მაგრამ არანაირი წინაპერიოდი არ მაქვს, არც უბრალო მუცლის ტკივილი რაც სხვა დროს მახასიათებს ხოლმე (დანარჩენები რომ არ ჩამოვთვალო), როგორ მოვიქცე ხომ ვერ მეტყვით? ორსულობა გამორიცხულია. მადლობა
მოგესალმებით ნინი, მენსტრუაციული ციკლის დარღვევას ხშირად იწვევს ჰორმონალური დისბალანსი. გირჩევთ ჩაიტაროთ კონსულტაცია და სათანადო გამოკვლევები. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მზია
2014-07-30
გამარჯობა დიანა ექიმო. ვარ 17 კვირის და 2-ი დღის ორსლი ბაშვის მოძრაობას ვერ ვგრძნობ ჯერ ხომ არ არის რაიმე საშიში და როდიდან შეიძლება რო ვგრძობდე? მადლობა წინასწარ.
მოგესალმებით მზია, პირველი ორსულობის დროს ნაყოფის მოძრაობას კლასიკურად შეიგრძნობენ ოსულობის 20 კვირიდან, ხოლო განმეორებითი ორსულობის დროს 18 კვირიდან. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნატო
2014-08-06
გამარჯობატ დიანა ექიმო ტუ სჰეიდზლება რომ მიტხრატ ეხო რომ გადავიგე მიტხრეს პოლიკისტზური საკვერცხეები მარჯვენა მაქვს 40ცზე გადიდებული მარცხენა კი 38მეტზე და საოპერციო ვარ ტუ არა იქნებ მიტხრატ? დზალიან არის ხომ გადიდებული 5ტი ცელიარმაყავს ბავსჰვი და ვმკურნალობ და არდაპატარავდა უფრო გადიდდა
მოგესალმებით ნატო, ასე ნამდვილად ძნელია თქმა გჭირდებათ თუ არა ოპერაცია. საკვერცხეების პოლიცისტოზი ხშირად ექვემდებარება კონსერვატიულ თერაპიას, თუმცა ზოჯერ საჭირო ხდება ქირურგიული მკურნალობაც. საკვერცხეების პოლიცისტოზის და მენსტრუაციული ციკლის დარღვევის ძირითადი მიზეზი ჰორმონალური დისბალანსია. თქვენ რა გამოკვლევები და მკურნალობა გაქვთ ჩატარებული? შეგიძლიათ პირადად დამიკავშირდეთ, რათა უფრო გავერკვიოთ თქვენ მდგომარეობაში. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
სალომე
2014-08-07
გამარჯობა, ვარ 4 წლის გათხოვილი მეორე ქორწინებაა პირველ ქოწინებაში მყავს შვილი რომელზეც უპრობლემოდ პირველივე თვეს დავფეხმძიმდი. მოკლედ შემოვიარე ექიმები და თითქმის ყველაფერზე ვიმკურნაალე მქონდა ვირუსები ციტომეგალო ჰერპეს და ტოქსოპლაზმა.. მაგრამ არცერთხელ არ დავრჩენილვარ მეუღლემაც გაიკეთა სპერმოგრამა და რაზეც გადაცდენა ჰქონდა იმკურნალა ასევე ვირუსებზე.ექიმმა დამინიშნა წამალი რომელიც უნდა დამელია ციკლის მოსვლიდან 5 დღიდან 9 დღემდე და მითხრა რომ წესით უნდა დავრჩენილიყავი მაგრამ ველოდებოდი 8 ში და მომივიდა 6 ში არადა ყოველთვის 1 2 კვირა მიცდება ხოლმე მოკლედ ვეღარ გავიგე რა მიზეზი შეიძლება იყოს იქნებ მირჩიოთ რამე.. ჩემს მეუღლესაც ყავს პირველ ქორწინებაში გოგო და მგონი უშვილო აცერთი არ ვართ წინასწარ გიხდით მადლობას..
მოგესალმები სალომე. საშვილოსნოს მილების მდგომარეობა თუ გაქვთ გამოკვლეული, ხშირად მეორადი უშვილობა გამოწვეულია მცირე მენჯის ღრუს ორგანოების ქრონიკული ანთების შედეგად განვითერებული მილების გაუვალობით. ასევე თუ გაქვთ ჩატარებული ფოლიკულომეტრია ანუ დაკვირვება ფოლიკულის ზრდაზე და გასკდომაზე. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნატო
2014-08-11
5ტი ცელი არ გაიცოვა ამ პოლკიტოზმა ისე საკჯვერცხეების ზომა რამდენია ნორმა 2რიდან 8მდე ხომ მე 40ცზემაქვს გადიდებული და დზალიან მაგალია ხომ იქნებ მითხრათ ანალიზებიც ბევრი მაქვს გაკეტებული ხორმონებიც ბევრი და რავიცი ფოლეკული საერტოდ არმასქვს და პოლიკისტოზის ბრალია რომ არმციფდება
მოესალმებით ნატო, საკვერცხეების ნორმალური მოცულობა არის 4-8 სმ კუბში. საკვერცხეების პოლიცისტოზის დროს არ ხდება ფოლიკულის ზრდა და გასკდომა ანუ არის ანოვულაცია, რაც უშვილობის ერთ-ერთი მიზეზია. თუ კონსერვატიული თერაპიის შესაძლებლობები ამოწურულია და 5 წლის განმავლობასი შედეგი არ გაქვთ რა თქმა უნდა ჯობია ჩატარდეს ოპერაცია ლაპარასკოპია საკვერცხეების ელექტროკაუტერიზაცია. ეს იქნება სადიაგნოსტიკო და სამკურნალო ოპერაცია, რადგან გარდა საკვერცხეებისა შეფასდება საშვილოსნოსს და საშვილოსნოს მილების მდგომარეობაც. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
სოფო
2014-08-12
გაამარჯობათ. ექიიმა მიტხრა რომ მშობიარობა უნდა ავგძრათ. იქნებ მიტხრატ ეს რა პროცედურა და ტუ არ აღიძრა მაინც მშობიარობა საკეისროს რამდენ ხანში აკეთებენ.
მოგესალმებით სოფო, რა ვადის ორსული ბრძანდებით? მშობიარობის ხელოვნურად აღძვრას ხშირ შემთხვევაში მიმართავენ ვადაგადაცილებული ორსულობის დროს, პროტოკოლით 41 კვირიდან. მშობიარობის აღძვრა ხდება მედიკამენტებით ან ასევე მიმართავენ სანაყოფო გარსის დარღვევას. თუ 12-24 საათის განმავლობაში სამშობიარო მოქმედება არ იწყება მაშინ კეთდება საკეისრო კვეთა. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნატო
2014-08-13
ყავისფერი გამონადენიც მაქვს დიანა ექიმო და ეგ იცის პპოლიკისტოზმა? ისე მანამ მომივა მოსვლამდე ცინა დგისიტ ვიცი ხოოლმე გამონადენი მაგრამ ეხლა არმაქვს მოსვლის დრიო და რატომ მაქვს რის ბრალი სჰეიდზლება იყოს მუქი სჰოკოლადისფერი გამონადენიმაქვს
მოგესალმებით ნატო, ყავისფერი გამონადენი მენსტრუაციის წინ ან/და ბოლოს არ უკავშირდება საკვერცხეების პოლიცისტოზს. ის ახასიათებს ენდომეტრიოზს.ენდომეტიოზის საბოლოო დიაგნოზი ისმევა ლაპარასკოპიის დროს და ამავე დროს მისი არსებობის შემთხვევაში ხდება ენდომეტრიალური კერების მოწვაც. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ხათუნა
2014-08-14
გამარჯობათ.ვარ 32 წლის.მყავს 1წლის და 1 თვის ბავშვი.1წელია მესტრუაცია არ მომსვლია.ბავშვს ძუძუს ვაწოვებ.საერთოდ შემიწყდება თუ რატომ მაქვს ასე??rn
მოგესალმებით ხათუნა, ქალებში ვინც ბავშვს ძუძუთი არ კვებავს მენსტრუაციული ციკლის არდგენა ხდება 10-15 კვირაში (80%), ხოლო ბავშვის ძუძუთი კვების დროს მენსტრუაციული ციკლის აღდგენა საშუალოდ 14-16 თვეში ხდება, 6 თვეში ქალთა 7%-ს, 7-12 თვეში 37%-ს, მეორე წლის განმავლობაში 48%-ს. თუმცა ამ პერიოდში არ არის გამორიცხული, რომ მოხდეს ორსულობა. თუ ამ ეტაპზე ორსულობას არ გეგმავთ საჭიროა დამატებით თავი დაიცვათ ორსულობისგან (კონდომით). ძუძუთი კვებას, რომ დაამთავრეთ მენსტრუაციული ციკლი უნდა აღდგეს. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
სოფო
2014-08-14
გამარჯობათ ვარ 41 კვირის ორსული. ექიმმა გამსინჯა და მიტხრა რომ ყელი მოუმწიფებელიაო და უნდა მოვამწიფოთო. შეგიძლიათ მიტხრათ ეს რა პროცედურა და რამდენს ხანს გრძელდება ? მადლობა პასუხისთვის.
მოგესალმებით სოფო, ყელის მომწიფება საჭიროა რათა აღიძვრეს სამშობიაო მოქმედება. სამშობიარო მოქმედების პირველი პერიოდი სწორედაც არის ყელის გახსნა. 41 კვირაზე თუ არ დაიწყო სამშობიარო მოქმედება ატარებენ მის სტიმულაციას მედიკამენტებით, ხოლო 24 საათში თუ მაინც არ აღიძვრა სამშობიარო მოქმედება აკეთებენ საკეისრო კვეთას.პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
თამუნა
2014-08-20
მოგესალმებით მაინტერესებს ნორმალური საკვეერცხეების ზომა რამდენია? ექოსკოპიურმა კვლევამ აჩვენა რომ მარჯვენა საკვერცხე მაქვს 2,5 2,3, 2,0 და მითხრეს რომ პრობლემა შემექმნება ბავშვის გაჩენასთან დაკავშირებით, გათხოვილი არა ვარ, გმადლობ
მოგესალმებით თამუნა, შვილოსნობის ფუნქციის განსაზღვრისთვის აუცილებელია გათვალისწინებული იყოს არა მარტო საკვერცხეებისს ზომები, არამედ მისი მოცულობა, საკვერცხეებში ანტრალური ფოლიკულების რაოდენობა და ოვულაცია ხდება თუ არა. საკვერცხის მოცულობა გამოითვლება შემდეგი ფორმულით სიგრძე x სისქე x სიგანე x 0,523 ნორმაში არის 4-8 სმ კუბში. ანტრალური ფოლიკულების რაოდენობას ვნახულობთ მენსტრუაციული ციკლის 3-5 დღეს ულტრაბგერითი გამოკვლევის დროს,ახალგაზრდა ქალბატონებს 8-12 ჩანართი აქვთ ხოლმე, ასაკთან ერთად მათი მარაგი მცირდება. ასევე ულტრაბგერითი გამოკვლევით დინამიკაში ვაკვირდებით არის თუ არა დომინანტური ფოლიკული, როგორ იზრდება და ხდება თუ არა ოვულაცია (ანუ დომინანტური ფოლიკული რომ მიაღწევს გარკვეულ ზომებს უნდა მოხდეს მისი გასკდომა და კვერფცხუჯრედის გამონთავისუფლება). პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე
ნინა33წლის
2014-08-21
გამარჯობა.ციკლის დამტავრებიდან ტუ დაწყებიდან მერამდენე დგეს უნდა ვიცხოვრო რო დავფეხზმდე.დიდი მადლობა
მოგესალმებით ნინა, იმისათვის რომ მოხდეს ორსულობა აუცილებელია საკვერცხეში ხდებოდეს ოვულაცია. საშუალოდ ოვულაცია ხდება მესტრუაციის დაწყებიდან მე 12-14 დღეს, თუმცა შესაძლებელია მოხდეს უფრო ადრე ან უფრო გვიან. იმისათვის რომ იცოდეთ, თუ როდის ხდება თქვენთან ოვულაცია შეგიძლიათ ჩაიტაროთ ფოლიკულომეტრია - დაკვირვება თუ როგორ იზრდება და როდის სკდება ფოლიკული, ექოსკოპიური გამოკვლევით, რომელიც კეთდება მენსტრუაციის დაწყების 8-10 დღიდან 1-2 დღის გამოშვებით. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნატო
2014-08-30
გამარჯობატ დიანა ექიმო რამინდა გკიტხოტ საკვერცხეები მქვს გადიდებული და ოპერცია მიტხრეს უნდა გავიკეტო და მაინტერესებს ამ პოლიკისტოზმა იცის ტუ არა დაბალი ტემპერატურა 37დმეტები და გულის აცჰქარება მაქვს ხოლმე როცა ტემპერტურას მადზლევს გულიც მიცჰქარდება და ორგანიზმი მიხურს ხოლმე მტლინად ვცხელდები და იცის ტუ არა პოლიკიტოზმა ინებ მიტხრატ?
მოგესალმებით ნატო, საკვერცხეების პოლიცისტოზს არ ახასიათებს ტემპერატურის ცვალებადობა. თუმცა ხშირად ახლავს მენსტრუაციული ციკლის დარღვევა გადაცდენების სახით (1–4–6 თვე), რამაც შეიძლება გამოიწვიოს ე.წ. ალები. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო
2014-09-01
გამარჯობა, ერთი წელია რაც ვმკურნალობ სოკოზე და ტრიქომონაზე, მივიღე ძლიერი ანტიბიოტიკები,ვაგინალური სანთლები და უამრავი დასახელების სხვადასხვა სოკოს წამალი, 2 კვირის განმავლობაში მიქრება ყველა სიმპტომი,შემდეგ ისევ თავიდან იწყება ქავილი,წვა,გამონადენი,რაც ძალიან შემაწუხებელია. ( მეუღლე სრულიად ჯანმრთელია,რამოდენიმეჯერ გაიკეთა ანალიზები, სპერმოგრამა და ნაცხის ბაქტერიული ანალიზი) 2 თვის წინ დავამთავრე მკურნალობა, იგივე ჩივილებით რომ მვიდე ექიმთან ისევ წამლებს დამიწერს, როგორ მოვიქცე? მადლობა.
მოგესალმებით ნინო, ჩემი აზრით თქვენ გესაჭიროებათ საშვილოსნოს ყელის გამოკვლევა და დამატებითი გამოკვლევების ჩატარება სხვა ინფექციებზე, რომლებიც ასევე იწვევენ მსგავს ჩივილებს. ასევე მკურნალობის დამთავრების შემდეგ საჭიროა საკონტროლო ანალიზის გაკეთება, რადგან ხშირად კლინიკური სურათის გაუმჯობესების მიუხედავად ინფექცია ბოლომდე ალაგებული არ არის და ამიტომ ხდება მისი რეციდივი. მეუღლემაც მკურნალობის შემდეგ უნდა ჩაიტაროს საკონტროლო გამოკვლევა. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნატო
2014-09-02
კი კი გასაგებია დიანა ექიმო მაგრამ რატომ უნდა მქონდეს სიცხე ყოვე;ლ სეზონზე ამდროს სიცხე მაქვს ხოლმე დაბალი 37დმეტი 37დმეტი და 1ტი და მესჰინია ესე მიტხრეს მირცჰიეს რომ ტუპერკულიოზს ახასიატებს ასეტი რამ რომ დაბალი სიცხე და სჰეხურებაო რომ ცხელდებიო ავიგე ეგ და არ მქონდა არვიცი სჰეიდზლება იყოს კიდევ რამის ბრალი?ფილტვები სუფტა მაქვს როე და ლეიკოციტებიც ნორმასჰიმაქვს და საიდანუნდა იყოს საკვირველებაა
მოგესალმებით ნატო, თუ ყველა გამოკვლევა ნორმის ფარგლებში გაქვთ (ტუბერკულოზი, TORCH-ინფექციები) მაშინ შესაძლებელია ჰორმონალური დისბალანსის და მენსტრუაციული ციკლის დარღვევის გამო ჰქონდეთ შეხურებები. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნატო
2014-09-03
და ტემპერატურაც მაგიტომ იცევს ხომ მაგლა 37დმეტზე დიანა ექიმო რავიცი სხვა ისეტი არაფერი მაცუხებს და სჰეიდზლება რომ მაგის ბრალი იყოს არა? პოლიკისტოზი რომ მაქვს
მოგესალმებით ნატო, საკვერცხეების პოლიცისტოზმა სიცხე არ იცის. თუ რაიმე სხვა გინეკოლოგიური პათოლოგია არ გაქვთ (ქრონიკული სალპიონგოოფორიტი და ა.შ), მაშინ იქნებ გამოიკვლიოთ სხვა რაიმე ქრონიკული პროცესი ხომ არ გაქვთ ორგანიზმში. ჩაიტაროთ ტერაპევტის, უროლოგის, ყელ–ყურის სპეციალისტების კონსულტაცია. იმ შემთხვევაში თუ ყველანაირი მიზეზი გამოირიცხება შესაძლებელია ვიფიქროთ სტრესზე და ქრონიკულ გადაღლილობაზე. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
შორენა
2014-09-03
დიანა ექიმო სამი წელია ვკურნალობ უშვილობაზე,კველაფერი მოვიწესრიგე პროლაქტინს კოველ თვე,ჩიყვზეც და ვირუსებზე ვიმკურნალე,ექიმმა კველაფერი წამალი მომიხსნა უკვე უნდა აგკვესო უკვე ორი თვეა ამ თვეში 20 დღე გადამიცილდა და გავიკეთე ტესტი ორსულობა არ დამიდასტურა და გადავიგე ეხო და აგმომაჩდა კისტა და ანთებები,თუ კველაფერი ნორმალური მქონდა ექიმის დაეხოს მიხედვით რას უნდა გამოეწვია ჰორმონალური დარგვევა,ძალიან გთხოვთ დიანა ექიმო მიპასუხოთ,წინასწარ გიხდით მადლობას.
მოგესალმებით შორენა, ჰიპერპროლაქტინემია ხშირად ქრონიკული პათოლოგია (შეიძლება იყოს ფუნქციონალური ან ორგანული) და წამლების მოხსნის შემდეგ შეიძლება ისევ აიწიოს პროლაქტინის მაჩვენებელმა, რაც იწვევს მენსტრუაციული ციკლის დარღვევას და ანოვულაციას (ფოლიკული არ სკდება). თქვენთან სავარაუდოდ ეს შეიძლება იყოს მიზეზი კისტის გაჩენის, რადგანაც ფოლიკული არ სკდება და გადაიზრდება ფოლიკულურ კისტათ, თუმცა ხშირად ის მენსტრუაციის დროს იწოვება, ზოგ შემთხვევაში კი მკურნალობა სჭირდება . პროლაქტინის მარეგულირებელ პრეპარატებს ორსულობის დადგომამდე უნდა მიღება. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
თიკა
2014-09-06
გამარჯობა დიანა ექიმო...წყლულის მოწვა რამდენად აუცილებელი პროცედურაა და რამე გართულებას ხომ არ იწვევს? და სოკო და ანთება მაქვს და მეუღლესაც დაუნიშნეს წამლები და რომ არ დალიოს რა მოხდება ? ანუ შემდეგში ისევ გადამედება?
მოგესალმები თიკა, სქესობრივი გზით გადამდები ინფექციების დროს მკურნალობა უნდა ჩატარდეს წყვილში და მკურნალობის დამთავრების შემდეგ საკონტროლო გამოკვლევა უნდა ჩაიტაროს ორივემ, რათა ინახოს რომ ორივე ბოლომდე განკურნებულია და შემდგომ არ მოხდეს რეინფექცია. რაც შეეხება საშვილოსნოს ყელის პათოლოგიას, მისი მკურნალობა ხდება ამ პათოლოგიის გამომწვევის დადგენის შემდეგ. პატივისცემით დიანა.
ნატო
2014-09-10
დიანა ექიმო სჰეიდზლება ეს სიცხე დაბალი ტემპერატურები რომ მაქვს ნერვოიზმაც იცოდეს? ან როცა გავგიზიანდები რამეზე ან ვნერვიულობ მასჰინ დავაკვირდი და იცევს მაგლა ტემპერატურა 37დმეტი და 1რტზე და 37მეტზე დაბალი ტემპერტაურები მაქვს ხოლმე და მაგის ბრალი სჰეიდზლება ხომ იყოს
მოგესალმებით ნატო, თუ ყველა მიზეზი, რომელიც იწვევს სუბფებრილიტეტს (დაბალ სიცხეს) გამოირიცხება, მხოლოდ მაშინ შეიძლება ვიფიქროთ ნერვული სისტემის ლაბილობაზე. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
სოფო
2014-09-10
გამარჯობა..2 მუდმივ პარტნიორთან დაუცველმა ან თუნდაც პრეზერვატივით ურთიერთობამ რამე დაავადება შეიძლება გამოიწვიოს? როცა ყველა ჯანმრთელია
მოგესალმებით სოფო, თუ თქვენ დარწმუნებული ხართ, რომ ორივე პარტნიორი ჯანმრთელია (გამოკვლეული არიან სქესობრივი გზით გადამდებ ინფექციებზე და ვირუსებზე) და მითუმეტეს თუ პრეზერვატივით სარგებლობთ წესით არანაირი დაავადება არ უნდა გამოიწვიოს. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
სალომე
2014-09-13
დიანა ექიმო ვმუკრნალობ სოკოზე და ანთებაზე 10 დღიანი კურსი გვაქვს მე და მეუღლეს...ექიმმა ურთიერთობა არ შეიძლებაო და პრეზერვატივითაც არ შეიძლება? და რატო ? მერვე დღეა უკვე დღეს...სამშაბათს მივდივარ კონტროლზე და ასეთი კითხვების დასმა მასთან მეუხერხულება:(
მოგესალმებით სალომე, მიუხედავათ იმისა, რომ მკურნალობის დროს დაშვებულია ურთიერთობა პრეზერვატივით, ალბათ თქვენმა ექიმა თქვენი მდგომარეობიდან გამომდინარე ინდივიდუალურად გადაწყვითა, რომ ურთიერთობა მეუღლესთან საერთოდ არ გქონდეთ. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ქეთი
2014-09-16
მოგესალმებით, შეიძლება თუ არა სქესის გამოთვლა? ძალიან მინდა გოგონა მყავდეს.ცდომილება რამდენად შესაძლებელია? მადლობა
მოგესალმებით ქეთი, ბავშვის სქესი განპირობებულია თუ რა ქრომოსემების თანხვედრა მოხდება ჩასახვის დროს. კვერცხუჯრედი არის ყოველთვის X ქრომისომის, ხოლო სპერმატოზოიდი ან X ან Y ქრომოსომის მატარებული. თუ ერთმანეთს შეხვდა X და X ქრომოსომა იქნება გოგო, თუ X და Y იქნება ბიჭი. დღეისთვის არ არსებობს სქესის გამოთვლის მეცნიერულად დასაბუთებული არცერთი მეთოდი. თუმცა არსებობს ლიტერატურაში ძალიან ბევრი მეთოდის აღწერა.იმისათვის, რომ ბავშვის სქესი წინასწარ განსაზღვრონ, სხვადასხვა მონაცემს გამოითვლიან ხოლმე. მაგალითად ქალისა და მამაკაცის სისხლის განახლების პერიოდს – მათი დაბადების თარიღებთან მიმართებაში, არსებობს ჩინური და იაპონური მეთოდებიც სქესის გამოთვლის და ა.შ. შეგიძლიათ მიყვეთ შემდეგ ლინკს, სადაც მოცემულია სქესის განსაზღვრის კალკულატორი და დაახლოებით გამოითვალოთ მომავალი ბავშვის სქესი (საინტერესოა რამდენათ დაემთხვევა) http://www.gaoga.org.ge/calkulators/bebe_sex.htm. თუმცა ოჯახში ნებისმიერი სქესის ბავშვის დაბადება უდიდესი ბედნიერებაა, ამიტომ, თუ შედეგი არ დაემთხვა ნუ დაღონდებით – ყველაფერი ხომ უფლის ნებაა. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნატო
2014-09-17
გამარჯობატ დიანა ექიმო ერტიკიტხვა მაქვს მე ოპერცია უნდა გავიკეტო და ლაპრასკოპიიტ კი არა მეორე დამავიცყდა რაქვია და ვერგამიხსენებია რაქვია ანუ უსისხლო რომ არის ეგეც იმს ვიდზხაი ტუ მიხვდიტ საკვერცხეები მაქვს გადიდებული და პოლიკისტოზი და რომ გავიკეტებ დავრცჰები ორსულად? დზალიან ვნერვიულობ საკვერცხე გადიდებულია და ტავის ზომასჰი რომ ცჰადგება მოხდება ხომ ორსულობა 6სი ცელია არმყავს ბავსჰვი და ზდალიან მინდა
მოგესალმებით ნატო, საკვერცხეების პოლიცისტოზის ქირურგიული მკურნალობის შედეგად ხდება ოვულაციის აღდგენა და 6–12 თვის განმავლობაში ქალი შესაძლოა დაორსულდეს, თუ უშვილობის სხვა მიზეზიც არ იყო (მილების პათოლოგია, მეუღლის სპერმის დაბალი ხარისხი). პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
nino
2014-09-21
Mogesalmebit.medikamentit muclis moshla Ra girs da romel tvemde sheidzleba?
მოგესალმებით ნინო, მედიკამენტოზური აბორტის გაკეთება შეიძლება ორსულობის 6–7 კვირამდე, ჩვენს კლინიკაში არანაირი აბორტი, მათ შორის მედიკამენტურიც არ კეთდება. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ირინა
2014-09-23
კონსულტაცია რა ღირს
მოგესალმებით ირინა, კონსულტაცია ჩვენს კლინიკაში 40 ლარი ღირს. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მარიანა 24
2014-09-25
გამარჯობა ქალბატონო დიანა, ასეთი კითხვა მაქვს, დაახლოებით ათი დღის მანძილზე მე და ჩემს მეუღლეს არ გვქონდა ურთიერთობა (ციკლის გამო 7დღე მაქვს ხოლმე და შემდეგი 3 დღე ყავისფერი გამონადენი) გუშინ ურთიერთობის დროს მქონდა ძლიერი ტკივილი და ოდნავ სისხლივითაც წამოვიდა რამოდენიმე წვეთი, და კიდევ გაზებივით მქონდა საშოდან, თან ერთვოდა ცოტაოდენი წვაც რამაც მალევე გადაიარა, რის ბრალი იქნება ეს ყველაფერი? როცა დიდი ხანი არ გვაქვს ხოლმე კონტაქტი თითქმის სულ ესე მემართება, მადლობა ყურადღებისათვის.
მოგესალმებით მარიანა, ყავისფერი გამონადენი მენსტრუაციის ბოლოს აღინიშნება ისეთი პათოლოგიის დროს, როგორიც არის ენდომეტრიოზი, ხოლო წვა და ტკივილი იცის სასქესო ინფექციებმა (ტრიქომონიაზი, კანდიდოზი, ბაქტერიული ვაგინოზი).სქესობრივი ურთიერთობის შემდეგ თუ გაქვთ სისხლიანი გამონადენი გირჩევთ აუცილებლლად ჩაიტაროთ გინეკოლოგის კონსულტაცია, საშოს ნაცხის ბაქტერიოსკოპია და საშვილოსნოს ყელის გამოკვლევა . პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
სალომე
2014-09-26
მეორე საკონტროლო ვიზიტიც 40 ლარი ღირს? და წყლულის მოწვა რა ღირს და რა შედის მაგ თანხაში ? ანუ ექიმის მომსახურებაც შედის?
მოგესალმებით სალომე, მეორე ვიზიტიც 40 ლარი ღირს ( პირველი ვიზიტიდან 2 კვირის განმავლობაში თუ გჭირდებათ გამოკვლევები და დანიშნულება ვიზიტი უფასოა, შემდეგ ისევ ფასიანია). რაც შეეხება საშვილოსნოს ყელის წყლულის მკურნალობას თავდაპირველად აუცილებელია საშვილოსნოს ყელის სრულფასოვანი გამოკვლევა და დადგენა თუ რა სახის დაზიანება არის. ჭეშმარიტი წყლული იშვიათია და ხშირად ახლავს უფრო რთულ მდგომარეობებს. შესაძლოა იყოს ცილინდრული ეპითელის ექტოპია ანუ ფსევდოეროზია. ის შეიძლება იყოს ფიზიოლოგიური ექტოპია, რომელიც ხშირად უვლინდებათ ახალგაზრდა ქალებს 25 წლამდე, რაც გამოწვეულია ამ ასაკისთვის დამახასიათებელი ჰორმონული ძვრებით და მკურნალობას არ საჭიროებს. ასევე ექტოპია შეიძლება იყოს ჰორმონალური დისბალანსით ან სასქესო ინფექციის ფონზე განვითარებული და შესაბამისი მკურნალობით მოხდეს მისი განკურნება. დიაგნოზის დაზუსტების შემდეგ დადგინდება თუ რა სახის მკურნალობა გჭირდებათ. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
თათია
2014-10-07
მოგესალმებით, ასეთი კითხვა მაქვს, ზოგადად დარღვეული მაქვს მენტრუალური ციკლი,წინა თვეში (სექტემბერი) დამეწყო 13 რიცხვში, ციკლის წინ მაქვს ხოლმე სახეზე გამონაყარი და მუცლის ტკივილი, ახლა რამოდენიმე დღის წინ ასე დამემართა და დღეს 07.10.2014-ში წამომივიდა, ოღონდ ჯერ ცოტათი, რამდენად ნორმალურია ეს ყველაფერი?თან მაქვს ცოტაოდენი კოლტების სახით, როგორ მოვიქცე? მადლობა ყურადღებისათვის
მოგესალმებით თათია, მენსტრუაციული ციკლის დარღვევა ხშირად განპირობებულია ჰორმონალური დარრვევებით, მტკივნეული მენსტრუაცია და ყავისფერი გამონადენი მენსტრუაციის წინ და ბოლოს დამახასიათებლია ენდომეტრიოზისთვის, ხოლო მენსტრუაცია კოლტების სახით შესაძლებელია ენდომტრიუმის პათოლოგიით იყოს განპირობებული. დიაგნოზის დაზუსტების და შემდგომ მკურნალობის სწორი ტაქტიკის შესარჩევათ გირჩევთ მიმართოთ ექიმს და ჩაიტაროთ სათანადო გამოკვლევბი (ულტრაბგერითი გამოკვლევა, სისხლში ჰორმონების განსაზღვრა). პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
თათია
2014-10-10
ქალბატონო დიანა ისევ თათია გაწუხებთ, გამოკვლეული მაქვს ჰორმონალური ანალიზები, პროლაქტინი, ფარისებრი ჯირკვლის ჰორმონი, ფტ4 დ ა.შ, ასევე ეხოები მაქვს გაკეთებული და ყველაფერი ნორმაშია სიმართლე რომ გითხრათ, ზოგაგად ამ არეული ციკლის გამო ბევრ ექიმს მივმართე მაგრამ დიაგნოზი რეალურად ვერავინ ვერ დასვა და რაღაც წამლებს მიწერენ ხოლმე რომლებსაც არანაირი შედეგი არ აქვს,ეხოზე ხშირად მაქვს ხოლმე მარცხენა საკვერცხე გადიდებული მაგრამ მტკივახოლმე მარჯვენა, როგორ მოვიქცე რას მირჩევთ? მადლობა
მოგესალმებით თათია, ასე შორიდან ნამდვილად რთულია დიაგნოზის დასმა, თუ სურვილი გექნებათ მობრძანდით კონსულტაციაზე და გადავხედოთ თუ რა გამოკვლევები გაქვთ ჩატარებული და დამატებით რა გჭირდებათ. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო
2014-10-10
გამარჯობატ დიანა ექიმო ტუ სჰეიდზლება მიტხრატ მე გავიკეტე ოპერცია ლაპრასკოპიული მეტოდიტ ენდომეტრიუმზე და საკვერცხეების პოლიკისტოზი გადიდებული მქონდა საკვერცხე და ორსულობაც არხდებოდა ექიმა მიტხრა ყევლაფერმა კარგად ცჰაიარა და დარცჰები ორსულადო. ანუ ეგეც მიტხრეს რომ არსჰეიდზლება ერტიტვე ორსულად დარცჰენაო და რამდენად სასჰისჰია ეს მდგომარეობა ტუ სჰეიდზლება რომ მიტხრატ?
მოგესალმებით ნინო, ენდომეტრიუმი არის საშვილოსნოს ლორწოვანი გარსი, მისი სისქე მენსტრუაციული ციკლის ფაზასთან მიმართებაში იცვლება. მენსტრუაციის მოსვლის წინ ის აღწევს 10-12 მმ, თუ ის 15 მმ ან მეტი მმ-მაშინ ამ მდგომარეობას ეწოდება ენდომეტრიუმის ჰიპერპლაზია. ენდომეტრიუმის ჰიპერპლაზია ხშირად ახლავს საკვერცხეების პოლიცისტოზს. საკვერცხეების პოლიცისტოზის ოპერაციის შემდეგ დაორსულება შესაძლებელია შემდეგი ციკლიდანაც კი, პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო
2014-10-12
ურტიერტობა არსჰეიდზლება? ანუ სასჰისჰია იმ ტვესვე რომ დარცჰე? და ოპერციიდან ერტიტვის მერე უნდა მომივიდეს ხომ ციკლი დიანა ექიმო ცესიტ გადაცილება აგარუნდა იყოს რადგან ოპერციის სჰემდეგ ცესიტ კარგად უნდა ცჰამიდგეს მცყობსჰი ციკლი
მოგესალმებით ნინო, ოპერაციის შემდეგ წესით მენსტრუაციული ციკლი რეგულარული ხდება, თუმცა ძირითადი მიზეზის მკურნალობა (იმის მიხედვით თუ რომელი ჰორმონალური დარღვევა გქონდათ ოპერაციამდე) აუცილებელია, რათა არ მოხდეს რეციდივი. ურთიერთობა შეიძლება, თუ ორსულობა მოხდება საშიში არ არის. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
დიანა 23
2014-10-13
გამარჯობა ქალბატონო დიანა.ვარ 1თვის გათხოვილი მაქვს 7დგის გადაცილება,ტესტი უარყოპიტია,მარცხენა საკვერცხე მტკივა დზალიან და დგეს გადავიგე ეხო კისტა მიტხრა მარცხენა საკვერცხეზე,დამინისჰნა პაპავერინის სანტლები ნოსჰპა და ფოლის მჯავა,,3ტვის წინ გადავიგე ეხო და კისტა არ მქონდა საშიში ხომარარის ან მომავალსჰი რამე პრობლემას ხომარ შემიქმნის?კიდევ მაქვს ჰერპეს ვირუსი G 2.36 ძალიან მეშინია შჰვილოსნობაზე ან ნაყოპზე ხომარ იმოქმედებს მომავალსჰი?წინასწარ უგრმესი მადლობა ექიმო დიანა...
მოგესალმებით დიანა, ყველაზე საშიშია ჰერპეს ვირუსით პირველადი ინფიცირება ორსულობის მე-12 კვირამდე. ამ შემთხვევაში გართულებათა განვითარების ალბათობა 50-70 %. ეს საკმაოდ მაღალი მაჩვენებელია, მაგრამ არც ორსულობის ნორმალურ მიმდინარეობას გამორიცხავს. ჰერპეს ვირუსის Ig G მატება მიუთითებს (ყოველ ლაბორატორიას ნორმის თავისი ვარიანტები აქვთ და როგორც მიხვდი ეს მაჩვენებელი გქონდათ მომატებული), რომ თქვენ გაქვთ მისი ქრონიკული ფორმა ანუ გაქვთ გადატანილი.ასეთ დროს ნაყოფის ინფიცირების შანსი ძალიან მცირეა, პრაქტიკულად ნულის ტოლი. თუ ორსულობისას გამწვავდა მორეციდივე ინფექცია, იმუნიტეტის დაქვეითდების ფონზე ნაყოფის განვითარების შეფერხების, მანკების ჩამოყალიბების ალბათობა 3-7 პროცენტია – პირველადი ინფიცირების რისკზე დაახლოებით ათჯერ ნაკლები. რაც შეეხება ცისტას, ყველაზე ხშირად დიაგნოსტირდება ფოლიკულური ცისტა – რეტენციული ცისტების 80-85% სწორედ მის წილად მოდის. ალბათ თქვენც ეს ცისტა დაგინდგინდათ. ყოველი ციკლის დროს საკვერცხეში დომინანტი ფოლიკული იზრდება, მწიფდება და ოვულაციის დროს სკდება.მაგრამ ზოგჯერ ის ან არ სკდება და კვერცხუჯრედს არ ათავისუფლებს, ან კვერცხუჯრედის გამოსვლისას არ ღვრის შიგთავსს და ყალიბდება საკვერცხის ფოლიკულური ცისტა. შემდეგი ციკლის 4–5 დღეს ულტრაბგერითი გამოკვლევით შეამოწმეთ თუ გაიწოვა ცისთა და დამატებითი მკურნალობა და გამოკვლევები ხომ არ გჭირდებათ. ხშირად გათხოვება სტრესია ქალის ორგანიზმისთვის და შესაძლებელია მოხდეს ჰორმონალური დისალანსი, რამაც შესაძლებელია გამოიწვიოს მენსტრუაციული ციკლის დარღვევა და ფუნქციური ცისტების განვითარება.პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო
2014-10-13
რეციდივი ეგ რას ნისჰნავს დიანა ექიმო დიდი მადლობა პასუხის გაცემისტვის პოლიკისტოზის ანალიზები მქონდა მაგალი დიანა ექიმო აცეული მქონდა ხორმონი ფოლეკული საერტოდ არმციფდებოდა
მოგესალმებით ნინო, რეციდივი ნიშნავს დაავადების ნიშნების განმეორებითი გაჩენა, სწორად ამიტომ რა ჰორმონიც ჰქონდათ მომატებული უნდა გააგრძელოთ მისი მკურნალობა ორსულობის მიღებამდე. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მალხაზი
2014-10-13
გამარჯობატ ქალბატონო დიანა ვარ 35 ი ცლის გავიკეტე სპერმოგრამის გამოკვლევა მაქვს 0% ი.ტუ სჰეიდზლება მკურნალობის სჰედეგად აცევა პროცენტობის და ვის მივმარტო.სხვამხრივ ვარ ჯანმრტელი ყველანაირად.გამოკვლეული მაქვს სისხლი ტირკმელი და პროსტატა არსად არ არის პრობლემა.სხვამ რამ სჰეიდზლება გამოიცვიოს დაბალი პროცენტი გტხოვტ მიპასუხოტ.ცინასცარ დიდ მადლობას გიხდიტ.
მოგესალმებით მალხაზი, გირჩევთ მიმართოთ ი. ჟორდანიას ინსტიუტიტს ანდროლოგიურ განყოფილებას, სადაც ჩვენი ანდროლეგები სრულფასოვან გამოკვლევებს ჩაგიტარებენ, დააზუსტებენ აზოოსპერმიის გამომწვევ მიზეზს და ამის მიხედვით შეარჩევენ მკურნალობის ტაქტიკას და შემდგომ პროგნოზს. თუმცა თუ მდგომარეობა მკურნალობით არ გაუმჯობესდება შესაძლებელია ჩატარდეს ხელოვნური განაყოფიერება IVF ICSI და რამდენიმე სპერმატოზოიდი მიღებულ იქნეს მიკრომანიპულაციის შედეგად სათესლეებიდან ქირურგიული გზით – MESE, MESA, TESA . მიღებული სპერმატოზოიდებით მოხდება კვერცხუჯრედის ხელოვნური განაყოფიერება და შემდგომ ემბრიონის გადატანა საშვილოსნოს ღრუში.პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნათია
2014-10-15
გამარჯობათ, ვარ 27 კვირის ორსული, ეხოზე მითხრეს პლაცენტის გასქელება. კოაგულოგრამა გავიკეთე და წესრიგში მაქვს. შეიძლებოდა თუ არა ეს უბრალო გაციებას გამოეწვია და რა საფრთხეს უქმნის ნაყოფს?ნაყოფის ზომები ორსულობის ვადას შეესაბამება. მქონდა 7 წლის უშვილობა და ვირუსებზე და ინფექციებზე გამოკვლეული ვარ. გთხოვთ იქნებ როგორმე მიპასუხოთ. წინასწარ გმადლობთ.
მოგესალმებით ნათია, საინტერესოა რამდენად არის გასქელებული, რა სისქისაა? სიმწიფის რომელი ხარისხია? დოპლეროგრაფია თუ ჩატარდა? პლაცენტის გასქელების მიზეზებია: მწვავე ვირუსული ინფექციები, რკინადეფიციტური ანემია, შაქრიანი დიაბეტი, რეზუს–კონფლიკტი, გვიანი გესტოზმი, სქესობროვო გზით გადამდები ინფექციები (ქლამიდია, მიკოპლაზმა, ურეაპლაზმა, გონორეა, ათაშანგი), თუმცა შესაძლებელია მიზეზი ვერც დადგინდეს. პლაცენტის გასქელება იწვევს ფეტოპლაცენტარულ უკმარისობას, ირღვევა ჟანგბადის და საკვები ნივთიერებების მიწოდება ნაყოფთან და შესაძლოა ნაყოფის ზრდა–განვითარებაში ჩამორჩენა გამოიწვიოს. თუმცა თუ ამ ეტაპზე ნაყოფი ვითარდება ვადასთან შესაბამისად, გულისცემა ნორმის ფარგლებშია,თუმცა გირჩევთ ჩაიტაროთ ნაყოფის კარდიოტიკოგრაფია, დინამიკაში ულტრაბგერითი კონტროლი. გამომწვევი მიზეზის დადგენით და მკურნალობით, ჩატარებული მკურნალობით პლაცენტის მიკროცირკულაციის გაუმჯობესებით, ვიტამინოთერაპიით ორსულობა შესაძლებელია გაგრძელდეს ნორმალურად და ნაყოფის განვითარდეს ვადასთან შესაბამისად. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნათია
2014-10-16
პასუხისათვის დიდ მადლობას გიხდით. მომყოლი 2 ხარისხის სიმწიფის, სისქე მომატებული, წყლები სუფთა, რაოდენობა ნორმალური. კონკრეტულად რა სისქისაა არ უწერიათ. ჭიპლარის არტერიის დოპლეროგრაფიისას: PI=0,8 IR=0,35 RDP=0,35. სისხლის ჯგუფით პირველი დადებითი ვარ, ცილა შარდში არ არის, ინფექციებზე ორსულობამდე გამოკვლეული ვარ. ურეაპლაზმა მიკოპლაზმაზე ორივემ ვიმკურნალეთ. გემოგლობინი 103 მაქვს და ვმკურნალობ. კოაგულოგრამა ნორმაშია. ცოტა გაციებული ვიყავი და ამას დააბრალეს. ჯერ არანაირი მკურნალობა ამისთვის არ დაუნიშნავთ. 2 კვირაში ეხო გადავამოწმოთ და თუ საჭირო გახდება ანტიბიოტიქს დაგინიშნავთო.
მოგესალმებით ნათია, პლაცენტის 2 ხარისხის სიმწიფე ამ ვადისთვის ძალიან საყურადღებოა, ეს პლაცენტის ნაადრევ დაბერებას ნიშნავს. პლაცენტის მეორე ხარისხი ორსულობის 32 კვირიდან არის დასაშვები. გირჩევთ მიმართოთ ექიმს და დროულად დაგინიშნონ სათანადო მკურნალობა, რათა შეჩერდეს პროცესი და თავიდან აიცილოთ მოსალოდნელი გართულებები. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო
2014-10-20
გამარჯობატ დიანა ექიმო ციიტ რა მაინტერესებს? მე გავიკეტე პოლიკისტოზის ოპერცია უკვე დგეს ერტიტვე გახდა და ციკლი უნდა მომივიდე ცესიტ დგეს რადგან მკერდი მტკივა და საკვერცხეც ექიმა მიტხხრა ქმარტან ურტიერტობა არსჰეიდზლებაო ერრტიტვეო და მე დგეს ქმარტან მქონდა ურტიერტობა და ორსულობა არდაგდგება ხომ რადგან უკვე მოსვკლის დრო მაქვს და დაგვიანებულიც არის ორსულობა არმინდა რომ ორსულობა მოხდეს ა ერტტვესჰი რადგან ექიმა არსჰეიდზლება ოპერციიდან საცჰიროა პირველი ციკლი მოგივიდეს რომ გაიცმინდოვო და ეგ მაინტერსებდა ხომ არიქნებოდა პრობლემა
მოგესალმებით ნინო, თუ ორსულობა მოხდება ნამდვილად არ არის საშიში. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
თამუნა
2014-10-20
გამარჯობათ...მაინტერესებს მედიკამენტოზური აბორტის გაკეთება რა ვადაზეა შესაძლებელი ან მანამდე რა პროცედურების გავლაა საჭირო
მოგესალმებით თამუნა, მედიკამენტოზური აბორტის გაკეთება შეიძლება ორსულობის 6–7 კვირამდე. მის ჩატარაბამდე აუცილებელია ორსულობის ექოსკოპიური დადგენა, რათა დაზუსტეს ორსულობის ზუსტი ვადა და რომ ის ნამდვილად საშვილოსნოს ღრუშია. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო
2014-10-21
კი დიანა ექიმო მაგრამ იციტ რამაინტერესებს? ოპერციის მერე ხომ დროულად უნდა მომივიდეს ციკლი 20სჰი გავიკეტე ოპერცია სექტემბერს და ეხლა ველოდებოდი 20ც ოქტომბერს და არმომდის კი მაქვს სიპტომები მოსვლის რომ მკერდი დზალიან მტკივა და საკვერცხე ანუ მომივა ხომ. რატომ არმომდფის ოპერციის მერე ციკლი ეგ მაინტერესებს ანუ სჰეიდზლება რომ ცოტა გადაცდეს და მერე მომივიდეს? ტუ ზუსტად უნდა მომსვლოდა 20სჰი
მოგესალმებით ნინო, მენსტრუაციული ციკლის აღდგენა ხდება ოპერაციის შემდეგ 90%-ში,შესაძლებელია პირველი მენსტრუაცია მცირედ დაგვიანდეს. შეგიძლიათ ჩაიტაროთ საკონტროლო ექოსკოპია. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ხატია
2014-10-21
გამარჯობათ,მაქვს ფოლიკულის პრობლემა,ჩავიტარე ჰორმონების ანალიზი, პროგესტერონი მაქვს 3, ტესტოსტერონი 1.7. დამინიშნეს 3თვიანი მკურნალობა, ციკლის პირველივე დღიდან დექსამეტაზონი 1აბი 1ჯერ დღეში,დისმატექსი 1აბი 1ჯერ დღეში, ციკლის მე-15 დღიდან დუფასტონი 1აბი 1ჯერ დღეში 10დღე. მაინტერესებს რამდენად საკმარისი იქნება ეს პრეპარატები და მისი დოზები ამ ჰორმონების სამკურნალოდ? წინასწარ გმადლობთ პასუხისათვის.
მოგესალმებით ხატია, ფოლიკულის პრობლემა ალბათ გულისხმობთ ანოვულაციას, ანუ ფოლიკული არ იზრდება და არ სკდება. იმისათვის , რომ დავადგინოთ ამის მიზეზი საჭიროა ჰორმონების გამოკვლევა. თქვენს მიერ ჩატარებული გამოკვლევები არ არის საკმარისი იმისათვის , რომ დადგინდეს ანოვულაციის მიზეზი. დექსამეტაზონი რის საფუძველზე დაგენიშნათ ის გაუგებარია, რადგან ამისთვის საჭიროა თირკმელზედა ჯირკვლის მიერ გამომუშავებული ანდროგენების განსაზღვრა. გირჩევთ მიმართოთ რეპროდუქტოლოგს და ჩაიტაროთ სრულფასოვანი გამოკვლევა. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
eto
2014-10-22
გამარჯობა დიანა.მაქვს საკეისრო გაკეთებული 1-ლი საკეისროა.3თვის გაკეტებული მაქვს,ყიველი მოსვლისას მიგრდზელდებაა 5დგე,ჭარბათ მაქვს ძალიან,რაშეიძელაა რომ მივიგო საშიში ხომარ არის?
მოგესალმებით ეთო, საკეისრო კვეთის შემდეგ სასურველია 1,5-2 თვეში ჩატარდეს ექოსკოპიური გამოკვლევა, რათა შეფასედეს საშვილოსნოს და ნაკერის მდგომარეობა, ძალიან ჭარბი მენსტრუაციის შემთხვევაში გამოირიცხოს პლაცენტარული პოლიპი. არანაირი მედიკამენტის მიღება არ შეიძლება გამოკვლევის გარეშე. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო
2014-10-28
მოგცერტ ცჰემს პასუხს ეხოსას ენდომეტრიუმის სისქე 4,4მმ.არაერთგვაროვანი. მარჯვენა საკვერცხეში 20მდე ფოლიკული საშვალო დიამეტრრით 3-8,5მმ. მაქსიმალური ფოლიკული დიამეტრით 9,3მმ. მარცხენა საკვერცხეში 14-15ფოლიკული საშვალო დიამეტრით 2,2-6,5მმ.მაქსიმალური ფოლიკული დიამეტრით7,6მმ. დუგლასისი ფოსოში 50მლ. თავისუფალი სითხე
მოგესალმებით ნინო, მენსტრუაციული ციკლის 5 დღეს დომინანტური ფოლიკული ჯერ შიეძლება არ იყოს გამოვლენილი, ჩაიტარეთ ფოლიკულომეტრია მენსტრუაციული ციკლის 10–16 დღეებში. ოპერაციიდან დაორსულების ყველაზე ოპტიმალური ვადა პირველი 6–12 თვე.პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნანუკა ნაბიასჰვილი
2014-11-01
უკაცრავად ტუ სჰეგიდზლიატ გამომიტვალოდ ბიჯი რომელ წელსჰი მეყოლება?ცჰემი დაბ.რიცხვებია199123.10. და ცემი ქმრის 1989 4.10.წლებიტ ტუ გამომიტვლიტ?rnმადლობა წინასწარ
მოგესალმებით ნანუკა, ნაყოფის სქესი არ არის დამოკიდებულია წელიწადის დროზე. ის დამოკიდებულია თუ რომელი ქრომოსომა შეხვდება ერთმანეთს განაყოფიერების დროს, ეს იქნება X და X თუ X და Y, ბიჭი არის XY და გოგო XX. შესაბამისად სქესი დამოკიდებულია თუ რომელი ქრომოსომის მატარებელი სპერმატოზოიდი მოახერხებს კვერცხუჯრედის განაყოფიერებას. სქესის გამოთვლის მეთოდები არ არის ზუსტი და მედიცინა ოფიციალურად არ იზიარებს ამ მეთოდებს. სამწუხაროდ ამ საკითხში ვერ დაგეხმარებით. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ანა
2014-11-01
მოგესალმებით. . მაინტერესებს მედიკამენტოზური აბორტის შემდგომ თუ შემიძლია თქვენ მოგმართოთ კონსულტაციაზე და თუ შეძლებთ ჩემ დახმარებას მიუხედავად იმისა რომ თქვენთან არ გამიკეთებია Aბორტი . . მგონია რომ რაღაც გართულებებთან მაქვს საქმე და მსურს პროფესიონალი ექიმის კონსულტაცია
მოგესალმებით ანა, რა თქმა უნდა შეგიძლიათ მომმართოთ. მედიკამენტოზური აბორტის შემდეგაც აუცილებელია ექოსკოპიური კვლევა, რის შემდეგაც შეფასდება თუ რა გაძთულებასთან გვაქვს საქმე და შემდგომ გადაწყდება მკურნალობის შემდგომი ტაქტიკა. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო
2014-11-07
და კიდევ მაქვს სჰეკიტხა ტუ სჰეიზლება ოპეერცია გავიკეტე ერტიტვეა და ეხოზე რომ დავდივარ დიანა ექიმო ფოლიკული ისევ ბევრია 20მდეა მარჯვენასჰი მარცხენასჰი უიფრო კარგი მდგომარეობა მაქვს და სჰეიდზლება ეგ ანტების ბრალი იყოს? აბა ოპერციის მერე სჰედეგი ხომუნდა მქონდეს რომ ცჰამიდგეს მცყობსჰი ფოლიკულიც და ყველაფერიც დიანა ექიმო რატომ არმციფდება ფოლიკული სჰეიზლება დრო სცჰირდებოდეს და ტავისიტ გაიცოვოს? რაც დარცჰა?
მოგესალმებით ნინო, საკვერცხეების პოლიკისტოზის დროს ოპერაციის ჩატარების შემდეგ უნდა გაგრძელდეს ძირითადი გამომწვევი მიზეზის მკურნალობა, რათა რამდენიმე თვეში არ მოხდეს რეციდივი. დუგლასის ფოსოში ოპერაციის შემდეგ მცირე რაოდენობით სითხე შესაძლებელია იყოს, რომელიც შემდგომ გაიწოვება. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
სალომე
2014-11-07
გამარჯობათ, იცით რა მაინტერესებს მშობიარობის შემდეგ მესტურაცია რომ შეწყდება რამდენ ხანში შეილება განმეორდეეს? გთხოვთ მიპასუხეთ რა
მოგესალმებით სალომე, ქალებში ვინც ბავშვს ძუძუთი არ კვებავს მენსტრუაციული ციკლის აღდგენა ხდება 4-15 კვირაში (80%), ხოლო ბავშვის ძუძუთი კვების დროს მენსტრუაციული ციკლის აღდგენა 6 თვეში ქალთა 7%-ს, 7-12 თვეში 37%-ს, მეორე წლის განმავლობაში 48%-ს. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო
2014-11-11
დიანა ექიმო რეციდივი რასნისჰნავს სასჰისჰი ხომ არარის რამე იქნებ მიტხრატ? ვნერვიულობ დზალიან ოპერციის მერე სჰედეგი რომ არმქონდედს სჰეიდზლება რომ სჰემდეგ ციკკლის მოსვლაზე მომიცესრიგდეს ხომ და ცჰადგეს ნორმასჰი ყველაფერი ანუ რამდენიუნდა იყოს ფოლეკული 20ცი არუნდა იყოს ბევრია? ფოლიკულები?
მოგესალმებით ნინო, რეციდივი ნიშნავს რომ მოხდეს დაავადების კვლავ განმეორება, ამოტომ უნდა გაარძელოთ მკურნალობა მკურნალ ექიმთან შეთანხმებით. საკვერცხეების პოლიცისტოზის ოპერაციის შემდეგ ორსულობა 6–12 თვეში ხდება ხშირ შემთხვევაში. შეიძლება ფოლიკულების რაოდენობა იყოს 20–მდე, მაგრამ მთავარია დომინანტური ფოლიკული გაიზარდოს და გასკდეს. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
თიკა.
2014-11-12
გამარჯობა ქალბატონო დიანა...13 წელში 3 ჯერ მედგა სპირალი..ახლა ვიმკურნალე ანთებაზე,სოკოზე...წყლულიც მოვიწვი 2 კვირის წინ....გთხოვთ გადაწყვეტილების მიღებაში დამეხმაროთ ისევ სპირალი ჩავიდგა თუ იმლანტი? სპირალზე როცა ვარ მენსტრუაციის მოსვლა 1-2 დღე წვეთები მომდის და მერე ჩვეულებრივ და რაც სპირალი აღარ მიდგას პირველივე დღეს ჩვეულებრივ მომდის..გთხოვთ რომელს მირჩვეთ და რატომ? დიდი მადლობა :*
მოგესალმებით თიკა, პირველ რიგში საინტერესოა რამდენი წლის ბრძანდებით და საშვილოსნოს ყელის წყლული რა მეთოდით მოიწვით, როგორი წყლული იყო? ყოველ კონტრაცეფციულ სასუალებას აქვს როგორც დადებითი, ასევე გვერდითი მოვლენები. იმპლანონი ჰორმონალური კონტრაცეპციის ერთ ერთი სახეა. ჰორმონის გამომყოფი კაფსულა იდგმება მხრის შიგნითა მხარეს კანქვეშ.მეთოდის ხანგრძლივობა 3 წელია. ყველაზე ხშირი გართულება, რომელსაც იმპლანტის ტარება იწვევს, არარეგულარული მენსტრუაციაა. ციკლი იმპლანტის ამოღებისთანავე ან მომდევნო 6-9 თვის განმავლობაში წესრიგდება. იმპლანტი ეფექტურია 99%–ში. .გვერდითი მოვლენები და უკუჩვენებები ისეთივე აქვს, როგორც ჰორმონალურ ორალურ კონტრაცეპტივებს.ძირითადი უკუჩვენება არის ღვიძლის მწვავე პათოლოგიები. ასევე გულ-სისხლძარღვთა გარკვეული პათოლოგიები; ასევე თუ ქალს ანამნეზში აღენიშნება გაურკვეველი სისხლიანი გამონადენი საშოდან საშვილოსნოსშიგა ანუ სპირალის დადებითი მხარე: მაღალეფექტური საშუალებაა (98-99%), ერთხელ შეყვანილი სპირალი 5-დან 10 წლამდე რჩება საშვილოსნოში და საიმედოდ მუშაობს, უსაფრთხოა და მოსახერხებელი, სპირალის ამოღების შემდეგ ნაყოფიერება მაშინვე აღდგება.სშგ-ს ნაკლოვანებები: არ იცავს სქესობრივი გზით გადამდები ინფექციებისაგან, ამიტომ არ არის ნაჩვენები იმ ქალებისათვის, რომლებსაც ურთიერთობა აქვთ სქესობრივი დაავადების მქონე მამაკაცთან ან ერთზე მეტი სქესობრივი პარტნიორი ჰყავთ.ნაჩვენებია მხოლოდ ნამშობიარები ქალებისათვის, ვისაც არ აქვთ სასქესო ორგანოების პათოლოგიები. კონტრაცეფცის მეთოდის შერჩევა ხდება მხოლოდ ექიმთან კონსულტაციის, ქალის გინეკოლოგიური გამოკვლევის შემდეგ, ყველა შემთხვევაში ინდივიდუალურად, დადებითი და უარყოფითი მხარეების გათვალისწინებით, ქალთან შეთანხმებით. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო
2014-11-12
დიანა ექიმო გმარჯობათ თუ შეიდზლება კიდევ მითხრათ გავიკეთე ანალიზები ნაცხის და ქლამიდიასი და აგმოცჰნდა აცეულიმაქვს ქლამიდია და ნაცხსჰიც საკმაოდ ანტება ბაქტერიები და ლეიკოციტები მაქვს და სჰეიდზლება რომ იყოს მაგის ბრალი ფოლეკულას რომ არ ამციფებდეს ეგ პრობლემები რახამ მაქვს ქლამიდია ან სჰეიდზლება იყოს მაგის ბრალი დუგლასისი ფოსოსჰჰი რომ სითხე მაქვს
მოგესალმებით ნინო, ქლამიდია, ნაცხში ლეიკოციტები და ბაქტერიები ფოლიკულის არ მომწიფებაზე არ მოქმედებენ, თუმცა საყურადღებოა და სამკურნალოა, რადგანაც ქლამიდია აზიანებს საშვილოსნოს მილებს. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
თიკა
2014-11-16
დიანა ექიმო 32 წლის ვარ(2 შვილი მყავს ბუნებრივი გზით გაჩენილი)....წყლული რაღაც აპარატით მომიწვეს გურჯაანში ის ვიცი რომ რკინის 2 ლარიანის ხელა იყო მეტი არ ვიცი, მანამდე მიმკურნალა ექიმმა...ანალიზებიც გაკეთებული მაქვს,იმპლანტს უფრო მეტი უარყოფითი აქვს ვიდრე სპირალს?..ინფორმაცია წაკითხული მაქვს ორივეზე და პრაქტიკაში მაინტერესებს სპირალზე თუ ნორმალურად ვიყავი იმპლანტზე შეიძლება უკუჩვენება მომცეს?
მოგესალმებით თიკა, ყვალა ორგანიზმი ინდივიდუალურია და წინასწარ ვერ იტყვი რომელი პრეპარატი როგორ იმოქმედებს თქვენზე. იმპლანტს ყველაზე ხშირი გვერდითი მოვლენა აქვს მენსტრუაციული ციკლის დარღვევა, მენსტრაუციათოშორისი გამონადენი, თუმცა შესაძლებელია რომ არანაირი გვერდითი მოვლენა თქვენს შემთხვევაში არ იყოს, ამას მე წინასწარ ვერ გეტყვით. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
თაკო
2014-11-20
ქ-ნო, დიანა, მაინტერესებს ეროზიის მოყინვის შემდეგ, რომელიც არის დიდი ზომის, ორსულობა დადგება თუ არა, მადლობა
მოგესალმებით თაკო, საშვილოსნოს ყელის ეროზიის ან ექტოპიის კრიოდესტრუქციის (მოყინვის) შემდეგ 2-3 თვეში უნდა ჩატარდეს საკონტროლო კოლპოსკოპია, რის შემდეგ შეიძლება დაიგეგმოს ორსულობა. კრიოდესტრუქციის შემდეგ საშვილოსნოს ყელი არ კარგავს ელასტიურობას, არ ვითარდება ნაწიბურები და ამიტომ მისი ჩატარება მოწოდებულია ახალგაზრდა არანამშობიარევ ქალებში. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
თაკო
2014-11-25
დიდი მადლობა, ქალბატონო დიანა, კიდევ ერთი კითხვა, მედიკამენტებით მკურნალობა თუა შესაძლებელი ეროზიის დროს, მადლობაrn
მოგესალმებით თაკო, განასხვავებენ საშვილოსნოს ყელის ეროზიის შემდეგ სახეობებს: თანდაყოლილს, ჭეშმარიტს და ფსევდოეროზიას.ყველაზე ხშირად გვხდება ფსევდოეროზია. მისი წარმოშობის მიზეზი შეიძლება იყოს რამდენიმე, მათ შორის მექანიკური - ლორწოვანი გარსის მთლიანობის დარღვევა ხშირი აბორტების, მშობიარობის, ჩასახვის საწინააღმდეგო სპირალის ხანგრძლივად გამოყენების შედეგად;ჰორმონული - საერთო ჰორმონული ფონის დარღვევა ან ჩასახვის საწინააღმდეგო ჰორმონული აბების ხშირი გამოყენება;სქესობრივი გზით გადამდები უმკურნალებელი ინფექციები, განსაკუთრებით ვირუსული წარმოშობის .ეროზიის მკურნალობის დროს პირველ რიგში უნდა დადგინდეს გამომწვევი მიზეზი და მკურნალობა მოხდეს გამომწვევი მიზეზების წინააღმდეგ.პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო
2014-11-30
დიანა ექიმო გამარჯობატ გავიკეტე პოლიკისტოზის ოპერცია უკვე 2რიტვეა და მაინც და მაინც არმციფდება ფოლეკული მაგრამ რა სჰედარებაა მანამდე საერტოდ არიყო ხოლმე ფოლიკული და ეხლა ცოტა არაუსჰავს მაინტერესებს სასჰისჰი ხომ არრაის სჰეიდზლება რომ ცჰადგეს რამოდენიმე ტვესჰი მცყობრსჰი? ტან კიდევ მაგაზე ვნერვიულობ რომ ოპერციის მერე ზუსტად მომივიდა ერტტვესჰი როცა ოპერციის რიცხვი და ციკლის მოსვლა კარგად დაემტხვა ეხლა კი მეორე ტვეს 23მსჰიუნდა მომსვლოდა და აგარ მომდის რეამდენად სასჰისჰია?
მოგესალმებით ნინო, როგორც უკვე წინა შეკითხვებზე გიპასუხეთ საკვერცხეების პოლიცისტოზის ოპერაციის შემდეგ ორსულობა 6–12 თვეში ხდება ხშირ შემთხვევაში. შეიძლება ფოლიკულების რაოდენობა იყოს 20–მდე, მაგრამ მთავარია დომინანტური ფოლიკული გაიზარდოს და გასკდეს. ასევე აუცილებელია ჰორმონალური გამოკვლევები და მკურნალობის გაგრძელება. თუ სურვილი გექნებათ შეგიძლიათ მობრძანდეთ კონსულტაციაზე, ვნახოთ დამატებითი გამოკვლევები რა გჭირდებათ და ამის შემდეგ შეირჩევა მკურნალობის შემდგომი ტაქტიკა. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნანუკა ნაბიასჰვილი
2014-12-01
უკაცრავად დიანა ექიმო 4ხი ტვის ბავსჰვი მყავს სამი ტვისას მომივიდა ციკლი და სჰეიდზლება რომ ეხლა ამერიოს ციკლი? დზუდზუს სჰიგადასჰიგ ვაცჰმევ და საჰეიდზლება რომ ციკლი ამერიოს? ან სჰეიდზლება რომ ორსულად დავრცჰე?rn
მოგესალმებით ნანუკა, ძუძუთი კვების დროს მენსტრუაციული ციკლის აღდგენა ინდივიდუალურია და შეიძლება 1,5 წელიც კი გაგრძელდეს. თუ ბავშვი იკვებება მხოლოდ ძუძუთი,რაც ორსულობისგან იცავს 98%-ში 6 თვის განმავლობაში, მაგრამ თუ მენსტრუაციული ციკლი აღსდგა და მეთუმეტეს თუ შერეულ კვებაზე გყავთ ბავშვი ორსულობა სავსებით შესაძლებელია. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო
2014-12-02
დიანა ექიმო ანუ მაინტერესებს პოლიკისტოზმა განმეორება იცის ესეტი მალე? დზალიან მესჰინია რომ, სჰედეგი არმოქნნდეს ოპერციის მერე ისევ რატომ უნდა განმეორდეს
მოგესალმებით ნინო, თუ ჰორმონალური ფონი დარღვეულია და მკურნალობას არ აგრძელებთ, შესაძლებელია რეციდივი (განმეორება) ყველასთან ინდივიდუალურად სხვადასხვა დროს. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მარი
2014-12-08
გამარჯობა ქალბატონო დიანა, ასეთი კითხვა მაქვს, რამოდენიმე თვეა მენსტრუაციის მოსვლის წინ 1 კვირით ადრე მეწყება მუცლის შებერილობა,ტკივილი, სარძევე ჯირკვლების გამაგრება და ტკივილი გულის რევის შეგრძნება, უხასიათობა, მერე ვსვავ ხოლმე ნოშპას და რამდენიმე ხნის შემდეგ მომდის, იქნებ მითხრთ ნოშპა ამ დროს პირიქით ცუდი ხომ არაა? ან ესეთი სიმპტომები რატომ მაქვს ხოლმე? მადლობაა
მოგესალმებით მარი, თქვენი ჩამოთვლილი ჩივილები შეესაბამება მენსტრუაციისწინა სინდრომს. მენსტრუაციისწინა სინდრომი რთული პათოლოგიური სიმპტომოკომპლექსია, რომელიც მენსტრუაციის წინა დღეებში ვითარდება და ვლინდება ნერვულ-ფსიქიკური, ვეგატატიურ-სისხლძარღვოვანი, ენდოკრინულ-ნივთიერებათა ცვლის დარღვევებით. მენსტრუაციის დაწყებამდე 7 – 10 დღით ადრე აღინიშნება თავის ტკივილი, უძილობა, შრომისუუნარობა, დეპრესია, გაღიზიანებადობა, წონაში მატება, ზოგჯერ ტაქიკარდია, არითმიები, კარდიალგია, მოხრჩობის შეგრძნება, სუბფებრილიტეტი და ა. შ. მენსტრუაციის დაწყებისთანავე ეს სიმპტომები მცირდება და ქრება.მენსტრუაციისწინა სინდრომის მკურნალობა, კლინიკური და პათოგენეზური მექანიზმების გათვალისწინებით ხდება. ნოშ–პა ამ დროს არანაირ ზიანს არ მოგაყენებთ, თუმცა უმჯობესია ჩაიტაროთ რეპროდუქტოლოგის კონსულტაცია. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო
2014-12-09
გამარჯობათ დიანა ექიმო. მაინტერესებს მეორე ბავშვი საკეისრო კვეთით დაიბადა 3.800 რომელსაც აღმოაჩნდა გულზე პრობლემა პარკუჭთა შუა ძგიდის დეფექტი და ბოტალის სადინარი ღია ქონდა. ასევე ლეიკოციტები ქონდა მომატებული. ამის გამო ერთი თვე იწვა იაშVილის კლინიკაში. ახლა უკვე 3 წლისაა და ეს პრობლემები თავისით მოგვარდა არ დაჭირდა ოპერაციული ჩარევა. მაინტერესებს მესამე ბავVში რომ გავაჩინო რა კვლევებია საჭირო რომ ეს პრობლემები ავიცილო თავიდან და ბავVში ჯანმრთელი დაბადოს? ორსულობა მიმდინარეობდა კარგად არავის უთქვამს არანაირი პრობლემა.
მოგესალმებით ნინო, გულის თანდაყოლილ მანკს მრავალი მიზეზი აქვს. ერთ-ერთი მნიშვნელოვანი ფაქტორია გენეტიკური მუტაციები (პათოლოგიური ცვლილებები), რომლებიც სხვადასხვა მიზეზებით არის გამოწვეული: ფიზიკური მუტაგენებით (მათ შორის მთავარია მაიონიზებელი გამოსხივება); ქიმიური მუტაგენებით (ფენოლებით, ლაქებით, საღებავებით, ნიტრატებით, ბენზპირენით - თამბაქოს მოწევისას, ალკოჰოლის ჭარბი მოხმარებით, ჰიდანტოინით, ტალიდომიდით და სხვა, ტერატოგენული მედიკამენტებით - ანტიბიოტიკებით, ანთების საწინააღმდეგო არასტეროიდული საშუალებებით და სხვა); ბიოლოგიური მუტაგენებით (უმთავრესია დედის ორგანიზმში მოხვედრილი წითურას ვირუსი, რომელიც ცნობილ ტრიადას - გულის თანდაყოლილ მანკს, კატარაქტასა და სიყრუეს იწვევს, ასევე - დედის შაქრიანი დიაბეტი, სისტემური წითელი მგლურა და ფენილკეტონურია).გულის თანდაყოლილი მანკების განვითარების რისკ–ფაქტორებს მიეკუთვნება: გენეტიკური წინასწარგანწყობა და გარემო ფაქტორების ზემოქმედება (ქრომოსომული ანომალია და ვირუსული ინფექციები),დედის ასაკი; ცოლ-ქმრის ენდოკრინული დარღვევები; I ტრიმესტრის ტოქსიკოზი და ორსულობის შეწყვეტის საშიშროება; მკვდრადშობადობა ანამნეზში; ოჯახში გულის თანდაყოლილი მანკის მქონე სხვა ბავშვების არსებობა; ორსულობის შენარჩუნების მიზნით ენდოკრინული პრეპარატების მიღება და სხვა. ორსულობის დაგეგმვის წინ აუცილებელია გენეტიკოსის და რეპროდუქტოლოგის კონსულტაცია. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მარი
2014-12-10
ქალბატონო დიანა მადლობა პასუხისათვის, მაინტერესებს თქვენთან კონსულტაცია რა ღირს და ყოველდღე თუ მუშაობთ და რომელ საათამდე? ზოგადაგ ციკლი მაქვს დარღვეული და გამოკვლევებიც მინდა რომ ჩავიტარო, თქვენთან თუ მოხდება ეს ყველაფერი ? მადლობაა
მოგესალმებით მარი, ჩვენს კლინიკაში ექიმის კონსულტაცია 40 ლარი ღირს, ვმუშაობ ყოველდღე 9:00 –16:30.პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მარინა
2014-12-10
გამარჯობა ქ-ნო დიანა, მაინტერესებს, მაქვს ეროზია და თან ვარ ფეღმძიმედ, საშიშია? და ორსულობის დროს მოყინვის გაკეთება თუ შეიძლება. მადლობა
მოგესალმებით მარინა, საშვილოსნოს ყელის ეროზიის ან ექტოპიის) მკურნალობა ორსულობის დროს კრიოთერაპიით (მოყინვით) ან მოწვით არ შეიძლება. ხშირად გამომწვევი მიზეხი არის რაიმე ინფექცია, გირჩევთ ჩაიტაროთ საშვილოსნოს ყელის გამოკვლევა (კოლპოსკოპია, პაპ–ტესტი, ნაცხის ბაქტერიოსკოპია) რათა დადგინდეს გამომწვევი მიზეზი და შემდგომ დაიგეგმოს მკურნალობის ტაქტიკა. ორსულობის დროს ძირითადად ადგილობრივ საშუალებები გამოიყენება, ხოლო სხვა მეთოდები თუ აუცილებელი იქნება მშობიარობის შემდეგ ხდება. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო
2014-12-10
დიდი მადლობა პასუხისათვის, rnამ ეტაპზე ბავშვს ეს დეფექტები დაეხურა და სრულიად ჯანმრთელია. მაგრამ მაინტერესებს ექოსკოპიურად ეს დეფექტი თუკი იყო მუცლადყოფნის პერიოდში არ უნდა გამოჩენილიყოო. ერთადერთი რაც შეიძლება ვთქვა მქონდა დაბალი ჰემოგლობინი და ასევე ბენზინის და წებოს სუნი მომწონდა ძალიან ეგ რამდენადაა ამასთან კავშირში?
მოგესალმებით ნინო, პარკუჭთაშუა ძგიდის დეფექტი დიდი ზომის ორსულობის მეორე–მესამე ტრიმესტრში ექოსკოპიურად ჩანს ხოლმე, მცირე ზომის (1–2მმ) შეიძელება არ გამოჩნდეს თუ მეთუმეტეს ულტრაბგერით აპარატს არ აქვს კარდიო რეჟიმი და დოპლერი. ბენზინის და წებოს ყნოსვა არის რისკ ფაქტორი გულის თანდაყოლილი მანკების განვითარების (ფენოლებით, ლაქებით, საღებავებით, ნიტრატებით, ბენზპირენით - თამბაქოს მოწევისას, ალკოჰოლის ჭარბი მოხმარებით, ჰიდანტოინით, ტალიდომიდით და სხვა). თუ ხშირად სუნთქვდით ამ ნივთიერებებს, მეთუმეტეს ორსულობის ადრეულ ვადებზე როდესაც ხდება ნაყოფის ორგანოების განვითარება შეიძელბა ერთ–ერთი მიზეზი ესეც იყოს. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნაია
2014-12-11
მოგესალმები ალბაონო დიანა.ერისჰეკიხვა მავს ვარ ხი კვირის ორსლი ცჰემს ეიმს დარეკე და ახსენი ცჰემი მდგომარეობა მან მიხრა ეხოსკოია გაიკეე ვაგინალრიო და რამდენად დასასჰვებია ვაგინალრი ორსლზეე?ვენ რას მირცჰევ ნაკოფს ხომ არ დაასიანეებს???????
მოგესალმებით ნაია, ოთხი კვირის ორსულობის დადგენისთვის და შეფასებისთვის ვაგინალური ექოსკოპია უფრო ინფორმატიულია და არანაირი გვერდითი მოვლენა ან უკუჩვენება არ აქვ ს. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ანა
2014-12-12
მოგესალმებით, დიდი მადლობა წინასწარ. ორსულობის დროს რა პრეპარატი მიიღება თავბრუსხვევის და ღებინების საწინააღმდეგოდ? თითქმის ყოველდღე მაქვს, და თავს სუსტად ვგრდზნობ, ახალი ორსული ვარ,
მოგესალმებით ანა, ორსულობის პირველი ტრიმესტრის ტოქსიკოზის მოსახსნელად თუ ის მსუბუქად მიმდინარეობს (გულისრევა, ღებინება დღეში 1-2 ჯერ) შესაძლებელია მიიღოთ ბ-ჯგუფის ვიტამინების კომპლექსი (მაგ. ბი-კომპლექსი ფლაკონებში 1 ცალი 1 ჯერ დღეში), თუ უფრო მძიმე ღებინება გაქვთ შესაძლებელია გადასხმები დაგჭირდეთ. გირჩევთ დროულად მიმართოთ მეან-გინეკოლოგს რათა მოხდეს ორსულობის მონიტორინგი და სწორი მართვა. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნანა
2014-12-13
მაინტერესებს, მაქვს სოკო, გამომიწერეს პინაფუცინის სანთლები, დროებით იმოქმედა მაგრამ ეხა ისევ თავიდან მაწუხებს, ასევე მეუღლესაც, რაიმე უფრო ძLიერი თუ არის აბებიც და სანთელიც რომ მითხრათ
მოგესალმებით ნანა, ვაგინალური კანდიდოზის სამკურნალოდ გამოიყენება პრეპერატები, როგორც ადგილობრივი სანთლების სახით, ასევე სისტემური მოქმედების. თუ თქვენ დარწმუნებული ხართ, რომ გაქვთ მხოლოდ სოკო, მაშინ შეგიძლიათ მიიღოთ ნებისმიერი ფლუკონაზოლი 150 მგ (დიფლაზონი, მიკოსისტი, ფლუციდი, ფლუზამდე და სხვა) 1 აბი მკურნალობის 1-4-7-10 დღეს (ასევე პარტნიორმა) და ვაგინალურად გაიკეთოთ სანთლები უშუალოდ სოკოს საწინააღმდეგო მოქმედების მაგ: ლომექსინი სანთელი 1000 მგ 3 დღეში ერთჯერ ( 2 ჯერ ან 3-ჯერ) ან კრემი ყოველდღე 7 დღე, იგივე კრემი გამოიყენება პარტნიორისთვის. თუმცა სოკოვანი ინფექცია ხშირად შერწყმულია სხვა ინფექციებთან და ამიტომ თავდაპირვილად გირჩევთ მიმართოთ ექიმს და საშოს ნაცხის ბაქტერიოსკოპია გაიკეთოთ. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მარი
2014-12-14
გამარჯობა ქალბატონო დიანა, მარი ვარ რამდენიმე ხნის წინ მოგწერეთ, აი წინა მესტრუალური სინდრომი რომ მაქვს მუცლის შებერილობით და ა.შ, ასეთი კითხვა მაქვს ისევ, წინაა თვეში 8 ში მქონდა ციკლი, ახლა გადაცდენა მაქვს (ორსულობა არაა) და ისევ ისე მტკივა მუცელი, მკერდი, შებერილობის შეგრძნება მაქვს, რისი ბრალი იქნება ხომ ვერ მეტყვით რა გავაკეთო? არ მომდის:( მადლობა
მოგესალმებით მარი, მენსტრუაციული ციკლის დარღვევა ყველაზე ხშირად დაკავშირებულია ჰორმონალურ დარღვევებთან, ეს იქნება საკვერცხისმიერი, თირკმელზედა ჯირკვლის მიერი თუ ცენტრალური ტროპული ჰორმონების დისბალანსი. თქვენს კონკრეტულ შემთხვევაში ზეპირად ვერ გეტყვით თუ რა ჰორმონების გამოკვლევა გჭირდებათ, ამის შეფასება ხდება პაციენტის ანამნეზის შეკრების და ულტრაბგგერითი გამოკვლევის შემდეგ. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მარი
2014-12-14
დიდი მადლობა პასუხისათვის , მაინტერესებს თქვენთან რომ მოვიდე დაახლოებით რომ მითხრათ რა გამოკვლევები დამჭირდება, ანუ თანხა რამდენი უნდა გავითვალისწინო, მადლობა
მოგესალმებით მარი, ექიმთან ვიზიტი 40 ლარი ღირს, ულტრაბგერითი გამოკვლევა 45 ლარი, დანარჩენი რა გამოკვლევები დაგჭირდებათ და რა თანხა იქნება საჭირო შემდეგ გამოჩნდება, შეიძლება 2-3 ანალიზი დაგჭირდეთ, შეიძლება მეტი, წინასწარ ვერ გეტყვით. პატივისცემით დიანა ჭანუიყვაძე.
ნათია
2014-12-14
გამარჯობათ ქალბატონო დიანა, მენსტრუაციის დამთავრებიდან დაახლოებით ერთ კვირაში მქონდა პარტნიორთან ურთიერთობა და ამ ურტიერტობის შემდგომ 4 დღეა ისევ სისხლდენა მაქვს პირველი ორი დღე შედარებით ნაკლები სისხლი მომდიოდა დანარჩენი 2დღე კი საკმაოდ მომემატა. შეიძლება მენსტრუაცია მქონდეს კვლავ თუ რაიმე საშიშია? დიდი მადლობა წინასწარ
მოგესალმებიტ ნათია, საჭიროა ულტრაბგერითი გამოკვლევის ჩატარება და საშვილოსნოს ყელის გამოკვლევა, რათა ინახოს სისხლდენის მიზეზი. თუ ეს იყო პირველი ურთიერთობა შეიძლება იყოს მექანიკური დაზიანება,ასევე შეიძლება იყოს საკვერცხეების დისფუნქციის, საშვილოსნოს ღრუში პოლიპების ან ენდომეტრიუმის ჰიპერპლაზიის შედეგად. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნუცა
2014-12-14
გამარჯობათ,მეხუთე კლაში ვიყავი როცა შემაცდინეს და თუ შეიძლება ეხლა რომ ქალიშვილი ვიყო?rnძალიან გთხოვთ მიპასუხოთ.
მოგესალმებით ნუცა, იმის დასადგენად საკალწულე აპკი დარღვეულია თუ არა საჭიროა გინეკოლოგის გასინჯვა გინეკოლოგიურ სავარძელზე. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მარიანა
2014-12-15
მოგესალმებით, მაინტერესებს ინტიმური ჰიგიენისთვის რა საშუალების გამოყენებას მირჩვედით? ვიყენებ ხოლმე თხევად საპნებს და კიდევ მირჩიეს ბავშვის საპონი,მაგრამ წვა დამეწყო, და რას მირჩევთ ქალბატონო დიანა? მადლობა ყურადღებისათვის
მოგესალმებით მარიანა, ინტიმური ჰიგიენისთვის ძალიან კარგი საშუალებებია ეპიგენ–გელი ან ლაქტაციდი, რომლებიც ხელს უწყობენ საშოს ნორმალური ფლორის შენარჩუნებას. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მარიანა
2014-12-15
გმადლობთ ყურადღებისათვის, მაინტერესებს ეპიგენ-გელი ყველგან თუ იყიდება? თუ მხოლოდ გარკვეულ სავაჭრო ცენტრებში,
მოგესალმებით მარიანა, ეპიგენ-გელი აფთიაქებში იყიდება. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ირინა
2014-12-16
მოგესალმებით ქალბატონო დიანა მეუღლესთან კონტაქტის დროს მაქვს სისველე თან ამ ბოლო დროს დაახლოებით ერთი კვირაა რაც ხშირი შარდვა მაწუხებს და ვპიქრობ რომ ეგ ცისტიტი უნდა იყოს რაიმე სამკურნალო სანთლებს ხომ არ მირჩევდით? ამ ეტაპზე ვერ ვახერხებ ექიმთან მისვლას სამუშაო გრაფიკის გამო მაგრამ აუცილებლად უნდა წავიდე თვის ბოლოს და მანამდე რა მივიღო? რას მირჩევთ? წინასწარ გმადლობთ. და კიდევ თქვენი მუშაობის გრაფიკი შეიძლება გავიგო? რომელ საათამდე ბრძანდებით?
მოგესალმებით ირინა, თუ საშოდან გამონადენი გაწუხებთ თავდაპირველად უმჯობესია ჯერ გამოკვლევები გაიკეთოთ, რადგანაც გამონადენი ბევრ სასქესო ინფექციას ახასიათებს. სანთლების დანიშვნით ანალიზის გარეშე შეიძლება წაიშალოს რეალური სურათი.მე ვმუშაობ ორშაბათი – პარასკევი 9:00 – 16:30, შაბათი შეთანხმებით. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
თათია პაპიძე
2014-12-17
მოგესალმებით, მაინტერესებს მენსტრუალური ციკლის დროს რომელ ტკივილგამაყუჩებელს მირჩევდით? ძალიან ძლიერი ტკივილები მაქვს ხოლმე მუცლის ქვედა მხარეს და ჩვეულებრივი გამაყუჩებლები არ მშველის ხოლმე, გმადლობთ
ოგესალმებით თათია, მტკივნეული მენსტრუაცია ანუ ალგომენორეა შეიძლება იყოს ფუნქციური და ორგანული. ფუნქციური ვითარდება ინფანტილიზმის, ნერვული სისტემის დაავადებების დროს, ორგანული – სასქესო ორგანოების განვითარების მანკების, ენდომეტრიოზის, საშვილოსნოს და მისი დანამატების ანთებითი პროცესების დროს. ალგომენორეა შეიძლება იყოს პირველადი (ინფანტილიზმი, განვითარების მანკები) და მეორადი (ენდომეტრიოზი, სასქესო ორგანოების ანთებითი პროცესები).იმისათვის, რომ შეირჩეს სწორი ეთიოპათოგენეზური მკურნალობა და არა მხოლოდ გამაყუჩებლების მიღება საჭიროა მიმართოთ გინეკოლოგს. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნუცა
2014-12-17
გამარჯობათ,მეოთხე კლასში ვიყავი რომ შემაცდინეს და შესაძლებელია ეხლა ვიყვე ქალიშვილი?გთხოვთ მიპასუხეთ რა.
მოგესალმებით ნუცა, ერთხელ უკვე გიპასუხეთ რომ იმის დასადგენად საკალწულე აპკი დარღვეულია თუ არა საჭიროა გინეკოლოგის გასინჯვა გინეკოლოგიურ სავარძელზე.თუ საკალწულე აპკი უკვე ერთხელ დაირღვა და ის ხელოვნურად (ქირურგიული მეთოდით) არ არის აღდგენილი ის თავისთავად არ აღდგება. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე
ირინა
2014-12-17
მოგესალმებით და გილოცავთ დგევანდელ დღეს. არა გამონადენი არამაქვს უბრალოდ კონტაქტის დროს სისველეს ვგრძნობ თორე გამონადენი საერთოდ არამაქვს.
მოგესალმებით ირინა, სქესობრივი ურთიერთობის დროს ზომიერი სისველე ნორმალურია, სრული სიმშრალე ნიშნავს რომ საკვერცხეები სრულფასოვნად ვერ ფუნქციონირებენ, თუმცა გამონადენის მიზეზი ასევე შეიძლება იყოს სხვადასხვა ინფექციური პროცესი, მითუმეტეს თუ ფერი აქვს შცვლილი ან უსიამოვნო სუნი აქვს. გირჩევთ ჩაიტაროთ ნაცხის ბაქტერიოსკოპია. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნუცა
2014-12-18
და არის რამე შანსი რომ აპკი დაზიანებული არ იყოს?
მოგესალმებით ნუცა, სრულიად შესაძლებელია რომ აპკი იყოს დარღვეული, იშვიათად არის როდესაც აპკი არის ძალიან ელასტიური და არ ირღვევა პირველი სქესობრივი ურთიერთობის დროს. კონსულტაცია და გასინჯვა 40 ლარი ღირს. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნუცა
2014-12-19
ორივე ერთად ღირს 40 ლარი?
მოგესალმებით ნუცა, გინეკოლოგის კონსულტაცია გასინჯვასაც მოიცავს და 40 ლარი ღირს. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნანუკა ნაბიასჰვილი
2014-12-26
გამარჯობატ დიანა ექიმო დზალიან პატარა ორსული ვარ ახლად დარცჰენილი ვიყავი და მე არვიცოდი გადავიგე რედგენი და სჰეიდზლება რომ რამე დეფექტი განოიცვიოს? ყველა მეუბნება რომ არსჰეიდზლება დზალიან დიიდ გამოსხივებააქვსო რამდენად სასჰისჰია
მოგესალმებით ნანა, თუ შეიძლება დააკონკრეტეთ თუ რისი რენდგენი გაიკეთეთ (ფილტვები,ხელი,ფეხი,კბილი თუ რისი?). პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნანუკა ნაბიასჰვილი
2014-12-29
მუცელტან ახლოს გავიკეტე რედგენი ნეკნტან ნეკნი მტკიოდა და მაგიტომ გადავიგე რედგენი მიტხარიტ ყველაფერი დაცვრილებიტ დიანა ექიმო რამდენად სასჰისჰია ეს ყველაფერი
მოგესალმებით ირინა, გირჩევთ ჩაიტაროთ გენეტიკოსის კონსულტაცია, ის ჩაგიტარებთ გამოკვლევებს და შეაფასებს ნაყოფის პათოლოგიური განვითარების რისკს (გენეტიკოსი – 593 511096 მაკა ჭიპაშვილი). თანამედროვე რენდგენოლოგიურ აპარატებს აქვს ძალიან დაბალი გამოსხივება, თუმცა შესაძლოა მუცელთან ახლოს ტყვიის წინსაფრის გარეშე გადაღებული რენტგენი ორსულობის ადრეულ ვადაზე, როდესაც ხდება ორგანოების ჩამოყალიბება გახდეს მიზეზი, რომელიმე ორგანოს არასწორი განვითარების. წინასწარ თქმა ძნელია, საჭიროა გამოკვლევების ჩატარება.პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ირმა
2015-01-06
გამარჯობა დიანა ექიმო თქვენგან ძალიან შორს ვარ ბათუმიდან გწერთ და ვერ ვახერხებ თქვენთან კონსულტაციას დძალიან გთხოვთ დამეხმაროთ მინდა დაფეხმძიმება ორი გოგო მყავს აქ გინეკოლოგი მეუბნება რომ ევულაციის დღეს ან მეორე დღეს თუ მოხდება განაყოფიერება აუცილებლად ბიჭი იქნება რამდენად სანდოა ეს ისე სისხლის განახლებით რომ თვლიან ჩემი სისხლი ახალია.გთხოვთ უპასუხოდ არ დამტოვოდ წინასწარ დიდი მადლობა
მოგესალმებით ირმა, ნაყოფის სქესის გამოთვლის მეთოდები არ არის ზუსტი და მედიცინა ოფიციალურად არ იზიარებს ამ მეთოდებს. ნაყოფის სქესი არ არის დამოკიდებული წელიწადის დროზე, სისხლის ჯგუფზე და ა.შ. ის დამოკიდებულია თუ რომელი ქრომოსომა შეხვდება ერთმანეთს განაყოფიერების დროს, ეს იქნება X და X თუ X და Y, ბიჭი არის XY და გოგო XX. შესაბამისად სქესი დამოკიდებულია თუ რომელი ქრომოსომის მატარებელი სპერმატოზოიდი მოახერხებს კვერცხუჯრედის განაყოფიერებას.რამდენიმე მილიონი სპერმატოზოიდი ხვდება სქესობრივი აქტის დროს საშოში, ნაწილი იღუპება საშვილოსნოს ყელში და შემდეგ საშვილოსნოში, ხოლო მცირე ნაწილი მიდის საშვილოსნოს მილებამდე, სადაც ხდება კვერცხუჯრედის განაყოფიერება. რომელი ქრომოსომის მატარებელი სპერმატოზოიდი შეაღწევს კვერცხუჯრედში, და თანაც შედის მხოლოდ ერთი სპერმატოზოიდი, ვერავინ ვერ გეტყვით წინასწარ.სამწუხაროდ ამ საკითხში ვერ დაგეხმარებით. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნანა
2015-01-16
გამარჯობა ქალბატონო დიანა, მაქვს ეროზია, და უნდა გავიკეტო რადიოტალღური აბლაცია, ამის შემდეგ დაფეღმძმება ხომ არის შესაძლებელი? მადლობა
მოგესალმებით ნანა, საშვილოსნოს ყელის რადიოტალღური აბლაციის შემდეგ ორსულობა შესაძლებელია, ამ მეთოდს იყენებენ სწორედაც არანამშობიარევ ქალბატონებთან. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო
2015-01-18
გამარჯობატ დიანა ექიმო იციტ რა მაინტერესებს? 13მეტსი ველოდებოდი ცილლს და მაინტერესებს იმის მერე 4ხიდგეა უკანატანსჰი ტემპერატურას ვიზომავ და მაქვს 36,8 სჰეიდზლება რომ მაგ ტემპერატურიტ მოხდეს ორსულობა? ტუ მაინცდამაინც უნდა გადასცდეს ტემპერატურა 37დმეტს იქნებ მიტხრატ მაგრამ ეგ მაეცჰვენბს რომ ერტიდაიგივე ტემპერატუირა რომ მაქვს 4ხი დგე ადრე არმქონდა მასე უფრო დაბალიმქონდა ცინა ტვესჰი რომ ვიზომავდი ჯერ ტესტი არგამიკეტებია რადგან არმინდა რომ ჯერ გავიკეტო ტესტი
მოგესალმებით ნინო, ბაზალური ტემპერატურა 37 გრადუსზე დაბალია ოვულაციამდე, ხოლო ოვულაციის შემდეგ მატულობს 0,3-0,4 გრადუსით (37-37,3). თუ ორსულობა მოხდა ტემპერატურა რჩება მაღალი, თა არადა ისევ კლებულობს. აუცილებელია სწორად იყოს გაზომილი: დილით სანამ ადგებით ლოგინიდან, სასურველია ერთი და იგივე დროს თანაბარი დრო (5-7 წთ). თუ მენსტრუაციული ციკლი რეგულარული გაქვთ და გადაცდენები არ იცით ხოლმე, გვიანი ოვულაციის დროს შესაძლებელია სიცხემ უფრო გვიან აიწიოს და ტესტმაც უფრო გვიან აჩვენოს ორსულობა. ორსულობის ყველაზე ზუსტი მაჩვენებელია სისხლში ქორიონალური გონადოტროპინის განსაზღვრა. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო
2015-01-18
ესეიგი არჰსეიდზლება რომ მაგ სიცხეზე 36,8ზე მოხდეს ორსულობა? იქნებ უნდ აიციოს მაგლა სიცხემ ნელანელა ტემპერატურამ მე ცილკლს 13მეტსჰი ველოდებოდი ისე ხომ სჰეიდზლება რომ ორსულად იყო და სიცხე მაგლა არაიციოს იქნებ მიტხრატ? ცესიტ უნდა აცჰვენოს ხომ ტესტმა დიანა ექიმო 13მეტსჰი ველოდებოდირამის ერტიკვოირამაქვს გადაცდენა
მოგესალმებით ნინო, როგორც უკვე გითხარით ორსულობის ყველაზე ზუსტი მაჩვენებელი სისხლში ქორიონალური გონადოტროპინის განსაზღვრაა.ტემპერატურა შესაძლებელია იყოს 36,8 ორსულობის დროს, რაც მიუთითებს რომ არის ყვითელი სხეულის ნაკლებობა.გირჩევთ დროულად ჩაიტაროთ გამოკვლევები, რათა დადგინდეს არის თუ არა ორსულობა და ხომ არ გესაჭიროებათ შენარჩუნებისთვის რაიმე მკურნალობა. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მარი 24
2015-01-19
გამარჯობ, ასეთი კითხვა მაქვს, ციკლი უნდა მომსვლოდა 16 იანვარს, მანამდე 14 იანვარს მქონდა მცირე სისხლიანი გამონადენი(ციკლივით),(ერთი დღ მქონდა) მეორე დღეს ყავისფერი გამონადენი მქონდა , რომელიც შემიწყდა, და ეხლა საერთოდ არ მომდის არაფერი და არც ციკლი მაქვს, ორსულობას გამოვრიცხავ 99%-ით, თავს ვიცავ და ტესტიც უარყოფითია, ზოგადად დარღვეული მაქვს ციკლი, როგორ უნდა მოვიქცე ხომ ვერ მეტყვით? და კიდევ სულ ტკივილები მაქვს მარჯვენა მხარეს საკვერცხესთან, ეხოთი ზომა ნორმალურია მაგრამ სულ მტკივა ხოლმე.. გმადლობთ
მოგესალმებით მარი, გირჩევთ ჩაიტაროთ ექოსკოპიური გამოკვლევა ამ ეტაპზე, რომ ინახოს თუ რატომ გაქვთ მენსტრუაციული ციკლის გადაცდენები, ეს იქნება ორსულობა თუ რაიმე სხვა მიზეზი (შესაძლებელია საკვერცხის კისტა, საკვერცხეების პოლიცისტოზი). თუ მენსტრუაციული ციკლი გაქვთ მუდმივად დარღვეული, გესაჭიროებათ რეპროდუქტოლოგის კონსულტაცია და ჰორმონალური გამოკვლევები. მარჯვენა მხარეს ტკივილების დროს ასევე უნდა გამოირიცხოს აპენდიციტი. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო
2015-01-20
გამარჯობატ დიანა ექიმო იციტ რასჰი დამეხმარეტ? გავიკეტე ტესტი და დადებიტი მიცჰვენა ოგონდ დზალიან მკრტალი ხაზი იყო მეორე დზივლს ცჰანდა და ხომ იტვლება ორსულობად ხომ არსჰეცდება ტესტი. რას ნისჰნაბვს მკრტალი ხაზი რატომ არის ხოლმე დიანა ექიმო. კიდევ მერე მასჰინვე მალმალე ვცადე ტესტის გაკეტება მალმალე ვსჰარდავდი და აგარ აცჰვენებდა და რატომ? მეორე ხაზი აგარ მიცჰვენა იქნებ მიტხრატ რატომ? ტუ მალმალე რომ ვსჰარდავდი მაგიტომ დაცვრილებიტ მიტხარიტ დზალიან გტხოვტ ვნერვიულობ
მოგესალმებით ნინო, როგორც უკვე გითხარით ორსულობის ყველაზე ზუსტი მაჩვენებელია სისხლში ჰორმონის – ქორიონალური გონადოტროპინის განსაზღვრა, რომელიც ნებისმიერ კარგ ლაბორატორიაში კეთდება. მეორე მქრთალი ვარდისფერი ზოლი ტესტზე ხშირად მიანიშნებს რომ ორსულობა ჯერ ძალიან პატარაა და შესაძლებელია რამდენიმე დღეში გამუქდეს, თუმცა ტესტი შეიძლება ცდებოდეს, ამიტომ რომ არ იმკითხავოთ დროულად ჩაიტარეთ ანალიზი და ზუსტად გეცოდინებათ თუ არის ორსულობა და რა ვადას შეესაბამება. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო
2015-01-21
რამოდენიმე ექიმა მიტხრა რომ ტესტუი არ სჰეიდზლება რომ სჰეცდეს როგორ უნდა აცჰვენოს მეორე ხაზი ზედმეტად როცა არხარ ორსულად როგორ უნდა აცჰვენოს დოანა ექიმო რავიცი სჰეიდზლება რომ მიცჰვენოს ტესტმა რომ ვარ ორსულად და მერე აგარ აცჰვენოს?
მოგესალმებით ნინო, რომ აღარ ინერვიულოთ და ზუსტად იცოდეთ ხართ თუ არა ორსულად ჩაიტარეთ ის გამოკვლევა რაც წინა კომენტარებში გითხარით. შარდში ჩატარებული ტესტი არის თვისობრივი, ხოლო სისხლში რაოდენბორივი, რომელიც მცირე ვადაზეც ორსულობის ჰორმონის – ქორიონალური გონადოტროპინის მატებას აჩვენებს. შარდში შედარებით გვიან აჩვენებს იმიტომ, რომ ესაჭიროება ამ ჰორმონის უფრო დიდი კონცენტრაცია რათა ის გამოჩნდეს შარდში. ასევე მნიშვნელობ აქვს სწორად ატარებთ ტესტს თუ არა (უნდა ჩატარდეს დილით), ტესტი უხარისხო ხომ არ არის, თუ ძალიან ბევრ სითხეს ღებულობთ შეიძლება მოხდეს შარდის განზავება და ამ ჰორმონის აღქმა არ მოხდეს ტესტის მიერ და ა. შ. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
სოფო
2015-01-22
გამარჯობა, მენსტრუაცია მაქვს 28 დღიანი....დღეების დაცვა როგორ ხდება ხომ ვერ მასწავლით?
მოგესალმებით სოფო, კონტრაცეფციის კალენდარული მეთოდი გავრცელებული მეთოდია, თუმცა მისი ეფექტურობა ზუსტი გამოთვლის პირობებშიც კი 87%-ს აღწევს. ვიდრე ნაყოფიერი და უნაყოფო დღეების ანგარიშს შეუდგებოდეთ, ბოლო რამდენიმე მენსტრუაციული ციკლის ხანგრძლივობა უნდა ჩაინისნოთ. შემდეგ ყველაზე მოკლე ციკლს 18 გამოაკელით. მაგალითად, თუ ციკლი 26-დღიანია, სხვაობას 8-ს მიიღებთ. ამის შემდეგ ციკლის დაწყების დღიდან 8 დღე გადათვალეთ და კალენდარზე მონიშნეთ. სწორედ ამ დღიდან იწყება თქვენი ნაყოფიერი პერიოდი. მის დასასრულს კი ამგვარად გამოითვლით: ყველაზე ხანგრძლივი მენსტრუაციული ციკლის დღეებს გამოაკელით 11. თუ ციკლი 30-დღიანია, სხვაობა 19 იქნება. ესე იგი მენსტრუაციის დაწყებიდან ზუსტად მე-19 დღეს დასრულდება განაყოფიერებისთვის ხელსაყრელი პერიოდი.ანუ ფერტილური დღეებია 8–19 –მდე. ასევე შეგიძლიათ დააკვირდეთ ექოსკოპიურად თუ რომელ დღეს ხდება თქვენთან ოვულაცია (ჩაიტაროთ ფოლიკულომეტრია 10–12–14 დღეებში), და იმ დღიდან მიუმათოთ 5–5 დღე ოვულაციამდე და ოვულაციის შემდეგ. ვინაიდან სპერმატოზოიდი ცოცხლობს 3–5 დღე, ხოლო კვერცხუჯრედი 24 საათი. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო
2015-01-24
დიანა ექიმო გამარჯობატ ეხოზე ვიყავი და ტესტმაც აცჰვენა დადებიტი მკრტალი ხაზი ეხომ მიტხრა რომ უფრო ცჰვენ ორ5სულობას ვეცჰვობტოიო გადავიგე ვაგინალური და დზალიან კარგი პასუხი იყო სასჰვილოსნოს გრუც მოცესრიგებული იყო და რავიცი გამზადებული უფრო ექიმა ტქვა ორსულიხარო მაგრამ იმდენად კარგად არცჰანდა რახამ ატიდგეა გადაცდენა და გავიკეტე სისხლის ანალიზი და იქ არაცჰვენა რომ ვარ ორსული და სჰეიდზლება ახალი დარცჰენილი რომ ვიო და სისხლმა არაცჰვენოს? ტუ რამსჰემტხვევასჰი არცჰვენებს ხომ სჰეიდზლება რომ აცჰვრენოს და ექიმა ოტრაჯესტანი დამინისჰნა კარგი ცამალია? და რისტვის არის კარგი ეგ
მოგესალმებით ნინო, სისხლში გაკეთებული ანალიზით ორსულობა ჩანს ჩასახვიდან 10–12 დღეში, ექოსკოპიურად, მეთუმეტეს ვაგინალურის დროს, 3–4–5 კვირის ორსულობა უკვე ჩანს, რომ ღრუში არის სანაყოფო პარკი. რამდენიმე დღეში გაიკეთეთ კიდევ სისხლში ანალიზი და ექოსკოპია და თუ ორსულობა არის უკვე უნდა დაფიქსირდეს ზუსტად. უტროჟესტანი კარგი პრეპარატია, თუ ორსულობა არის ხელს შეუწყობს ორსულობის შენარჩუნებას და განვითარებას, მაგრამ თუ ორსულობა არ არის, რომ შეწყვითავთ მოგივათ მენსტრუაცია. თქვენი ექიმი ამ ყველაფრეს ალბათ აგიხსნიდატ. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
თეო
2015-01-26
მოგესალმებით. 2 წელი და 7 თვეა რაც გავთხოვდი და შვილი არც ამყოლია... დამემართა ქლამიდია რაზეც ვიმკურნალეთ ორივემ და აღარ გვაქვს, ბოლოს სოკოზედა ანთებაზე ვიმკურნალეთ, ეხლა არ გვაქვს არც ვენერიული დაავადებები და არც სოკო. მაგრამ მაინც ვერ ვვორსულდები,, რა გამოკვლევებია საჭირო უშვილობის მიზეზის დასადგენად,გმადლობთ
მოგესალმებით თეო, უშვილობის მიზეზის დასადგენად საჭიროა ულტარაბგერითი გამოკვლევა, ფოლიკულომეტრია –დაკვირვება ფოლიკულზე თუ იზრდება, თუ ხდება ოვულაცია (ფოლიკულის გასკდომა), თუ ოვულაცია არ ხდება საჭიროა სისხლის ჰორმონალური გამოკვლევა იმის დასადგენად რატომ არ ხდება ოვულაცია; მილების გამოკვლევა – მეტროსალპინგოგრაფია, რადგანაც ქლამიდია ხშირად აზიანებს მილებს, მეუღლის სპერმოგრამა. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
სალომე
2015-01-26
მოგესალმებით 2 დღეა უეცრად დამეწყო აუტანელი ქავილი , ველოდები ციკლის მოსვლას და შეიძლება ამის ბრალი იყოს? ვერ მირჩევთ რამე წამალს რომ სანამ ექიმთან მივალ ქავილი შემიძერდეს? ვარ 20 წლის და მსგავსი შემთხევა ჯერ არ მქონია. გთხოვთ მიპასუხოთ მადლობა
მოგესალმებით სალომე, ქავილი ხშირად თან ახლავს სოკოვან ინფექციას, თუმცა, გირჩევთ თავდაპირველად ჩაიტაროთ ნაცხის ბაქტერიოსკოპია, რათა დადგინდეს ზუსტი გამომწვევი, თვითმკურნალობით შესაძლებელია წაიშალოს რეალური სურათი. ქავილის შესამცირევლად გარედან წაისვათ კლოტრიმაზოლი ან კანდიბენე. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
tamuna
2015-01-26
რაგირს ტქვენს კლინიკასჰი ლაპარასკპია და მაგ ტანხასჰი ტუ შედის ანალიზები?rn
მოგესალმებით თამუნა, იმის მიხედვით თუ რა მასშტაბის ოპერაცია კეთდება ლაპარასკოპია ( მხოლოდ სადიაგნოსტიკო, კონსერვატიული მიომექტომია, საკვერცხის კისტის ენუკლეაცია, საკვერცხეების პოლიკისტოიზი და ა.შ.), ლაპარასკოპია+ჰისტეროსკოპია ფასები სხვადასხვაა. ასევე ჩვენთან შესაძლებელიას ოპერაციების გაკეთება საყოველთაო დაზღვევით. ფასებთან დაკავშირებით ჩვენი მენეჯერი გაგცემთ უფრო ზუსტ პოასუხს. მობრძანდით კონსულტრაციაზე და დიაგნოზის მიხედვით დადგინდება თუ რა ოპერაცია გჭირდებათ. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო
2015-01-26
დიანა ექიმო გადავიგე ეხოსკოპია და ესე მიტხრა ექიმა სავარაუდოდო ვფიქრობ რომ ორსულობააო ორგანიზმი ისე იყო ცჰამოყალიბებული სჰასჰვილოსნო იყო დზალიან გადიდებული და რავიცი ყველაფერიკარგად იყო რასნისჰნავს სასჰვილოსნო რომ გადიდებულია დიდდება მადლობა პასუხის გაცემისტვის. ტქვენტან კონსულტაცია რაგირს
მოგესალმებით ნინო, სისხლში ქორიონალური გონადოტროპინის ( ჰორმონი რომელუც ორსულობის დროს ყოველთვის მატულობს) მატების დაფიქსირება შესაძლებელუა ჩასახვიდან 10-12 დღეში, ულტრაბგერითი გამოკვლევით საშვილოსნოს ღრუს ორსულობა დგინდება თუ საშვილოსნოს ღრუში გამოჩნდა სანაყოფე კვერცხი, კარგად უნდა ინახოს მილების საპროექციო არე, რათა გამოირიცხოს საშვილოსნოს გარე ორსულობა . მაღალი ბაზალური ტემპერატურა (სწორ ნაწლავში) ერთ ერთი ნიშანია მომხდარი ოვულაციის და თუ ის რჩება მაღალი, ორსულობაზეც მიანიშნებს. თუმცა თუ თქვენ ღებულობთ უტროჟესტანს, მისი მიღების ფონზე ასევე მაღალი იქნება. ჩემი კონსულტაცია ღირს 40 ლარი, მობრძანდით ჩვენს კლინიკაში რათა დავადგინოთ ხართ თუ არა ორსულად. პატიუვისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო
2015-01-26
დიანა ექიმო რატომ არმომცერეტ პასუხი
მოგესალმებით ნინო, მე მთელი დღე კომპიუტერთან ვერ ვიქნები, კითხვებზე პასუხს გავცემ თავისუფალ დროს. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო
2015-01-28
გამარჯობატ დიანა ექიმო იციტ რამაინტერესებს? გარე ორსულობას რა სიპტომებიაქვს როგორ ხდება ეხოზე ცჰანს ან ტესტსჰი რომ გარე ორსულობაა? საკვერცხის სჰეტევებიმაქვს და ეგ ორსულობამაც კი იცის მაგრამ მესჰინია
მოგესალმებით ნინო, საშვილოსნოს გარე ორსულობის დროს ექოსკოპიაზე ფიქსირდება გადიდებული საშვილოსნოს მილი, შესაძლოა ემბრიონიც გამოჩნდეს, თუ ქორიონალური გონადოტროპინი სისხლში მომატებულია და საშვილოსნოს ღრუში ორსულობა არ დაფიქსირდა საშვილოსნოს გარე ორსულობას ეჭვობენ.პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ეკა
2015-01-30
ქალბატონო დიანა რამდენად საშიშია გარე ორსულობა და რას აკეთებენ ამ დროს თუ გარე ორსულობა დაფიქსირდება? ანუ ექიმი როგორ იქცევა რა ჩარევაა საჭირო?
მოგესალმებით ეკა, საშვილოსნოსგარე ორსულობა ნიშნავს, რომ ორსულობა მიმდინარეობს არა საშვილოსნოში, არამედ სხვაგან, საშვილოსნოს მილში, საკვერცხეზე, მუცელის ღრუში ან საშვილოსნოს ყელში, მათ შორის ყველაზე ხშირად საშვილოსნოს მილში. საშვილოსნოს მილი ძალიან წვრილია და თუ მასში ორსულობა მოხდა, ის 3-5 კვირის ვადაზე შეიძლება გასკდეს, რაც გამოიწვევს ძლიერ სისხლდენას, რომელიც სიცოცხლისთვის საშიშია თუ დროულად არ ჩატარდა ქირურგიული ჩარევა და მილის ამოკვეთა. საშვილოსნოსგარე ორსულობის დიაგნოზი, როგორც კი დადგინდება აუცილებელია ქირურგიული მკურნალობა, მილის ამოკვეთით. მილიდან მხოლოდ ნაყოფის "გამოჭყლეტის" შემთხვევაში, თუ მოხერხდა, ხდება მილის ფუნქციის დარღევა და დიდი რისკია, რომ მასში ისევ ორსულობა განვითარდეს. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ლილე
2015-01-30
გამმარჯობათ მაინტერესებს კონდილომა ინკურნება თუ არა
მოგესალმებით ლილე, კონდილომების მოშორება შეიძლება სხვადასხვა მეთოდით: კრიოდესტრუქციით, ლაზერული დესტრუქცია, თერმოდესრუქცია, ქიმიური დესტრუქცია. კონდილომები გამოწვეულია პაპილომა ვირუსით, მხოლოდ მათი მოშორებით პრობლემა არ იჭრება, აუცილებელია შემდგომ მკურნალობა (ძირითადად იმუნიტეტის კორეკცია) რათა არ მოხდეს რეციდივი. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო
2015-01-31
გამარჯობატ დიანა ექიმო ტუ სჰეიდზლება მიტხარიტ სამიტვეა რაც პოლიკისტოზის ოპერცია გავიკეტე და ეხლა ეხოზე რომ ვიყავი არანაირი ორსულოპბა არარის ესე მიტხრეს იდი კისტა გაქვს 8ზეა გაზრდილიო და დზალიან სასჰისჰია? სჰეიდზლება გასკდესო სჰეიდზლება ოპერციიდან ესე მალე კიდევ ცჰამოყალიბებულიყო ეს კისტა? მასჰინ ხომ პოლიკისტოზი მქონდა ტუ ექიმა არგამიკეტ კარგად ოპერცია სჰეიდზლება მაგის ბრალი იყოს? დზალიან ვნერვიულობ
მოგესალმებით ნინო, თქვენს ძალიან ბევრ შეკითხვას ვუპასუხე ამ საკითხის ირგვლივ , ძნელია ასე ვირტუალურად ზუსტი პასუხი გაქცეთ ყველაფერზე. გირჩევთ მობრძანდეთ კონსულტაციაზე და დავაზუსტოდ თქვენი დიაგნოზი და შევარჩიოთ მკურნალობის სწორი ტაქტიკა. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ეკა
2015-02-01
ქალბატონო დიანა ასევე მაინტერესებს თუ საშვილოსნო გარე ორსულობაა და მილის ამოკვეთა მოხდება ვეღარ შეძლებს ხომ პაციენტი დაორსულებას?
მოგესალმებით ეკა, ქალს აქვს ორი საშვილოსნოს მილი მარჯვენა და მარცხენა, საშვილოსნოსგარე ორსულობა ხდება ერთერთში, ძალიან იშვიათად ორივეში. საშვილოსნოსგარე ორსულობის მიზეზი ხშირად საშვილოსნოს და მისი დანამატების (საკვერცხე,მილი)ქრონიკული ანთებაა. შესაბამისი მკურნალობის შემდეგ დარჩენილი მილით შესაძლებელია ორსულობა. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
შაზი
2015-02-01
გამარჯობათ.მაქვს საკვერცხეები ამოკვეთილი.მეუღლესთან ურთიერთობის დროს განვიცდი ტკივილს და წვას.იქნებ მირჩიოთ რომელი მედიკამენტი გამოვიყენო.წინასწარ მადლობა.
მოგესალმებით ნაზი, ორივე საკვერცხეების ამოკვეთის შემდეგ დგება ხელოვნური მენოპაუზა, რომელსაც თან ახლავს სხვადასხვა სიმპტომები, მათ შორის საშოს ატროფიული ცვლილებები და სიმშრალე, რაც სქესობრივი ურთიეთობის დროს იწვევს ტკივილს და წვას. მაგრამ ეს სიმპტომები ასევე ახასიათებს სხვადასხვა ინფექციას. გირჩევთ ჩაიტაროთ ნაცხის ბაქტერიოსკოპია და საშვილოსნოს ყელის გამოკვლევა ( კოლპოსკოპია, პაპ-ტესტი). დროებით შეგიძლიათ გამოიყენოთ ჰიალურონის მჟავის ფუძუზე დამზადებული სანთლები და გელი, რომელიც ხსნის საშოს სიმშრალეს, მაგრამ დროებითი ეფექტი აქვს თუ არ დაადგენთ ზუსტ მიზეზს ( ევა რესტორი სანთლები, ევა მოისტერი გელი, ჰიალოგინი). პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო 29 წლის
2015-02-02
გამარჯობათ ქალბატონო დიანა.ეს ბოლო ორი ციკლია რაც შუა პერიოდში მე9 დან 14 დღეებში შევამჩნიე მცირე სისხლიანი გამონადენი ზოგჯერ მოყავისფრო. მარცხენა საკვერცხეც ძალიან მტკივა. სამწუხაროდ არ ვცხოვრობ თბილიში რომ მოვიდე კონსულტაციაზე და აქ მივედი ექიმთან და არაფერი მითხრა.. ეხო ჩემით გადავიღე ყველაფერი მოწესრიგებულიაო.არც ანთება ჩანსო, ჰორმონები დალაგებულია 6 თვეა გავდივარ მკურნალობას დექსამეტაზონით და 3 ტვეა ბრომოკრიპტინით(დეასულფატზე და პროლაქტინზე) თან ორსულობას ვგეგმავ და რაღაცატომ არ მყვება. ძალიან ვღელავ.შესაძლებელია ოვულაციის დროს გამონადენი? ან ენდომეტრიოზზე მივიტანო ეჭვი?რა შეიძლება გავაკეთო რას მირჩევთ.ძალიან მინდა დაორსულება
მოგესალმებით ნინო, დიახ მცირედი გამონადი ოვულაციის დროს შესაძებელია იყოს, რომ დარწმუნდეთ მოხდა თუ არა ოვულაცია შეგიძლიათ ჩაიტაროთ ულტრაბგერითი გამოკვლევა ან დილით სანამ ადგებით ლოგინიდან სწორ ნაწლავში გაიზომეთ სიცხე 37,0-37,3 უნდა იყოს, სწორედ ამ დღეებში უნდა გქონდეთ მეუღლესთან ურთიერთობა, რათა მოხდეს ორსულობა. ჰორმონალური კვლევა ჩატარებული გაქვთ და მკურნალობასაც იტარებთ, მაგრამ ასევე უნდა გამოიკვლიოთ მილების მდგომარეობა(მეტროსალპინგოგრაფია).პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო 29 წლის
2015-02-03
ქალბატონო დიანა დიდი მადლობა რომ ყურადრებიანი ხართ. ვიფიქრე მეც მილების გამტარიანობაზე გამეკეთებინა მაგრამ 2 ორსულობა მქონდა რომელიც მომეშალა სამწუხაროდ და შესაძლებელია ქალი რჩებოდეს ორსულად მაგრამ ნაკლებ გამტარი მილები ქონდეს?ეხლა ეს 7 თვეა არ დავრჩენილვარ მარტო..
მოგესალმებით ნინო, ორსულობის მოშლის მიზეზები ალბათ გექნებათ გამოკვლეული. ორსულობის მოშლის შემდეგ ხომ არ ჩაგიტარებიათ საშვილოსნოს ღრუს გამოფხეკა, თუ ჩაგიტარებიათ და თანაც ინფექციის ფონზე შასაძლებელია მილების მეორადი დაინტერესება მომხდარიყო. თუ ორსულობა არ მოხდა 1 წლის განვავლობაში ოვულაციის და რეგულარული სქესობრივი ცხოვრების შემდეგ გირჩევთ გამოიკვლიოთ მილები. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო 29 წლის
2015-02-04
რატომ იღუპებოდა ნაყოფი ვერ დავადგინეთ. რა თქმა უნდა დამჭირდა საშვილოსნს ღრუს კუირეტაჟი იყო ბუშტნამქერი. მას მერე თავს მაცვევინებდა ექიმი.. ერთი თვეც შევხედავ და გავიკეთებ მაშინ გამოკვლევას. ხომ არ მირჩევთ სად გავიკეთო ან ფასი ხომ არ იცით?
მოგესალმებით ნინო, ბუშტნამქერის შემდეგ ორსულობისგან თავი უნდა დაიცვათ 1 წელი, და აუცილებლად უნდა გააკონტროლოთ ქორიონალური გონადოტროპინი. მილების რენტგენი ანუ მეტროსალპინგოგრაფია კეთდება ჩვენს ინსტიტუტში (ი. ჟორდანიას ინსტიტუტი) და 110 ლარი ღირს. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მარი
2015-02-04
გამარჯობათ შესადზლებელია თუარა კონდილომა თავისით გაქრეს?
მოგესალმებით მარი, კონდილომები ძირითად გამოწვეულია პაპილომა ვირუსით, კონდილომების მკურნალობა ხდება კრიოდესტრუქციით, თერმოკოაგულაციით, ლაზერით და ქიმიური დესტრუქციით. თუმცა შესაძლებელია იმუნიტეტის კორექციით მოხდეს კონდილომების თავისთავად გაქრობა, მაგრამ ეს არ ნიშნავს რომ პაპილომა ვირუსისგან განიკურნებით. იმუნიტეტის დაქვეითების შემთხვევაში (სტრესი, გაციება და ა.შ) შესაძლებელია ისევ გაჩნდეს. ასევე კონდილომები შესაძლებელია ისევ გაჩნდეს მკურნალობის სხვა მეთოდების გამოყენების შემდეგაც. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
სალი
2015-02-04
გამარჯობათ დიანა ექიმო. ვარ 17 წლის და მაქვს სასქესო ორგანოს ქავილი ზოგჯერ უფრო მწვავედ და ზოგჯერ საერთოდ არა.(მიუხედავად იმისა რომ ყველანაირ ჰიგიენას ვიცავ და პლიუს არ ვარ გათხოვილი)რისი ბრალი შეიძლება იყოს.
მოგესალმებით სალი, გარეთა სასქესო ორგანოების ქავილი ყველაზე ხშირად იწვევს სოკოვანი ინფექცია. გირჩევთ გაიკეთოთ საშოს ნაცხის ბაქტერიოსკოპია. ქალიშვილებში ნაცხი იღებენ მხოლოდ საშოს შესასვლელიდან. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
სალომე
2015-02-05
გამარჯობა , ექიმმა დამინიშნა ბეტადინის სანთლები, პირველ დღეს გაკეთებისთანავე მქონდა უსიამოვნო შეგრძნება თითქოს წვა მაგრამ წვასაც ვერ დავარქმევ და უცებ გამიხშირდა შარდვა რამდენიმე საათის განმავლობაში. თუ შეგიძლიათ მითხარით ეს ჩვეულებრივი გამოვლინებაა? თუ საშიშია ? მადლობა
მოგესალმებით სალომე, უსიამოვნო შეგრძნება რომელსაც თქვენ აღნიშნავთ შესაძლებელია იყოს ბეტადინის გვერდითი მოვლენა, რომელიც ზოგჯერ მას ახასიათებს. მისი გამოყენების შეწყვეტის შემდეგ ყველა სიმპტომი წესით უნდა გაქრეს. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
9ნ
2015-02-05
გამარჯობათ თქვენ თუ აკეთებთ იმპლანტს და რა ღირს ?
მოგესალმებით, ამ ეტაპზე ჩვენთან იმპლანონის ჩასმის სტანდართი არ არის. თვითონ პრეპარატი შემოდის საქართველოში უფასოდ და აქვს რამდენიმე კლინიკას, სადაც განფასებულია ჩადგმის საფასური. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მაკა
2015-02-08
გამარჯობათ, ესეიგი მქონდა ურთიერთობა და ერთი კვირის შემდეგ ველოდებოდი მენსტრუაციას, საერთოდ ძალიან მოწესრიგებული ციკლი მაქვს მაგრამ მეორე თვეში უნდა მომსვლოდა ორი დღის წინ და კიდევ არ მომსვლია.. არის შანსი რომ ვიყო ორულად მიუხედავად იმისა რომ სექსუალური აქტის კვირის შემდეგ მენსტრუაცია მქონდა?
მოგესალმებით მაკა, დაუცველი სქესობრივი ურთიერთობის შემდეგ ორსულობა ყოველთვის შეიძლება მოხდეს. გირჩევთ ჩაიტაროთ ტესტი ორსულობაზე ან უფრო ზუსტია სისხლში ქორიონალური გონადოტროპინის განსაზღვრა, რომელიც დაადასტურებს არის თუ არა ორსულობა. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნიცა
2015-02-08
გამარჯობათ, რამდენიმე დღეა რაც გადამიცდა და ტესტიც ოსულობას მიჩვენებს.რამდენიმე კვირით ადრე ავიღე ვირუსეებზე ანალიზი და აღმომაჩნდა ტოქსოპლაზმა მწვავე ფორმა მომატებული, მარტივი გერპერს ვირუსი G ფორმა და ქლამიდია M ფორმა 1,0(ნორმა<0,9) და G ფორმა 9,3(ნორმა<5,0) რით შეიძლება ვიმკურნალო რომ ნაყოფი არ დაზიანდეს? შეიძლება ქლამიდია მეუღლეს თვალის ლორწოვან გარსზე ქონდეს? აუზზე დადის და ვფიქრობ აქედან შეიძინა..
მოგესალმებით ნიცა, გირჩევთ მიმართოთ მეან–გინეკოლოგს, რადგან მწვავე ტოქსოპლაზმოზის და ქლამიდიზიოზის დროს, მეთუმეტეს შეძენილი მიმდინარე ორსულობის დროს დიდი რისკია განვითარდეს თვითნებითი აბორტი ან ნაყოფის განვითარებას პათოლოგია ჩამოყალიბდეს (უფრო ტოქსოპლაზმოზს ახასიატებს). დროულად უნდა ჩატარდეს დამატებითი გამოკვლევები. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მაკა
2015-02-10
ქორიონალური გონადოტროპინის განსაზღვრა ალბათ ანალიზი უნდ ავიღო ხომ ? და რა ჯდება ?
მოგესალმებით მაკა, ქორიონალური გონადოტროპინი ჰორმონია და იღება სისხლი ვენიდან.ჟორდანიას ინსტიტუტ ში 41 ლარი ღირს. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მარიამი
2015-02-10
მოგესალმებით დიანა ექიმო.თავისუპალი ტესტოსტერონი მაქვს 5,6.დეასულფატი 5,8.LH ფოლიკულური ფაზა 21,2 და FSH ფოლიკულური ფაზა 34,4..მეორე თვეა უკვე ვსვამ ჯესის ჰორმონების ძალიან მაგალი მაჩვენებელია?რამდენიხანი დამჩირდება კიდევ ამ პრეპარატიტ მკურნალობა ნორმაში რომ ჩადგეს ეს ჰორმონები?რამდენხანში შევძლებ დაფეგმციმებას?დიდი მადლობა წინასწარ
მოგესალმებით მარიამ, პირველ რიგში საინტერესო თქვენი ასაკი, მენსტრუაციული ციკლის რეგულარობა, ულტრაბგერითი გამოკვლევით საკვერცხეებში ფოლიკულების მარაგი? საკმაოდ მაღალი მაჩვენებლები გაქვთ ჰორმონების, რომლებიც საკვერცხის ფუნქციას არღვევენ. მხოლოდ ჯესი ამ შემთხვევაში არ მიმაჩნია მიზანშეწონილად. გირჩევთ მობრძანდეთ კონსულტაციაზე და ჩაიტაროთ დამატებითი გამოკვლევები, რათა შეირჩეს მკურნალობის სწორო ტაქტიკა. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მარიამი
2015-02-11
ციკლი ჩვეულებრივატ მაქვს ყოველ თვეში ფოლიკულის მონიტორინგი ჩავიტარე და მე-17-მე-18 დგეს მისკდება პოლიკული ანუ დაფიქსირებული გვაქვს ოვულაცია.. 2წლის გატხოვილი ვარ უშვილობაზე ვმკურნალობ,,ვირუსები არმაქვს მეუგლე ყველანაირად ჯანმრტელია და ნორმაში აქვს ყველაპერი...ვარ 20წლის თქვენ რას მირჩევთ?rn
მოგესალმებით მარიამ, თქვენი ნათქვამი (რომ ხართ 20 წლ და ოვულაცია ხდება) და ანალიზების პასუხებს შორის არის შეუსაბამოება. პირველ რიგში FSH 34,4 და LH 21,2 ასეთი მაღალი მაჩვენებლები არის საკვერცხეების ფუნქციის განლევის დაწყების დროს, როდესაც ოვულაცია არ ხდება, შემდეგ თავისუფალი ტესტოსტერონის და DHEA-S მაჩვენებლების დასაქვეითებლად ჯესის გარდა სხვა პრეპარატებიც სჭირდება. გირჩევთ ჩაიტაროთ განმეორებითი ჰორმონალური გამოკვლევები, რომლებიც უნდა ჩატარდეს მენსტრუაციული ციკლის 3–5 დღეს დილით უზმოზე. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მარიამი
2015-02-12
საკვერცხეების ფუნქციის განლევის დაწყების პერიოდი ეს რასნიშნავს?საშიშია რამე?მომავალსჰი ამ მკურნალობის შემდეგ შეიძლება რომ მაინც არმოხდეს ორსულობაა?მხოლოდ ჯესის ვსვამ და სხვა რა პრეპარატი უნდა მივიგო?მინდა მოვიწესრიგო ეს ჰორმონები და მალე მოხდეს ორსულობაც
მოგესალმებით მარიამ, მობრძანდით კონსულტაციაზე, გავიმეოროთ ჰორმონალური გამოკვლევები რათა შევძლო ადეკვატური მკურნალობა დაგინიშნოთ. ასე ვირტუალურად გადმოცემით ჰორმონალურ მკურნალობას ვერ დავნიშნავ. მე ვფოქრობ, რომ თქვენი გამოკვლევები არ შეესაბამება თქვენს მდგომარეობას. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ანი
2015-02-15
გამარჯობათ პირველი სექსის შემდეგ მომივიდა 5დღით ადრე ძალიან Dიდი ტკივილით და ბევრი Eს ნორმალურია?
მოგესალმებით თამუნა, პირველი სქესობრივი ურთიერთობა ქალის ცხოვრებაში არის მნიშვნელოვანი მოვლენა ფსიქოლოგიურ და ფიზიოლოგიურ დონეზე. ხშირად შესაძლებელია მენსტრუაციული ციკლის სხვადასხვა დარღვევა: გადაცდენა ან დასწრება. ეს დაკავშირებულია ქალის ორგანიზმში ჰორმონალურ ცვლილებებზე. მენსტრუსციაც შესაძლებელია გახდეს მეტნაკლებად მტკივნეული.დააკვირდით შემდეგი მენსტრუაციები როგორ გექნებათ, თუ ძლიერი ტკივილები გაგრძელდა მიმართეთ ექიმს. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ტამუნა
2015-02-15
ტქვენს კლინიკასჰი მინდა მოსვლა როგორც ვიცი ლაპორასკოპის დროს მოქმედებს საკოველტაო დაზგვევა.მაქ მილზე პრობლემა გაუმტარია რა ტანხა ჯდება დახლოებიტ?პირველადი მოსვლა რა დამიჯდება ტქვენტან დახლოებიტ რო ვიცოდე მაინც.მინდა ვაგინალური ეხოს გადაგებაც .და რო მოვალ ვის მივმარტო საკოველტაო დაზგვევის სჰესახებ.
მოგესალმებით თამუნა, დიახ ჩვენს კლინიკაში მოქმედებს საყოველთაო დაზღვევა სასწრაფო და გეგმიურ ოპერაციებზე. ამისთვის საჭირო არის ჩაიტაროთ ექომთან კონსულტაცია, გამოკვლევები, დაისვას ზუსტი დიაგნოზი, გაიცეს ფორმა 100 ჯანდაცვის სამინისტროსთვის. ექიმთან კონსულტაცია 40 ლარი ღირს, დანარჩენი იმის მიხედვით თუ რა დამატებითი გამოკვლევები დაგჭირდებათ. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო
2015-02-16
გამარჯობათ, გთხოვთ დამეხმარეთ. ვარ 5 კვირის ორსული და გავცივდი, ვცდილობ არანაირი წამალი არ მივიღო სიცხე არ მაქვს მაღალი მაგრამ 2 რამეა არ მიძიანია სახსრები ისე მტკივა და მტეხავს იქნებ მირჩიოთ რამე რომ ტკივილი დავიამო თუნდაც ფიტოთერაპიული მთავარია ბავშვს არ ავნოს და მე ოდნავ მაინც გამჯიყუჩოს
მოგესალმებით ნინო, დაიცავით წოლითი რეჟიმი, დალიეთ ბევრი თბილ–თბილი სითხეები (ჩაი ლიმნით, ჟოლოთი, რძე თაფლით, გაზგასული თბილი მინერალური წყალი, კომპოტები), შეგიძლიათ C ვიტამინის ინექცია გაიკეთოთ ან ვენაში ან კუნთში რამდენიმე დღე, ერთჯერადად დასაშვებია პარაცეტამოლის აბის მიღება. ყელის ტკივილის შემთხვავაში შეგიძლიათ გაწუწნოთ დოკტორ მომის აბები. თუ არ გაგიუმჯობესთად მდგომარეობა მიმართეთ თერაპევტს. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინი
2015-02-16
გამარჯობატ ძალიან გთხოვთ დამეხმარეთ.ერთი თვის წინ ვიყავი გინეკოლოგთან და აღმომაჩნდა სოკო.მკურნალობა ჩავიტარე მეც და მეუღლემაც მაგრამ ერთი კვირის მერე ისევ დამეწყო ჩივილები ქავილი და მუცლის ტკივილი აქტის დროს.ასევე გამონადენიც დამეწყო და რატო?
მოგესალმებით ნინო, გირჩევთ ჩაიტაროთ ნაცხის ბაქტერიოაკოპია და სხვა უჯრედშიგა ინდექციების გამოკვლევა, რადგანაც ქავილი და ტკივილი სხვა სქესობრივი გზით გადამდებ ინფექციებსაც ახასიათებს. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო
2015-02-16
დიდი მადლობა ქალბატონო დიანა, გაიხარეთ
არაფრის, მაგრამ აუცილებლად მიმართეთ ექიმს ორსულობის მონიტორინგის მიზნით. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე
ირინე
2015-02-17
ჩემი პაპ ტესტის პასუხი ასეთია:ციტოლოგიური მასალის აღწერა:უხვი სისხლის მასების ფონზე აღინისნება ბრტყელი ეპითელიოციტები ჰიპერ და პარაკერატოზიდ.უჯრედთა მომწიფების ინდექსი გადახრილია მარცხნივ.ერთეული კოილოციტი კოილოციტური ჰიპერპლაზიის გარეშე.უჯრედები ბაზოფილური ჩანართებით.ბრტყელი ეპითელის უჯრედებსი ზომიერად გადიდებული ნორმოქრომული სწორკონტურებიანი ბირთვები,დარღვეული ბირთვ ციტოპლაზმური ინდექსი. rn ციტოლოგიური დიაგნოზია:ჯირკვლოვანი ჰიპერპლაზია უჯრედული ატიპიის გარეშე. მონოჰორმონული ცვლილებები.AსGUს.უმწიფარი ბრტყელუჯრედოვანი მეტაპლაზია.რეკომენდირებულია კოლკოსკოპიური გამოკვლევა. მე ვაპირებ თქვენთან მოსვლას,მაქვს მენსტრუაციის ჩავარდნები და როდის მირჩევთ მოსვლას მენსსტრუაციას დაველოდო და მერე მოვიდე? ველოდებოდი 7ში მაგრამ ჯერ არ ჩანს.თვე მივარდება ხოლმე და ანალიზებისთვის როგორ ჯობია? ან ჩემი პაპ ტესტით ძალიან ცუდად მაქვს მდგომარეობაა?მაქვს ერთი უნებლიედ შეწყვეტილი ორსულლობა.
მოგესალმებით ირინე, ჰორმონალური გამოკვლევები კეთდება მენსტრუაციის დაწყებიდან 3–6 დღეს დილით უზმოზე, ხოლო სქესობრივი გზით გადამდებ ინფექციებზე და ვირუსებზე შესაძლებელია ნებისმიერ დროს (გარდა მენსტრუაციის დღეებისა). პაპ–ტესტი საგანგაშო ამ ეტაპზე არ არის, საჭიროა ინფექციებზე და ვირუსებზე გამოკვლევა და შემდგომ პაპ–ტესტის კონტროლი 6 თვეში. კოლპოსკოპია ჩვენს ინსტიტუტშიც კეთდება. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ტამუნა
2015-02-19
დზალიან გტხოვტ დამაკვალიანოტ მილზე მაქ პრობლემა ტუ სჰემიდზლია ტქვენს კლინიკასჰი გავიკეტო ლაპორასკოპია მილზე ანუ ტუ დამიფინანსდება.
მოგესალმებით თამუნა, მობრძანდით კონსულტაციაზე, გავერკვიოთ თქვენს მდგომარეობაში, მოიტანეთ თქვენი გამოკვლევები და რა დიაგნოზიც იქნება, იმის მიხედვით გეტყვით დაგიფინანსდებათ თუ არა ოპერაცია. იქნებ საერთოდაც არ გჭირდებათ ოპერაცია. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
შაზი
2015-02-20
გამარჯობათ.მჭირდება ხელოვნური განაყოფიერება.მაქვს საშვილოსნოზე გარედან 5სმ კვანძი.შემიშლის თუარა ეს კვანძი დაფეხმძიმებაში ხელს?წინასწარ მადლობა
მოგესალმებით შაზი, საშვილონოს კვანძი არ არის უკუჩვენება ხელოვნური განაყოფიერების ჩატარების, გააჩნია კვანძის ზუსტ ლოკალიზაციას და სიღრმეს. ყოველი პაციენტის მდგომარეობა ხელოვნური განაყოფიერების წინ განისაზღვრება ინდივიდუალურად.. კვანძი გარედან დაორსულებას არ უშლის ხელს, თუმცა ორსულობის დროს შესაძლებელია ის გაიზარდოს. ზოგ შემთხვევაში უმჯობესია ჯერ გაკეთდეს ოპერაცია კვანძის მოშორება და შემდგომ განაყოფიერება, ზოგჯერ კი შესაშლებელია პირდაპირ ხელოვნური განაყოფიერების ჩატარება. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინიი
2015-02-22
ძალიან გთხოვთ იქნებ მითხრათ მაქვს უნაგირისებრი საშვილოსნო,გადახრილი უკან,ნორმალური ექოგენობის,მიომეტრიუმი ერთგაროვანი.ასეთი საშვილოსნოთი ორსულობის მიღწევა თუა შესაძლებელი?ერთი შეწყვეტილი ორსულობა მაქვს.
მოგესალმებით ნინი, საშვილოსნოს უმნიშვნელო უნაგირისებრი დეფორმაცია არ უშლის ხელს ორსულობას. მაგრამ თუ არის მკვეთრი დეფორმაცია ან ორრქიანი საშვილოსნო მაშინ შესაძლებელია ის გახდეს თვითნებითი აბორტის ან ნაადრევი მშობიარობის მიზეზი. საშვილოსნოს ზუსტი ფორმის და მოცულობის დადგენა ხდება მეტროსალპინგოგრაფიით (რენტგენით). პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნანა
2015-02-23
გამარჯობათ,ვარ 27 წლის 6 წელია გათხოვილი ვარ და შვილი არ მყავს,ორი წლის წინ მითხრეს მარცხენა მილში კისტოზური წარმონაქმნი (ჰიდროსალპინქსი),ვიმკურნალე და მკურნალობიდან 5 თვეში დავჩი ორსულად მაგრამ 8 კვირაზე მომეშალა და გამომტუმბენ,მის მერე უკვე 7თვეა აგარ ამყოლია ეხლა მივედი ისევ გამოკვლევებზე და კისტა ისევ მაქვს 14მმ,მითხრეს რომ ლაპარასკოპია-ჰიტეროსკოპია სადიაგნოსტიკო უნდა გაკეთდეს,შესაძლებელია რომ მილის ამოღებაც გახდეს საჭრიროვო,რაც ძალიან მაშინებს რადგან მარჯვენა საკვერცხესი ფოლიკულები ყოველთვიურად არ მაქვს და როცა არის არ მწიფდება,გთხოვთ მირჩიოთ რამდენად აუცილებელია მილის ამოგება?ან თუ შეიძლება ისე გაკეთდეს ლაპარასკოპია რომ მხოლოდ კისტა ამომიღონ და ეს ხომ არ გამოიწვევს შემდეგ რაიმე პრობლემას?რას მირჩევთ ძალიან გთხოვთ მიპასუხოთ
მოგესალმებით ნანა, ჰიდროსალპინგსი არის საშვილოსნოს მილებში სითხის დაგროვება ინფექციის შედეგად. დიაგნოზი რითი დაგისვენ კისტა 14 მმ რენტგენი გაკეთდა თუ ექოსკოპია?ეს კისტა საკვერცხეზე გაქვთ თუ მილზე? კისტა და ჰიდროსალპინგსი სულ სხვადასხვა პათოლოგიებია. მობრძანდით კონსულტაციაზე, დავაზუსტოთ დიაგნოზი და ამის შემდეგ გადაწყდება მკურნალობის შემდგომი ტაქტიკა. ასე ვირტუალურად მიჭირს ზუსტად გითხრათ გჭირდებათ ოპერაცია თუ არა. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინი
2015-02-24
გამარჯობათ, ვარ 5 კვირის ორსული,ექიმმა დამინიშნა წოლითი რეჟიმი 2 კვირა მინიმუმ , დანიშნული მაქვს პაპავერინის სანთლები, მაგნებ6, რელანტანი და ფოლიუმი და ამ ყველაფერთან ერთად გაიკეთე ტორჩ ინფექციებზე ანალზიო და როგორ მოვიქცე ვერ ვხვდები გორში ვცხოვრობ და თბილიში უნდა ჩავიდე ამითვის მგზავრობა მომიწევს და ეს ცუდად არ იმოქმედებს? რას მირჩევთ? მაინტერესებს ყელზე დოქტორ მომის საწუწნი აბები თუ შეიძლება?
მოგასალმებით ნინი, წოლითი რეჟიმი რა მიზეზით გაქვთ დანიშნული? თუ სისხლიანი გამონადენი გაქვთ და მოშლის საშიშროება არის მაშინ ჯობია გააგრძელოთ მკურნალობა და იწვეთ ეს 2 კვირა როგორც გირჩიათ თქვენმა ექიმმა და შემდეგ გაიკეთოთ ანალიზები. ჰკითხეთ თქვენს ექიმს თუ მაინც სასწრაფოდ მიაჩნია ამ გამოკვლევების ჩატარება მგონი გორშიც იქნება შესაძლებელი ჩაიტაროთ გამოკვლევები. დოკტორ მომის გასაწუწნი აბები ორსულებში დასაშვებია. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო
2015-02-24
გავიკეტე კომპიუტერული კიმოპერტუბაცია დასკვნასჰი ცერია მარჯვენა კვერცხსავალი სუსტად გამტარია. ფუნქციური აქტივობა დაქვეიტებულია.კუმსჰვადობის ამპლიტუდა დაქვეიტებულია.სჰეკუმსჰვის სიხსჰირე სჰემცირებულია.მილ სასჰვილოსნოს და ისტმურ -ამპულარული სფინქტერების ტონუსი მომატებულია.დისკორდინაცია.ანუ მაინტერესებს ლაპორასკოპის გაკეტება გირს ტუ არა ცჰემ სჰემტხვევასჰი?
მოგესალმებით ნინო, მხოლოდ კიმოპერტუბაციის შედეგის მიხედვით მე ოპერაციის გაკეთებას არ გირჩევთ, გირჩევთ ჩაიტაროთ მილების გამოკვლევა რენტგენოლოგიური მეთოდით – მეტროსალპინგოგრაფია. მობრძანდით კონსულტაციაზე, რენტგენსაც ჩაიტარებთ ჩვენს კლინიკაში და შესაძლოა ოპერაციული ჩარევა არც დაგჭირდეთ. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო
2015-02-25
მაქ გაკეტებული სალპინოგრაფია მასჰინ დზალიან ვნერვიულობდი დასკვნასჰი ცერია მილლი ამულარულ ნაცილსჰი გაუალია.და არი სჰეხორცებიტი პროცესი.ეს მე გავიკეტე ტქვენტან დატოსჰვილმა გამიკეტა მასჰინ მიტხრა ლაპარასკოპიას აზრი არ ქონდა და პირდაპირ ხელოვნურ განაკოპიერებაზე მეფიქრა.მერე ვიმკურნალე მილსჰი სჰეკავდატ ცამლები და ექიმა მირცჰია კომოპერტუპაცია ცჰამეტარებინა.რის სჰედეგადაც სულ სხვა პასუხი იკო ორივე დატოსჰვილმა გამიკეტა მერე მიტხრა ლაპარასკოპიას ტუ გაიკეტებ კველაპერი მოგვარდებაო.ვერ გავიგე როგორ მოვიქცე .ანუ ნერვიულობის სჰედეგად სალპინოგრაფის დროს სჰეიდზლება ტუ არა მილი სჰეიკუმსჰოს და სხვა პასუხი აცჰვენოს.?rn
მოგესალმებით ნინო, კიმოპერტუბაცია არ აჩვენებს არის თუ არა ჰიდროსალპინგსი, ის მხოლოდ მილის ფუნქციურ მდგომარეობას ასახავს თუ რამდენად იკუმშება ის. მეტროსალპინგოგრაფია კი ადგენს საშვილოსნოს და მილების ანატომიურ მდგომარეობას და კონტრასტი თუ გადადის მილებში. დაძაბვის და ნერვიულობის პირობებში შესაძლებელია მოხდეს მილების სპაზმი და იყოს ცრუ პასუხი, რომ მილები გაუვალია. თუ ორსულობა მოხდა 7 თვის უკან ესე იგი მილი გამავალია, თუ ამ დროის განმავლობაში არ მოსდა რაიმე სქესობრივი გზით გადამდები ინფექციის გადატანა (ქლამიდია, მიკოპლაზმა, ურეაპლაზმა, გონორეა). თუ რენტგენი გაკეთებული გაქვთ დიდი ხნის წინ მაშინ შეიძლება მისი განმეორება და ზუსტი პასუხი გექნებათ გჭირდებათ თუ არ ლაპარასკოპია. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
lana
2015-02-26
გამარჯობა დიანა ექიმო,rnrnმაქვს რკინადეფიციტური ანემია და თუ შეიძლება ანემიის დროს დაორსულება და ნაყოფს ხომ არ შეექმნება პრობლემა?
მოგესალმებით ლანა, თუ დაორსულებამდე იცით, რომ გაქვთ ანემია უმჯობესია ჯერ მოხდეს რკინის დეფიციტის შევსება და შემდგომ ორსულობა, ხოლო თუ ორსულობის დროს გამოვლინდა რკინადეფიციტური ანემია, რაც ხშირია ორსულებში, რკინის პრეპარატებით ტარდება მკურნალობა. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ხატია
2015-02-27
გამარჯობათ დიანა ექიმო, rnrnმყავს პატარები 5 წლის ბიჭი და 3 წლის გოგო. ორივე საკეისრო კვეთით დაიბადნენ. მინდა მესამე შილის გაჩენა და 3 წელი სამარისი დროა იმისათვის რომ მესამე საკეისრო გაკთდეს? და კიდე ერთი კითხვა თუ არის შესაძლებელი და რამდენ ხანში მესამე ბავშვზე მშობიარობა?rnrnწინასწარ დიდი მადლობა
მოგესალმებით ხატია, მესამე საკეისრო შეიძლება გაკეთდეს, 3 წელი საკმარისი ვადაა, რომ დაგეგმოთ შემდეგი ორსულობა, თუმცა წინასწარ გირჩევთ ჩაიტაროთ ულტრაბგერით გამოკვლევა და შეაფასოთ საკეისრო კვეთის შემდგომი ნაწიბურის მდგომარეობა. ორსულობის დროსაც რა თქმა უნდა იქნებით კონტროლის ქვეშ. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მარიანა
2015-02-28
გამარჯობა ქალბატონი დიანა, მაინტერესებს ციტომეგალოვისურისა და ჰერპერს ვირუსის არსებობა G ფორმა რამდენად საშიშია? დამინიშნეს ვალტრექსი, რამდენად ეფექტური მედიკამენტია?
მოგესალმებით მარიანა, ჰერპესის და ციტომეგალოვირუსის G ფორმა ნიშნავს, რომ თქვენ გაქვთ გადატანილი ეს ვირუსები და ამჟამად არის ქრონიკული მდგომარეობა, რომელსაც მკურნალობა არ ესაჭიროება, თუ არ არის ძალიან მკვეთრი მატება ( 4 ჯერ და მეტი) რაც გამწვავებაზე მიანიშნებს. G ანტისხეულები სისხლში მუდმივად გექნებათ. ვალტრექსი კარგი პრეპარატია და საკმაოდ ეფექტურია ჰერპეს ვირუსის მკურნალობის დროს. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ლამზირა ხუნჯგურუა
2015-02-28
გამარჯობატ დიანა ექიმო,რეგილნიდან ვარ,მყავს წლის და სამი თვის ბავსშვი 6 თვის მერე ძუძუ არ მიმიცია შრატი გამიკეთეს,მის მერე რძე არ დამისშრა გამოწველას ვაკეთებდი,გინეკოლოგთანაც ვიყავი,წამალიც მივიგე დასაშრობი,ეხლა ერთი თვეა ხელი არ მომიკიდია და ისევ დამიჯირკვლდა.რას მირჩევთ,წინასწარ გიხდიტ მადლობას
მოგესალმებით ლამზირა, გირჩევთ მიმართოთ მამოლოგს. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მაია
2015-02-28
გამარჯობა ქალბატონო დიანა.მე გავიკეთე გამოკვლევა და დამიდგინეს პოლიპი.ენდომეტრიუმის სისქე 16მმ.მაქვს გადიდებული მარჯვენა საკვერცხე.მაინტერესებს თუ რა დამიჯდება თქვენთან ოპერაცია.არ ვარ საქართველოს მოქალაქე.
მოგესალმებით მაია, ფასები დამოკიდებულიოა დიაგნოზზე და ოპერაციის მასშატაბზე. ზუსტ პასუხს ფასებთან დაკავშირებით გაგცემენ ამ ნომერზე 2 99 08 53, პატივისცემით დიანა ჭანუყვაზე.
ნინი
2015-03-02
გამარჯობათ ვარ 5 კვირის ორსული ,დამინიშნა ექიმმა წოლა, მაგნე ბ6,ფოლიუმის მჟავა, რელანტანი და პაპავერინის სანთლები,ეს ორი დღეა ცოტა მოყვითალო გამონადენივითმქონდა მცირე დღეს კი მუქი ყავისფერი ბლანტით შემეცვალა. ჯერ ვერ ავდგები და ვცდილობ მშვიდად ვიყო . უტროჟესტანი ხომ არ მმივახმარო თუ ვიშოვე აფთიაქში?ექიმიც არ მპასუხობს და ესე უყურადღებოდ მგონი არ ღრს დატოვვება
მოგესალმებით ნინი, რელანტანს რა დოზით ღებულობთ? ექოსკოპიური გამოკვლევით ჰემატომა ხომ არ გქონდათ? პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მაია
2015-03-02
ქალბატონო დიანა . თკვენთან რომ მოვიდე ხელახლა მომიწევს გამოკვლევების ჩატარება?ბოლო მენსტრუაცია მქონდა 17-რიცხვში. და როდის უნდა მოვიდე?
მოგესალმებით მაია, შეგიძლიათ მობრძანდეთ კონსულტაციაზე, წამოიღეთ თქვენი ყველა გამოკვლევის პასუხი და იმის მიხედვით თუ რა გაქვთ ჩატარებულუ ვნახოთ თუ დაგჭირდებათ რომელიმე გამოკვლევის ჩატარება ან განმეორება. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო
2015-03-03
გამარჯობათ, ეხოზე არ მიშვებს ჯერ ექიმი შაბათს მიწევს მანამდე არ გინდაო იწექი გაუნძრევლადო, შესაძლოა ჰემატომაც იყოს,ძლიერი ტონუსი აშკარად არის, რელანტანს ვღებულობ 200 მილიგრამიანს დღეში ორჯერ დილა საღამოს. ექიმმა ტელეფონზე ვერ მიპასუხა და ყავისფერი გამონადენისას ერთი ცალი თავად გადავწყვიტე გამეკეთებინა საშოში და ნახევარ საათში გამონადენმა იკლო. თითქმის ერთიდაიგივე შემადგენლობა აქვთ რელანტანს და უტროჟესტანს და ამ შემთხვევაში უტროჟესტანი ხომ არ ჯობია მაინც აშრევება რომ არ მოხდეს?
მოგესალმედბით ნინო, შეგიძლიათ გადახვიდეთ უტროჟესტანზე და შუადღეზეც დაამატოთ კიდევ 200 მგ. საშოში ჩადება უფრო ეფექტურია, რადგანაც უფრო სწრაფი მოქმედება აქვს და უფრო მაღალი კონცენტრაციით მიიღწევა საშვილოსნომდე, ვიდრე დალევით. გირჩევთ ასევე გაიკეთოთ გამოკვლევები კოაგულოგრამა და სისხლში 17a-OHP DHEA-S (ორსულთა ნორმებითა) ან შარდში 17 KC (24 საათიან შარდში). პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო
2015-03-04
არ ვიცი მადლობა რით გადაგიხადოთ ასეთი გულისხმიერებისა და ყურადღებისთვის.ახლა გაცილებით მშვიდად ვარ.
მოგესალმებით ნინო, გისურვებთ ბედნიერ დედობას. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მაკა
2015-03-04
გამარჯობათ პაპილომა ვირუსის დროს სიგარეტის მოჩევა შეიზლება?
მოგესალმებით მაკა, მოწევა აქვეითებს იმუნურ სისტემას და აურესებს ადამიანის მდგომარეობას, რომელიც ინფიცირებულია პაპილომა ვირუსით. პაპილომა ვირუსი არის მაღალ ონკოგენური და დაბალ ონკოგენური ტიპის. ქალებში ვინც ინფიცირებულია პაპილომა ვირუსით მოწევა აძლიერებს მის ონკოგენობას ანუ მწეველ ქალებს რისკი, რომ განვითარდეს საშვილოსნოს ყელის კიბო უფრო მაღალი აქვთ არამწეველ ქალებთან შედარებით შედარებით.პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ანა
2015-03-05
გამარჯობა დიანა ექიმო.თუ შეგიცლიათ დამეხმაროთ.ვარ 13 კვირის ორსული.ეხოსკოპიამ დამიწერა მკვეთრად გამოხატული ტონუსი. ვსვამ რელანტანს დგეში ორჯერ.მუცელიც დაჯიმული მაქვს 2 გადასხმა გამიკეტეს აგტოვეგინის.. რა შეიცლება დავლიო
მოგესალმებით ანა, რელანტანს რა დოზით ღებულობთ?ზოგ შემთხვევაში შესაძლებელია დოზის გაზრდა და საშოში ჩაიდოთ უფრო სწრაფად და ეფექტურად მოქმედებს. შეგიძლიათ დალიოთ მაგნე B 6 2 აბი 2 ჯერ დღეში (15-20 დღე), გაიკეთოთ პაპავერინის სანთელი სწორ ნაწლავში 1 ც 2 ჯერ დღეში 10 დღე და იყოთ მოსვენებულ მდგომარეობაში, ფიზიკურად არ დაიძაბოთ. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო
2015-03-05
გამარჯობა დიანა ექიმო.შეგიცლიატ დამეხმაროტ? ვარ 4 თვის ორსული მეოთხე ბავშვია ფეხებზე გამომივიდა ვენები რა შეიცლება დავლიო
მოგესალმებით ნინო, გირჩევთ ჩაიტაროთ ანგიოლოგის კონსულტაცია და კოაგულოგრამა. ასევე შეგიძლიათ დალიოთ დეტრალექსი 1 აბი 2 ჯერ დღეში შუადღეზე და საღამოს ჭამის შემდეგ (1-2 თვე) და ატაროთ სპეციალური ვენების ჩულქები ან კოლგოტები, თუმცა გამოკვლევები აუცილებლად ჩაიტარეთ. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მარი
2015-03-05
გამარჯობათ სარეცხის საპნით ჩაბანა უკეთესია ხონ ვიდრე ჩვეულებრივი საპნებიტ
მოგესალმებით მარი, გირჩევთ იხმაროთ სპეციალური ინტიმ გელები, როგორიც არის საფორელე, ლაქტაციდი, ეპიგენ გელი. იყიდება აფთიაქებში. პატივისცემითდიანა ჭანუყვაძე.
ეკა
2015-03-06
მოგესალმებით.მქონდა ქავილი წვა და სექსის დროს ტკივილი. ცჰავიტარე მკურნალობის კურსი,გამიკეთეს მოწვა. საბოლოო კონსულტაციაზე მიტხრეს რო კარგადაა კველაფერი მაგრამ ესტრადიოლზე ანალიზი მომთხოვა გავიკეტე მენსტრუაციიდან მეოთხე დგეს. პასუხი 25 იკო მგონი მიტხრეს რო პასუხი არასწორი იკო და ხელახლა გამეკეტებინა.2ტვეა ვერ მოვახერხე ხელახლა გაკეტება,თვეზე მეტია ქავილი დამეწყო ისევ,თან თითქოს პატარა ნახეთქებივითაა და მწვავს ხოლმე,სექსის დროს ტკივილი კი აღარ მაქ. მაინტერესებს რატო დამეწყო ქავილი ისევ და ესტრადიოლის გაკეტებიტ რა გამოჩდება და რისტვისაა საერტოდ. მადლობთ
მოგესალმებით ეკა,რამდენი წლის ბრძანდებით? პარტმიორმა თუ იმკურნალა? ესტროგენების დეფიციტის დროს ვითარდება საშოს სიმშრალე და ატროფია, თუმცა ეს ძირითად მენოპაუზაშია დამახასიათებელი. ქავილი ახასიათებს სოკოვან ინფექციას, შეიძლება რეციდივი არის (კვლავ გამწვავება). გირჩევთ ჩაიტაროთ გამოკვლევები: კოლპოსკოპია, პაპ-ტესტი, ნაცხის ბაქტერიოსკოპია, უჯრედშიგა ინფექციების ( ქლამიდია, მიკოპლაზმა,ურეაპლაზმის) გამოკვლევა. დიაგნოზის დაზუსტების შემდეგ შეირჩევა სწორი მკურნალობა წყვილში. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინი
2015-03-07
გამარჯობა ქალბატონო დიანა. მაინტერესებს სპონტანური აბორტის შემდეგ, სანამ ციკლი არ აღდგება დაორსულების შანსი არის?
მოგესალმებით ნინი, დიახ ორსულობა იმავე ციკლში შესაძლებელია, თუმცა გირჩევთ თვითნებითი აბორტის შემდეგ რამდენიმე თვე თავის შეკავოთ ორსულობისგან, დაადგინოთ აბორტის მიზეზი, იმკურნალოთ და შემდგომ დაორსულდეთ. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
თამუნა
2015-03-09
გამარჯობა, ქალბატონო დიანა. ბოლო რამდენიმე დღეა მაქვს თეთრი ფერის გამონადენი, ძირითადად შარდვის დროს და მუცლის ქვედა ნაწილში ყრუ ტკივილი, მენსტრუაციის მსგავსი, ციკლს ველოდები უკვე და ამის ბრალი შეიძლება იყოს? ტკივილი ყოველთვის მქონდა, მაგრამ გამონადენი არა და საშიშია?
მოგესალმებით თამუნა, საშოდან გამონადენის შემთხვევაში ყოველთვის ჯობია გაკეთდეს ნაცხის ბაქტერიოსკოპია, რათა დადგინდეს რა მიზეზით არის გამოწვეული გამონადენი. რაც შეეხება მუცლის ტკივილს ექოსკოპიის გაკეთებაც ურიგო არ იქნებოდა. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მარი
2015-03-09
გამარჯობათ თქვენთან კონსულტაცია 40ლარი გირს ხომ?
მოგესალმებით მარი, სამწუხაროდ 1 მართიდან ფასებმა, როგორც ყველგან, ისე ჩვენს კლინიკაში მოიმატა და ექიმის კონსულტაცია 50 ლარი გახდა. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნათია
2015-03-10
გამარჯობათ, ორი თვის წინ ვიმკურნალე სოკოზე და მქონდა ასევე საშოს ანთება მივიგე პიმაფუცინის სანთელი გინოტრანის ვაგ. ტაბლეტები და ნემსებიც გავიკეთე აღარ მახსოვს სახელწოდება, ეხლა ისევ დამეწყო დროდადრო ქავილი და გამონადენი მაინტერესებს თუ შეიძლება იგივე მკურნალობის გამეორება თუ ანალიზი გავიკეთო ისევ, მკურნალობის მერე ასე მალე შეიძლება ისევ იგივე სიმპტომები, ასე ახასიათებს სოკოს? და მაინტერესებს დასაბან საშვალებად კუტეკას სპრეის გამოყენება ყოველდღიურად შიძლება თუ არა, ბოდიშით შეწუხებისთვის და ამდენი კითხვისთვის , გმადლობთ დათმობილი დროისთვის
მოგესალმებით ნათია, საშოს ხშირი გამორეცხვა არ არის მიზანშეწონილი, რადგანაც ირღვევა საშოს ნორმალური მიკროფლორა. სოკო საშოში მცირე რაოდენობით ყოველთვის არის, რომელიც მწვავდება იმუნიტეტის დაქვეითების, გაციების და სტრესის დროს. თვითმკურნალობასაც არ გირჩევთ, შეიძლება სხვა პრეპარატები დაგჭირდეთ. უმჯობესია ჩაიტაროთ ჯერ გამოკვლევები. რაც შეეხება კუტეკას სპრეის ის ანტისეპტიკია და მუდმივად ხმარებას არ გირჩევთ, უმჯობესია ფლორის შემანარჩუნებელი და აღმდგენი საშუალებები იხმაროთ: საფორელე ან ლაქტაციდი. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო
2015-03-10
გამარჯობათ Aნალიზების ფასებმაც მოიმატა
მოგესალმებით ნინო, დიახ ყველა გამოკვლევა 5–10 ლარით გაძვირდა. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო
2015-03-11
გამარჯობათ მაქვს პაპილომა ვირუსი ვსვამ წაMლებს დ. ეს მეჩეჩები იზრდება და რავქნა?
მოგესალმებით ნინო, პირველ რიგში უნდა დადგინდეს რა ტიპის პაპილომა ვირუსი გაქვთ ანუ მიხდეს ტიპირება. კონდილომების მკურნალობის რამდენიმე მეთოდი არსებობს: კონსერვატიული (იმუნოსტიმულატორები ძირითადად), ადგილობრივად ქიმიური პრეპრატების დატანება,ასევე ლაზერო, კრიო ან რადიიოტალღური დესტრუქცია. კონკრეტული მკურნალობა უნდა შეგირჩიოთ ექიმმა. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ეკა
2015-03-11
მადლობთ წინა შეკითხვის პასუხისთვის. ვარ 25 წლის.მეუღლის მკურნალობა არ ჩათვალა ექიმმა საჭიროდ.რამ სჰეიძლება გამოიწვიოს კვლავ გამწვავება?. ისე მივიგე შემდეგი წამლები: გინენორმი,ტერჯინანი,მეტრონიდაზოლ ნიკომედი, პირველად ეს წამლები ვიხმარე, მოწვის სჰემდეგ ეპიგენი სპრეი და დეპანტოლის სანთლები,არ "შეხორცდა" კარგად და მერე ქსალურონის სანთელი.
მოგესალმებით ეკა, 25 წლის ასაკში ესტროგენების დეფიციტი არ უნდა გქონდეთ. თქვენ გესაჭიროებათ საშვილოსნოს ყელის უფრო ღრმა გამოკვლევა (კოლპოსკოპიუა, პაპ-ტესტი) და სქესობრივი გზით გადამდები ინფექციების (უჯრედშიგა ინფექციების) გამოკვლევა და შემდგომ გამომწვევის მიზეზის დადგენით სწორი მკურნალობა. თქვენ, რაც პრეპარატები ჩამოთვალეთ თითქმის ყველა ადგილობრივი მოქმედების არის, რაც ალბათ თქვენს შემთხვევაში საკმარისი არ არის). პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მაკა
2015-03-12
გამარჯობათ საშოში სანთელი რა სიღრემზე უნდა შევიყვანო? ერთი რომ გავიკეტე ნახევარი სიტხე გარეტ გამოვიდა .
მოგესალმებით მაკა, სანთელი საშოში უნდა ჩაიდოთ ღრმად, თუმცა დილით რომ ადგებით სანთლის ის ნაწილი, რომელიც არ შეიწოვება შესაძლებელია უკან გადმოვიდეს. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინი
2015-03-12
დღეს ეხოზე ვიყავი, 7 კვირის ვარ და დამიწერა გულისცემა აქვს 94 და როცა 100 ზე დაბალია მაშინ შენელებულად ითვლება და ეს კარგს არ გვიქადისო და ყურადღება მიაქციეო... გთხვთ ძალიან ვარ განერვიულებული და მითხარით რამე, ვცდილობ თაფლიანი წყალი ვვსვა, ვაშლსაც ვჭამ.. რით ვუშველო ჩემს პატარას?
მოგესალმებით ნინო, თაფლიანი წყალი და ვაშლი ზოგადად თქვენი ჯანმრთელობისთვის კარგია, მაგრამ ორსულობის შესანარჩუნებლად აუცილებლად მიმართეთ დროულად ექიმს და დროულად დაიწყეთ შემანარჩუნებელი თერაპია. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ხატია
2015-03-13
მოგელსამებით ქალბატონო დიანა, 11 თებერვალს მქონდა სპონტანური აბორტი, ექიმმა მითხრა რომ ციკლი დაახლოებით 2 კვირაში აღმიდგებოდა, მაგრამ ჯერ კიდევ არ დამწყებია ციკლი. ეს ნორმალურია?
მოგესალმებით ხატია, სპონტანური აბორტის შემდეგ ან გამოფხეკის შემდეგ სისხლდენის პირველი დღე ითვლება მენსტრუაციის პირველ დღეთ, ამიტომ ციკლის ათვლა იწყება იმ დღიდან. აბორტის შემდეგ პირველი მენსტრუაცია შეიძლება დაიწყოს ცოტა ადრე ან ცოტა გვიან, თუმცა 45 დღეზე მეტი არ უნდა იყოს. ასევე თუ თავს არ იცავდით ორსულობისგან აბორტიდან პირველივე თვეში შესაძლებელია კვლავ მოხდეს ორსულობა, რადგანაც 2 კვირაში ხდება საკვერცხეების ფუნქციის აღდგენა და შესაძლებელაი მოხდეს ოვულაცია. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
სოფიო
2015-03-16
გამარჯობათ!ქალბატონო დიანა,ვარ გათხოვილი ბავშვის გაჩენა მინდა და წიდაწინ გამოკვლევები ჩავიტარე ვირუსებზე და მოვიდა პასუხები: ტოქსოპლიზმა ტოხო IG G (+)POს >_100,0 ციტომეგალოვირუსი ცMV IG G (+)POს 8,0 მარტივი ჰერპესი HსV2 IG G (+)POს 76,2 ქლამიდია ტრაქომატის ც.ტრაჩOMAტIს IG M (+)POს1,3. მეუგლეს მარტივი ჰერპესი 123. ექიმმა დაგვინიშნა 7დღიანი მკურნალობა აციკლოვირი და გროპრინოსინი ჩემს მეუღლეს მე მარტო გროპრინოსინი. ამ კურნალობის შემდეგ შეიძლება თუ არა დაორსულება ??/? მადლობა წინასწარ.
მოგესალმებით სოფიო, დადებითი IgG ნიშნავს, რომ ვირუსული ინფექცია ქრონიკულია და მკურნალობა არ სჭირდება, თუ არ მოხდება გამწვავება. ხოლო დადებითი IgM ნიშნავს, რომ ინფექცია მწვავეა და საჭიროა მისი მკურნალობა, რათა გადავიდეს ქრონიკულ ფორმაში. ვირუსების ბოლომდე არ იკურნება, იმუნიტეტის დაქვეითების დროს შესაძლებელია ვირუსული ინფექციის კვლავ გამწვავება. თქვენ შემთხვევაში ანალიზების პასუხებიდან გამომდინარე გაქვთ გადატანილი ტოქსოპლაზმოიზი, ციტომეგალოვირუსი და ჰერპეს ვირუსი, ხოლო ქლამიდია ანალუზისხ პასუხიდან გამომდინარე ამ ეტაპზე აქვთ მწვავე და საჭიროა ორსულობამდე მკურნალობა. გროპრინოისინი იმუნოსტიმულატორია და ვალტრექსი ჰერპეს ვირუსის სამკურნალო, რაც ქლამიდიოზის დროს საკმარისი არ არის. დააზასტეთ თქვენი გამოკვკევები და მკურნალობა. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
სოფიო
2015-03-16
ქალბატონო დიანა, ქლამიდიოზის მკურნალობა ცალკე უნდა დავანისშნინო ექიმს? გმადლობტ პასუხისთვის
მოგესალმებით სოფიო, დიახ ანტიქლამიდიური მკურნალობა უნდა დაგინიშნოთ ექიმმა. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ელენე
2015-03-16
გამარჯობათ ბოლოს ურთიერთობა Mამაკაცთან მქონდა დაუცველი იანვარში ტებერვალში ჩვეულებრივად მმქონდა ციკლი და ეხლა მარტში გადამიცდა შესადზლებელია იყოს ორსულობა?
მოგესალმებით ელენე, გამორიცხული არაფერი არ არის, ამიტომ გაიკეთეთ ტესტი ორსულობაზე ან სისხლში განისაზღვრეთ ქორიონალური გონადოტროპინი, რომელიც ზუსტად აჩვენებს არის თუ არა ორსულობა. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
სოფიო
2015-03-20
გამარჯობათ! ქალბატონო დიანა ქლამიდიოზის მკურნალობისთვის რომელო წამალი დავლიო? გმადლობთ
მოგესალმებით სოფიო, ანტიქლამიდიური მკურნალობა ინტერნეტით არ ინიშნება ( ანტიქლამიდიური ანტიბიოტიკი, იმუნოსტიმულატორი და ა.შ. ). უნდა მიხვიდეთ ექიმთან, რომ გამოგიწეროთ რეცეპტი. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო
2015-03-21
გამარჯობათ,ვარ 8 კვირის ორსული ტყუპებზე. ამ ბოლო დროს ხსირად ვქოშინებ და თითქოს ჰაერი არ მყოფნის შეიძლება თუ არა მივიღო ოქსიმილის წვეთები?
მოგესალმებით ნინო, ოქსიმილის წვეთები ან ოქსიგენ-იბერიკა ჟანგბადის წვეთებია, 5 წვეთი იხსნება 100 გრ წყალში და მიიღება დღეში სანჯერ ჭამამდე 30 წთ ადრე. ორსულებში უხაერობის დროის მიღება დადაშვებია 3-4 კვირა. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო
2015-03-21
ქალბატონო დიანა ისევ მე გაწუხებთ, ტყუპებზე ორსული, აღარ ვიცი ვის მივმართო, არ მპასუხობს ექიმი ტელეფონზე და თბილიშიც არ ვარ რომ სტაციონარში გადავიდე.დილით მქონდა მოყავისფრო გამონადენი მერე მუქი წითელმოყავისფროთი შეიცვალა,ხან ბევრია ხან ერთი ორი წვეთი.უტროჟესტანი გავიკეთე საშოში,პაპავერინი რექტალურად, დიცინონი დავლიე 2 ტაბლეტი და თუ ძალიან მომიმატა დიცინონს ნემსად გავკეთებ.. რომ არ გამიჩერდეს რა ვქნა,ხვალ კვირაა არც ეხოა სადმე... მიშველეთ რამე რჩევით მაინც გეხვეწებით
მოგესალმებით ნინო, უტროჟესტანს რა დოზით იკეთებთ საშოში? შეგიძლით დღეში სამჯერაც გაიკეთოთ, მაგნე B 6 2 აბი 2 ჯერ დღეში დალიეთ, პაპავერინის სანთელი სწორ ნაწლავში დღეში ორჯერ 10 დღე გაიკეთეთ, მაქსიმალურად იწექით, ორშაბათს ექოსკოპია გაიკეთეთ. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო
2015-03-22
გამარჯობათ, უტროჟესტანს სამჯერ ვსვავ და მეოთხე დოზას საშოსი ვიკეთებ, დღეში 2 ჯერ 2 აბს დიცინონს ვსვამ,ტრანესტატს, მაგნებ6, პაპავერინის სანთელს და დღის განმავლობაში ძალიან ცოტა მაქვს გამონადენი მხოლოდ გამთენიას მომდის ბევრი. არადა 2 დღის წინ ეხოზე არც ჰემატომა იყო და პაწუებიც მშვენივრად იყვნენ და ასე უცებ რამ გამოიწვია ვერ ვხვდები. ვიფიქრე სასწრაფოთი წავსულიყავი ღუდუშაურში მაგრამ იქ რამე განსაკუთრებულს დამიმატებენ გარდა ამ წამლებისა?ვცდილობ ვიწვე მაქსიმალურად და არ ვიღელვო
მოგესალმებით ნინო, ჩაიტარეთ შემდეგი გამოკვლევები კოაგულოგრამა, დ-დიმერი, ანტიკარდიოლიპინები, 17a-OHP, ექოსკოპია. შეგიძლიათ ჩვენს ინსტიტუტში ჩაიტაროთ ყველა გამოკვლევები. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ანა
2015-03-23
გამარჯობათ დიანა ექიმო...ეხოსკოპია გადავიგე გუსჰინ ვარ 19 კვირის ორსულიპლანცეტა წინა კედელზეა ხარისხი 1.სისქე2.77 ;ნაყოპის წონა 310 გრამი.ყელის სიგრცე 3-4 სმ/.. რამდენად ნორმალურია 19 კვირის ვადაზე
მოგესალმებით ანა, 19 კვირის ორსულობის ვადისთვის პლაცენტის 1ხარისხი ადრეა და პლაცენტის ნაადრევ მომწიფებას ნიშნავს. თქვენ გესაჭიროებათ დამატებითი გამოკვლკევები და პლაცენტის სისხლისმიმოქცევის გასაუმჯობესებელი თერაპია. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
გულიკო
2015-03-24
გამარჯობათ Pაპილომავურუსის დროს ორსულობა შეიდძლება?
მოგესალმებით გულიკო, პაპილომა ვირუსი არ წარმოადგენს ორსულობის უკუჩვენებას. სასურველია იცოდეთ რომელი ტიპის პაპილომა ვირუსი გაქვთ და თუ გაქვთ კონდილომები საშოს კედლებზე ან საშვილოსნოს ყელზე, რადგანაც მათი არსებობის შემთხვევაში სასურველია ჩატარდეს საკეისრო კვეთა, რათა ნაყოფი არ დაინფიცირდეს. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
თეა
2015-03-24
ქალბატონო დიანა მაინტერესებს ნაცხის ბაქტეროლოგიურ ანალიზში ყველა ინფექცია ჩანს? რომ გამიკეთეს მხოლოდ სოკო და ანთება აღმომაჩნდა და სხვა ინფექციებიც ჩანს თუ რამე სხვა ანალიზებია საჭირო?
მოგესალმებით თეა, ნაცხის ბაქტერიოლოგიური ანალიზით გამოვლინდება მხოლოდ გრამ დადებითი ან გრამ უარყოფითი ბაქტერიები, ხოლო სხვა ინფექციები, როგორიც არის მაგალითად ქლამიდია, მიკოპლაზმა, ურეაპლაზმა და ა.შ. არ ვლინდება. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ანა
2015-03-25
მადლობა პასუხისტვის. რას ნისჰნავს სისხლის მიმოქცევის ტერაპია როგორ გავაუმჯობესო.. როგორ დამეხმარებიტ
მოგესალმებით ანა, ასეთი ტიპის მკურნალობა ინტერნეტით დანიშვნა არ არის მიზანშეწონილი, მობრძანდით კონსულტაციაზე ან მიმართეთ თქვენს ექიმს, დამატებითი გამოკვლევების შემდეგ დაინიშნება სათანადო მკურნალობა. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
სალომე
2015-03-26
გამარჯობა, 1 კვირაა დაახლოებით მარცხენა მხარეს მაწუხებს რაღაც ყრუ შეგრძნება განსაკუთრებით მჯდომარე მდგომარეობაში, თითქოს სიმძიმეა ტკივილია უფრო არა, მგონია რო რაღაც უნდა გამისკდეს. რა შეიძლება იყოს?
მოგესალმებით სალომე, ჩაიტარეთ მცირე მენჯის ღრუს ექოსკოპია. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნანო
2015-03-26
გამარჯობათ დიანა ექიმო ჩავაბარე შარდის ანალიზი და ლეიკოციტი მაქვს 1-2მხ და ოქსალატები დიდი რაოდენობით თქვენ რას მირჩევთ როგორ მოვიქცე?საშიში ხომარაა?
მოგესალმებით მარიამ, შარდში დიდი რაოდენობით ოქსალეტების არსებობა ნიშნავს, რომ გაქვთ დიდი რაოდენობით მარილები ოქსალატების ჯგუფის და შარდს აქვს მჟავე რეაქცია.ოქსალეტების მარილების დიდი რაოდენობით ხანგრძლივად არსებობის შემთხვევაში შესაძლებელია წარმოიქმნას თირკმლებში კენჭები.შარდგამომყოფი სისტემის სრულად გამოკვლევის მიზნით მიმართეტ უროლოგს. თუმცა სწორი კვებით შესაძლებელია ოქსალატურიის შემცირება. დღეში უნდა მიიღოთ 2 ლიტრამდე სითხე, ტუტე მინერალური უგაზო წყლები სწორად შერჩეული. საკვებიდან არ შეიძლება მიიღოთ: შოკოლადი, კაკო, ყავა, მაგარი ჩაი, სუნელები, მდოგვი, ალკოჰოლი, ნებისმიერი ხორცის ნახარში,ძეხვეული, რძე შეზღუდვით და ა. შ.. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მარიამი
2015-03-26
დიანა ექიმო 3თვეა ვსვამ ჯესის 2 ჰორმონი თავ.ტესტოსტერონი და დეასულფატი მაქვს დარგვეული და ტქვენ რას მირჩევთ კიდევ რამდენიხანი არის მიზანშეწოლილი ამ პრეპარატით მკურნალობა ქუთაისჰი მიტხრეს 6თვე უნდა მიიღოო..და თუ შეიძლება რომ შევწყვიტო 1თვით დავაკვირდე დადგება ტუარა რსულობა?წინასწარ გიხდი მადლობას
მოგესალმებით მარიამ, თავისუფალი ტესტოსტერონის და DHEA-S მატების შემთხვევაში მხოლოდ ჯესით მკურნალობა საკმარისი არ არის. თუმცა თუ უშვილობის სხვა მიზეზები გამორიცხულია შეგიძლიათ ერთი -ორი თვე არ დალიოთ ჯესი და შესაძლოა რებაუნდ ეფექტით მოხდეს ოვულაცია, თუმცა ჰორმონალური დარღვევების დროს ხშირია თვითნებითი აბორტები, ამიტომ ორსულობამდე ჯობია მოხდეს მათი კორექცია. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ანა
2015-03-27
ექიმმა არცჰამიტვალა საცჰიროტ მკურნალობა რელანტანს და მაგნე ბ6 დამინისჰნა ვეგარ გავიგე როგორ მოვიქცე მეშინია
მოგესალმებით ანა, სამწუხაროდ ინტერნით მკურნალობის დანიშვნა რთულია, 2–3 კვირაში გაიმეორეთ ექოსკოპია და შემდგომ თქვენი ექიმი გადაწყვიტავს თუ რა გესაჭიროებათ შემდგომ. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნანა
2015-03-28
მე ცჰემი ტავიდან გამომდინარე არავის ვურცჰევ ჯესის დალევას ამ სჰემტხვევასჰი ტქვენ სწორად ურცჰევტ რომ სჰეწყვიტოს ამ გოგომ ჯესის დალევას. რომელი წამალიც ჯესია პირიქიტ ავნებს ადამიანს მე სჰევცდი რომდამინისჰნეს და დავლიე.მადლობტ
მოგესალმებით ნანა, ყველა პრეპარატს აქვს თავისი ჩვენებები და უკუჩვენებები, მათ შორის ჯესსაც. ჯესს ჩვენ ვიყენებთ სამკურნალოდ სწორედაც ჩვენების გათვალისწინებით. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინი
2015-03-29
2 თვის წინ ვიყავი გინეკოლოგთან გავიკეთე ნაცხის ანალიზი აღმომაცჩნდა სოკო ვიმკურნალე მეც და მეუღლემაც მაგრამ მკურნალობის შემდეგ რამოდეენიმე დღეში ისევ დამეწყო ჩივილები,ქავილი სასქესო ორგანოს გარედანაც და შიგნითაც ასევე გამონაყარი მქონდა მუწუკებივით,სექსუალური აქტის დროს მაქვს მუცლის ტკივილი და გაზებივით ციკლი არეული მაქვს ასევე 6 დგიანი ციკლი მქონდა და 8 დღეა ცოტაოდენი სისხლი ხანდახან მომდის.გთხოვთ დამეხმარეთ და მირჩიეთ რა გამოკვლევა გავიკეთო?
მოგესალმებით ნინი, სოკოვანი ინფექცია შეიძლება გამწვავდეს იმუნიტეტის დაქვეითების დროს, სტრესის დროს, ანტიბიოტიკოთერაპიის შემდეგ. გამონაყარი ასევე შესაძლებელია იყოს ვირუსული ხასიათის (მაგ. ჰერპესი). გირჩევთ ჩაიტაროთ საშვილოსნოს ყელის გამოკვლევა (კოლპოსკოპია, პაპ–ტესტი, უჯრეგშიგა ინფექციების გამოკვლევა). პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო
2015-03-30
გამარჯობათ, ვარ 9 კვირის ორსული, ჭიპთან მაქვს ხოლმე ძლიერი ჩხვლეტის შეგრძნებები. ეს რამდენად საშიშია? ნაწლავებისგან იცის თუ მოშლის მანიშნებელია?
მოგესალმებით ნინო, ორსულობის დროს ჭიპის არეში ტკივილი ხშირად შეიძლება იყოს გამოწვეული მუცლის ზრდით ზომაში, ხდება საშვილოსნოს მატება ზომაში და მრგვალი იოგის დაქაჩვა. თუმცა ჭიპის ირგვლივ ტკივილი ასევე შესაძლებელია გამოწვეული იყოს ჭიპის თიაქარით, ნაწლავების დისფუნქციით (მეტეორიზმი, პერისტალტიკის შენელება), ნაწლავური ინფექციით, მწვავე აპენდიციტით. თუ სხვა სიმპტომებიც გაწუხებთ როგორიც არის: გულისრევა, ღებინება, დიარეა, ტემპერატური მატება მიმართეთ ექიმს.თუ მხოლოდ პერიოდული ტკივილი გაქვთ, რომელიც თავისით ქრება მოაწესრიგეტ კეჭ–ნაწლავის მოქმედება, შეგიძლიათ ატაროთ სპეციალური ბანდაჟი ორსულებიშტვის. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო
2015-03-30
ტქვენ კლინიკასჰი ტუ აკეტებენ მილების სჰემოცმებას გაუმტკივარებიტ,როგორც ვიცი დზან მტკივნეული კოპილაrnrn
მოგესალმებით ნინო, ჩვენს კლინიკაში (ჟორდანიას ინსტიტუტი ლუბლიანას 5) კეთდება ჰისტეროსალპინგოგრაფია ( საშვილოსნოს და საშვილოსნოს მილების რენტგენოლოგიური კვლევა), წინასწარ კეთდება გამაყუჩებელი და სპაზმოლიტიკი, და სულაც არ არის ძალიან მტკივნეული, მცირე ტკივილია ხოლმე, როგორც მენსტრუაციის დროს. მობრძანდით და დაგაკვალიანებთ. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
Mარი
2015-03-31
Gამარჯობათ პაკეტს ვხმარობ ოლვეისს Dა მითხრეს სოკოს Aჩენსო დ. Mარტალია?
მოგესალმებით მარი, ჰიგიენური პაკეტები არ აქვს მნიშვნელობა რომელი ფირმის თავითავად სოკოს არ აჩენენ, მათი მოხმარების დროს უნდა დავიცვათ ჰიგიენური ნორმები, ხშირად გამოცვლა და დღეში ორჯერ ჰიგიენური პროცედურების ჩატარება უმჯობესია სპეციალური ინტიმ–გელებით, რომლებიც ხელს უწყობენ ნორმალური ფლორის და pH შენარჩუნებას (საფორელე, ლაქტაციდსი და ა.შ). პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
თეო
2015-03-31
Gამარჯობათ, პატარა მყავს ბუნებრივ კვებაზე. მშობიარობიდან მეექვსევტვეს, 23 თებერვალს ციკლი მომივიდა მაგრამ ამ თვეში ველოდები და დღემდე არ მომსვლია. ტესტი გავიკეტე რამდენჯერმე და ორსულობას არ მიჩვენებს . Aრსებობს შანსი როორსულად ვიყო ?
მოგესალმებით თეო, მშობიარობიდან 6 თვეში ხშირად ხდება მენსტრუაციული ციკლის და ოვულაციის აღდგენა, ამიტომ ორსულობა გამორიცხული არ არის. ორსულობის დასადასტურებლად ჩაიტარეთ სისხლში ქორიონალური გონადოტროპინის განსაზღვრა, რაც ზუსტად დაადგენს არის თუ არა ორსულობა. ეს ჰორმონი მატულობს მხოლოდ ორსულობის დროს. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მარიამი
2015-04-01
გამარჯობათ, ბოდიშით რომ გაწუხებთ ასეთი ცოტა სულელური თემით, მაგრამ 2 თვეა რაც გავთხოვდი, პირველ თვეში ურთიერთობა არ გვქონია რადგან ვიმიზეზებდი მზად არ ვართქო, მაგრამ ამ თვეში გვკონდა უკვე 2ჯერ და ვერ ვეგუები 2ვეჯერ შევაწყვეტინე მტკივა ძალიან და რა ვქნა, ის იძახის რომ ეს ჩვეული მომენტია, მაგრამ მგონია რომ გამიჭირდება ძალიან არ ვიცი რა ვქნა..
მოგესალმებით მარიამ, დეფლორაციის შემდეგ შეიძლება იყოს ტკივილი თუმცა გაუსაძლისი არა, იქნებ ფსიქოლოგიურად მოემზადოთ, რომელიმე მცენარეული დამაშვიდებელი დალიოთ და შეგიძლიათ, რომელიმე ლუბრიკანტი იხმაროთ გარედან და შიგნით წასასმელად რათა გაგიადვილდეთ კოიტუსი (ჰიალოგინი, კლიკ–სოფტი და ა.შ). თუ არ იქნება შედეგიანი მობრძანდით კონსულტაციაზე, რათა უკეთესად გავერკვეთ მდგომარეობაში და დაგეხმაროთ. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
თეა
2015-04-04
გამარჯობათ, მილების გამავლობაზე რენტგენი გადავიგე და დასკვნა ასეთია: სუსტად გამტარი ფალოპის მილები,შეხორცებითი პროცესი მცირე მენჯის ღრუში.მაინტერესებს რამდენად შედეგიანია ამ შემთხვევაში ფიტოთერაპია
მოგესალმებით თეა, სუსტად გამტარი მილები ნიშნავს რომ მათი შეკუმშვის აქტივობა შემცირებულია და კონტრასტი რენტგენის დროს კი გადავიდა მცირე მენჯის ღრუში, მაგრამ ნაწილი დარჩა მილებში. მილების ფუნქციური აქტივობის შემცირება და შეხორცებითი პროცესი ძირითადად შეიძლება გამოწვეული იყოს ანთებითი პროცესებით, ჰორმონალური დისბალანსით. ფოტოთერაპია დამხმარე მეთოდია კომპლექსურ თერაპიაში. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე,
ანანო
2015-04-05
გამარჯობათ,ვარ 20 წლის,სახეზე გამონაყარის გამო ექიმმა დერმატოლოგმა დამინიშნა ანტიბიოტიკები და აამასთანავე სოკოს საწინააღმდეგო წამლები.ეს ყველაფერი მივიღე და ამასთანავე ორი თვეა უკვე ციკლი არ მქონია, შეიძლება თუ არა ეს წამლების ბრალი იყოს? ადრეც არეული მქონდა ციკლი მაგრამ ეხლა 2 თვეა უკვე.მაინტერესებს ვის მუვმართო,გინეკოლოგს თუ ეხოსკოპიურ გამოკვლევას.ან საჭიროა თუ არა ანალლიზი ჰორმონებზე.მადლობა წინასწარ.
მოგესალმებით ანანო, ხშირად სახეზე გამონაყარი გამოწვეულია ჰორმონალური დარღვევებით, რაც ასევე იწვევს მენსტრუაციული ციკლის დარღვევას. თქვენ გჭირდებათ ჰორმონალური გამოკვლევა, შეგიძლიათ მობრძანდეთ კონსულტაციაზე, ჩაიტაროთ საჭირო გამოკვლევები და შეგირჩევთ სწორ მკურნალობას. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ჟანა
2015-04-05
გამარჯობა,ჩემი შვილი არის 18 წლის, 2-3 კვირის ორსულია,ეხოსკოპიურ გამოკვლევამ გვიჩვენა რომ აქვს სუსტი მიმაგრებაა და დაბლაა ნაყოფი,ყელთანაც არა მაგრამ გვითხრეს რომ უკეთესია ცოტა მაღლა იყოსო.არის თუ არა საშიში და მერამდენე კვირაში მივმართოთ გინეკოლოს კონსულტაციისთვის.ერთი კვირის შემდეგ დაგვიბარეს ისევ ეხოსკოპიზე და რამდენად მისაღები იქნება,უკვე 2-3 კვირაში მესამეჯერ.მადლობა
მოგესალმებით ჟანა, ულტრაბგერითი გამოკვლევა არანაირად არ არის საშიში, პირიქით ზოგჯერ აუცილებელია მისი ხშირად ჩატარება , რათა შეფასდეს მდგომარეობა დინამიკაში და დროულად მოხდეს სათანადო ღონისძიებების ჩატარება და ორსულობის შენარჩუნება. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ელენე
2015-04-06
გამარჯობა ქალბატონო დიანა. მაინტერესებს ოვულაციას ახასიათებს თუ არა მენტრუაციის მსგავსი ტკივილი? 19.03-ში მქონდა ბოლო ციკლი და დღეს ისე მტკივა, როგორც მენსტრუაციის დაწყებისას.ასევე მაქვს მცირე რაოდენობით გამონადენი.
მოგესალმებით ელენე, ზოგიერთი ქალი გრძნობს ხოლმე ოვულაციას, ეს შეიძლება იყოს სხვადასხვა სახის ტკივილი ძირითადად სუსტი ტკივილი, ასევე შესაძლებელია მცირე ვარდისფერი გამონადენიც. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო
2015-04-06
მინდა ტქვენტან მოსვლა ციკლის რომელი დგიდან აჯობებს მოვიდე .
მოგესალმებით ნინო, სისხლის ჰორმონალური ანალიზი უნდა ჩატარდეს მენსტრუაციული ციკლის 3-5 დღეს დილით უზმოზე (ანუ მოსვლის დღიდან ხდება ათვლა). სხვა გამოკვლევები შესაძლებელია სხვა დღეებშიც ჩატარდეს. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მაკა
2015-04-07
გამარჯობათ.ვარ 20 წლის მაწუხებს ჭარბთმიანობა.ენდოკრინოლოგთან ვიყავი და ნორმაში მაქვს ყველაფერი.ციკლიც ჩვეულებრივ მაქვს "საათივით აწყობილი".უბრალოდ მაქვს გამონადენი,ძალიან თხელი და ცუდი სუნის და ამის ბრალი შეიძლება იყოს ეს ჭარბთმიანობა? თუ რისი ბრალია? :X
მოგესალმებით მაკა, ჭარბთმიანობა გამონადენთან არანაირ კავშირში არ არის. ჭარბთმიანობა არის ზოგჯერ იდიოპათიური ( კანის რეცეპტორების მომატებული მგრძნობელობა ნორმალური ანდროგენების მიმართ). გირჩევთ ჩაიტაროთ ნაცხის ბაქტერიოსკოპია რათა დადგინდეს გამონადენის მიზეზი. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მარი
2015-04-08
გამარჯოVატ პაპილომავირუსის დროს საკეისრო უნდა გაკეთდეს? კონდილომები Aრ მაქვს
მოგესალმებით მარი, თუ კონდილომები არ არის პაპილომავირუსის დროს შესაძლებელია ფიზიოლოგიური მშობიარობა. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნანა
2015-04-08
გამარჯობატ დიანა ექიმო. მინდა დაორსულება ყველაფერი ფოლიკულიც მწიფდება და სკდება და არ ვრცჰები და რისი ბრალი იქნება? ცჰემ ქმარსაც არაფერი ცჰირს, მაგრამ გამე არა ერატ ყოფნის სჰემდეგ დილიტ ,რომ ვდგები ტხლად გამომდის დაასე უნდა იყოს??
მოგესალმებით ნანა, სპერმის ნაწილი დილით საშოდან გადმოდის, თუ სპერმოგრამა ნორმის ფარგლებშია ამ მხრივ პრობლემა არ უნდა იყოს. თქვენ საშვილოსნოს მილები თუ გაქვთ გამოკვლეული, ენდომეტრიუმი ხომ ფოლიკულის შესაბამისად იზრდება? პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მარიამი
2015-04-09
დიანა ექიმო ისევ გაწუხებთ ჰორმონების დარგვევა რომ მქონდა მე-4-ე თვეა ვსვამ ჯესის და ეხლა გადავიკონტროლე ანალიზები თავისუფალი ტესტოსტერონი მაქვს 6,58 დეასულფატი 2,21 FSH 3,91 LH 3,02... შესაძლებელია ამ მაჩვენებლებით ორსულობა რომ დადგეს?თქვენი აზრით ისევ უნდა გავაგრძელო მკურნალობა?სხვა ყველაფერი ნორმაში მაქვს მეც და ჩემ მეუგლესაც...წინასწარ გიხდით მადლობას
მოგესალმებით მარიამ, თავისუფალი ტესტოსტოსტერონის ნორმის მაჩვენებლები რა არის მაგ ლაბორატორიის მიხედვით, ჩვენი ნორმებით მაღალია. სხვადასხვა რეაქტივებს სხვადასხვა ნორმები აქვთ. თუ ის მაღალია, მხოლოდ ჯესით მკურნალობა, როგორც წინაზე გითხარით საკმარისი არ იქნება. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ლიკა
2015-04-10
გამარჯობატ კონდილომები საშოდა ნ ღOგორ უნდა მოვიშორო?
მოგესალმებით ლიკა, კონდილომების მკურნალობის რამდენიმე მეთოდი არსებობს: კონსერვატიული (იმუნოსტიმულატორები ძირითადად), ადგილობრივად ქიმიური პრეპრატების დატანება,ასევე ლაზერო, კრიო ან რადიიოტალღური დესტრუქცია. კონკრეტული მკურნალობა უნდა შეგირჩიოთ ექიმმა. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნანა
2015-04-12
ხორხის პაპილომატოზი შეიდზლება GAუჩნდეს ახალშობილს ტუ დედას პაპილომავირუსი აქვს? Eქიმმა მიტხრა ჯობს საკეისრო გაიკეტოო რადგან შეიდზლება Aხალშობილს ხორხის პაპილომატპზი გაუჩნდესი კონდილომები ტუ Aრ გაქვს მაგ შემთხვევაშიცო
მოგესალმებით ნანა, პაპილომავირუსული ინფექცია ძალიან ხშირია, ამიტომ ყველა შემთხვევაში რომ საკეისრო კვეთა გაკეთდეს საკმაოდ მაღალი მაჩვენებელი იქნება საკეისრო კვეთების. საკეისრო კვეთის ჩატარება ნაჩვენებია დიდი კონდილომების შემთხვევაში, მხოლოდ პაპილომავირუსული ინფექციის დროს ნაჩვენები არ არის. ხშირად ახალშობილთა ხორხის პაპილომატოზს, რაც ძალიან იშვიათია, უკავშირებენ დედის პაპილომავირუს და მშობიარობას, თუმცა აღწერილია შემთხვევები საკეისროს შემდეგაც განვითარებული ხორხის პაპილომატოზის. ყოველ კონკრეტულ შემთხვევას წყვეტს მეანი რამდენად საჭიროა საკეისრო კვეთის ჩატარება. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მარიამი
2015-04-14
წყალტუბოში ავიგე ანალიზები და ნორმა არის 1,2-6,6პგ{მლ და მე თავისუფალი ტესტოსტერონი მაქვს 6,58..თქვენ რას მირჩევთ დიანა ექიმო შევწყვიტო ჯესი თუ გავაგრძელო ისევ მკურნალობა?4თვეა რაც ვგებულობ ამ პრეპარატს..დიდი მადლობა ყურადგებისტვის
მოგესალმებით მარიამ, თავისუფალი ტესტოსტერონი ზედა ზღვარზეა, მისი მატების სხვადასხვა მექანიზმი არსებობს, ამიტომ გირჩევთ შეისვენოთ ჯესისგან , ჩაიტაროთ ფოლიკულომეტრია (ექოსკოპიურად ფოლიკულის ზრდაზე დაკვირვება), თუ მოხდება ოვულაცია და გესაჭიროებათ რეპროდუქტოლოგის კონსულტაცია სხვა ჰორმონალური გამოკვლევებთან დაკავშირებით, ადეკვატური პათოგენეზური მკურნალობის დასანიშნად. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
თამარი
2015-04-17
გამარჯობა ქალბატონო დიანა. ანალიზი ავიღე ვირუსულ ინფექციებზე და აღმომაჩნდა ციტომეგალო ვირუსი და ჰერპეს ვირუსი, ვმკურნალობ ვალტრექსით. აუცილებელია თუ არა მეუღლემაც ჩაიტაროს შესაბამისი მკურნალობა? ერთერთ კლინიკაში იყო მისული და უროლოგმა გვითხრა, რომ მამაკაცების შემთხვევაში მკურნალობა სისულელეა.
მოგესალმებით თამარ, მეუღლემაც უნდა აიღოს ანალიზები და თუ მწვავე ფორმები გამოვლინდება, მაშინ მკურნალობა აუცილებელია, რადგანაც ეს ვირუსები სპერმის ხარისხს აქვეითებენ. ქრონიკული ფორმები მკურნალობას არ საჭიროებენ. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მარიამი
2015-04-17
დიანა ექიმო 1თვე რომ შევისვენებ ეს ჰორმონები ისევ ხომარ ამერევა მაგის მეშინია ხელმეორედ სამკურნალო რომ არ ვიყო..ექიმმა მითხრა 3თვე კიდევ უნდა სვა ჯესიო,,ან თუ შეიძლება ერტი თვის მერე ჯესის გაგრძელება?თქვენ რას მირჩევთ როგორ მოვიქცე?2წელია წამლებს ვსვამ და შედეგი არ არის,,წინასწარ მადლობა ესეთი ყურადღებისთვის.
მოგესალმებით მარიამ, ჯესი არის კონტრაცეპტივი, რომელსაც ზოგიერთი პათოლოგიის დროს ვიყენებთ სამკურნალოდ, სანამ ჯესს ღებულობთ ორსულობა არ მოხდება. თუ 2 წელი მკურნალობთ, მხოლოდ ჯესით მკურნალობა არ არის საკმარისი. გესაჭიროებათ დამატებითი გამოკვლევები და მკურნალობა. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მარი
2015-04-20
გამარჯობარ შEქსუალური კავშირიDან მეორე დგეს მომივიდა დ. შეიწბა ორსულობა იყოს?
მოგესალმებით მარი, როდესაც ქალი ცხოვრობს სქესობრივი ცხოვრებით, ორსულობა ყოველთვის შესაძლებელია. სპერმატოზოიდები ცხოვრობენ რამდენიმე დღე. ქალს შესაძლოა აღენიშნოს გვიანი (ციკლის ბოლოს) ან ნაადრევი ოვულაცია (ციკლის დასაწყისში), ან არც ის არის გამორიცხული, რომ თვეში 2 კვერცხუჯრედი მომწიფდეს (იშვიათად). ამიტომ კალენდარული მეთოდით ორსულობისგან თავის დაცვა ნაკლებ ეფექტურია.ჩაიტარეთ ტესტი ორსულობაზე. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო
2015-04-21
გამარჯობათ, ვარ 13 კვირის ორსული და ეს რამდენიმე დღეა დამეწყო ბოქვეინის ძვლის ოდნავ ზემოთ ტკივილი, ზოგჯერ მენჯის სახსრებთანაც მაქვს. ეხოზე მითხრეს რომ ქორიონი ჯერჯერობით დაბლა არის ყელის შიდა პირთან ძალიან ახლოს და შესაძლოა ეს იწვევდეს ტკივილს? რომ ვწვები უფრო ნაკლებად მტკივა
მოგესალმებით ნინო, თქვენ რომ ტკივილი აღწერეთ ორსულობის დროს ხშირად საშვილოსნოს ჰიპერტონუსის შედეგია, მიმარტეთ ექიმს, თქვენ გესაჭიროებათ ტონუსის მომხსნელი მკურნალობა. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ანა
2015-04-23
გამარჯობავარ 26 წლის, 2ჯერ მომეშალა მუცელი, ორივეჯერ 5-6–7 კვირის ორსულობა. პირველზე გავიკეტეთ ვირუსებზე გმაოკლევა და ციტომეგალოვირსი მქონდა ცოტა მაღალი, მეორე ჯერზე უკვე ტოქსოპლაზმა, პროლქტინი მაქვს 66, პროლაქტინი გავიკეტე მეორე მოშლის მერე მანამდე არ ვიცი რამდენი იყო, მეორე ორსულობამდე დავეცი, დავარტყი თავი და მქონდა შერყევა, წავიკითხე რომ პროლაქტინის მაჩვენებლის აწევა შეიძლება თავის ტრამვამაც გამოიწვიოს, მაინტერესებს შეიძლება თუ არა პროლაქტინი იყოს მიზეზი ამ ყველაფრის ? ახლა ვსვამ დოსქტინექსს კვირაში ორჯერ მეოთხედს. და კიდევ ჩემმი ექიმი გვთხოვს, მე და მეუღლეს, გენეტიკის კონსულტაციას და ანალიზს რაც ძალიან დიდ ხარჯებთან არის დაკავშირებული და მაინტერესებს არის თუ არა აუცილებელი ? მადლობა წინასწარ
მოგესალმებით ანა, პროლაქტინის მაღალი მაჩვენებელი თვითნებითი აბორტის მიზეზი არ არის, პროლაქტინი ორსულობის დროს მატულობს ყოველთვის.პროლაქტინის მატება პირიქით ხელს უშლის დაორსულებას და უშვილობის ერთ–ერთი მიზეზია, თუმცა ორსულობის შეწყვეტის შემდეგ ის ხშირად მაღალი რჩება და საჭიროებს მკურნალობს. რადგანაც ჰქონდა თავის ტრავმა და თან გაქვთ ჰიპერპროლაქტინემია გირჩევთ ჩაიტაროთ თავის ტვინის თურქული კეხის მაგნიტურ–რეზონანსული ტომოგრაფია, რათა გამოირიცხოს მიკროადენომა, რაც ხშირად ჰიპერპროლაქტინემიის მიზეზია. თვითნებითი აბორტის ხშირი მიზეზი ასევე ანტიფოსფოლიპიდური სინდრომია (სისხლის შედედების დარღვევები) და ინფექციები. 2–3 თვითნებითი აბორტის შემდეგ ასევე საჭიროა გენეტიკოსის კონსულტაცია, რომელიც გადაწყვიტავს გჭირდებათ ანალიზი ამ კუთხით თუ არა. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო
2015-04-23
გამარჯობათ ქალბატონო დიანა,ტონუსი კი მქონდა მაგრამ ეხოზე რომ არაფერი ფიქსირდება? მიუხედავად ამისა მქონდა მაინც დანიშნული მაგნე ბ6 და პაპავერინის სანთლები.უკვე 8 კვირაა ვსვამ და ეხლა შემიწყვიტა ექიმმა. ახლა პატარებს გულისცემა აქვთ ძალიან დაბალი და დამინიშნეს კოკარნიტის ინექცია და ინესტომი. თუ მაქვს ისევ ტონუსი იმედია კოკარნიტი ძალიან ცუდად არ იმოქმედებს და არ მომიმატებს ტონუსს
მოგესალმებით ნინო, კოკარნიტი B ჯგუფის ვიტამინების ნაკრებია და ატფ, ტონუსზე არ მოქმედებს. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნუცა
2015-04-23
გამარჯობათ ქალბატონო დიანა,ბართოლინის ჯირკვალი მაქვს მცირედ გადიდებული,ტკივილი,გამონადენი არ მაქვს,დილაობით მაწუხებს მცირე ქავილი,საღამოობით ვიკეტებ ხოლმე გვირილის აბაზანებს.ვარ 6 კვირის ორსული და მაინტერესებს რამდენად საშიშია?რამე საფრთე ხომ არ ადგება ნაყოფს??წინასწარ დიდი მადლობა.
მოგესალმებით ნუცა, ბართოლინიტი აუცილებლად უნდა იმკურნალოთ ორსულობის დროს (ანტიბიოტიკები დასაშვები ორსულობის დროს, გარედან მალომოები და საშოს სანთლები). თუ პროცესი გამწვავდება ან ჩამოყალიბდება აბსცესი შესაძლოა დაგჭირდეთ ოპერაციაც, ამიტომ ჯობია არ მიიყვანოთ ამ მდგომარეობამდე და დროულად მიმართოთ ექიმს. გამწვავების შემთხვევაში საშიშროება ის არის, რომ შესაძლებელია ინფექცია ჰემატოგენური გზით ავნოს ნაყოფს, ყველაზე საშიში პერიოდი 5–13 კვ ორსულობის. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
სოფო
2015-04-26
ქალბატონო დიანა ვარ 2 თვის ორსული.ახლა დამეწყო შეკრულობა ხომ ვერ მირჩევდით რა მივიღო?
მოგესალმებით სოფო, ორსულობის დროს შეკრულობა ხშირად ვითარდება, შეეცადეთ სწორად იკვებოთ (წვნიანები, სალათები ზეთით, შესაძლებელია ჩირი შავი ქლიავის), მედიკამენტებიდან შეგიძლიათ მიიღოთ ლაქტიკოლი 2 სუფრის კოვზი 1 ჯერ დღეში დილით უზმოზე გახსნილი მცირე წყალში ან წვენში. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მარიამი
2015-04-27
სხვა რა ანალიზები უნდა ჩავიტარო?კოლპოსკოპია მილების გამტარიანობა გაკეტებული მაქვს ასევე ვირუსების ანალიზი ჰორმონები და სხვა კიდევ რა ანალიზები უნდა ჩავიტარო ისეტი რომელიც ორსულობას უშლის ხელს?მეუგლე გამოკვლელულია და ნორმაშიაქ ყველაფერი.. მადლობთ
მოგესალმებით მარიამ, თუ ყველაფერი გაკეთებული გაქვთ და ყველა აანალიზი ნორმაში არის დაელოდეთ რამოდენიმე თვე ორსულობა თუ მოხდება, თუმცა სანამ ჯესს სვამთ ორსულობა არანაირად არ მოხდება. ჯესს რომ აღარ მიიღებთ, დააკვირდით ფოლიკულის ზრდას და გასკდომას (ოვულაცია თუ ხდება). პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნიტა
2015-04-29
მოგესალმებით. მაინტერესებს გარდა პრეპარატებისა სხვა როგორ შევუწყო ხელი ციტომეგალო ვირუსის მკურნალობას?rnკვება თუ ახდენს გავლენას?
მოგესალმებით ნიტა, ციტომეგალოვირუსი არ იკურნება, მკურნალობით და იმუნიტეტის გაძლიერებით ხელს ვუწყობთ რათა გადავიდეს ქრონიკულ ფორმაში და არ მოხდეს მისი გამწვავება. კვებით ხელშეწყობა არის ის, რომ მიირთვათ ვიტამინებით მდიდარი საკვები (ხილი, ბოსტნეული, ხორცი და ა.შ) რათა იმუნიტეტი არ დაქვეითდეს. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ლიკა
2015-04-30
წყალში სექსი შეიძლება?
მოგესალმებით ლიკა, სექსი წყალში რა თქმა უნდა დასაშვებია, თუმცა გასათვალისწინებელია რომ არც ისე უსაფრთხოა ჰიგიენის მხრივ, მეთუმეტეს ზღვაში, მდინარეში, ტბაში, ბასეინში და ა.შ. პრეზერვატივიც კი არ არის ამ დროს ეფექტური.შესაძლებელია მოხდეს სხვადასხვა ინფექციებით სასქესო ორგანოების ინფიცირება. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ლანა
2015-04-30
გამარჯობათ ქალბატონო დიანა მყავს 5 წლის შვილი ისე გავაჩინე არანაირი პრობლემა არ მქონია.ორჯერ მქონდა შეწყვეტილი ორსულობა ერთი 13 კვირაზე მეორეთ 9 კვირის.გამოვიკვლიე ვირუსები,ტესეაში,კოაგულოგრამა და ჰორმონები,ესტრადიოლი მაქვს 23,8 ცოტა დაბალი,ამ ჰორმონს შეიძლება გამოეწვია ორსულობის შეწყვეტა?და ექიმა მითხრა ეს ჰორმონი იწვევს ნაადრევ კლიმაქს ვარ 32 წლის.დამინიშნა ოვომაქსი,ლედიველა და კლიმაზინი 3 თვე 3ჯერ დღეში,მივიღო თუ არა ეს პრეპარატები და შეიძლება თუ არა ორსულობა?დიდი მადლობა
მოგესალმებით ლანა, ნაადრევი მენოპაუზა (კლიმაქსი) მხოლოდ ესტრადიოლის მაჩვენებლით არ დგინდება. საჭიროა სხვა ჰორმონალური გამოკვლევბიც და ექოსკოპიური გამოკვლევა. თუმცა, როგორც თქვენ ამბობთ, რომ ორსულდებით და შემდგომ თვითნებური მოშლა ხდება ორსულობის ნაადრევი კლიმაქსი ნაკლებ სავარაუდოა ამ შემთხვევაში. რაც შეეხება ესტრადიოლის დაბალ მაჩვენებელს ის შეიძლება იყოს მოშლის მიზეზი, თუმცა საინტერესოა ორსულობის დროს რამდენი იყო, რადგანაც ორსულობის დროს ის მატულობს. გირჩევთ პრეპარატების მიღებამდე ბოლომდე გამოიკვლიოთ ჰორმონები. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნათია
2015-05-01
გამარჯობათ,მაინტერესებს პრეეკლამპსიის შემდეგ რამდენ ხანში შეიძლება მეორე ორსულობა რომ შედგესს,,,,საკეისრო გამიკეთდა 8 თვის და ერთი კვირის ვიყავი..220 მკონდა 120 წნევა.საბედნიეროდ ორივენი გადავრჩით. და მიზანშეცონილია თუ არა საერთოდ მეორე ორსულობა მაგის შემდეგ და განმეორდება თუ არაა იგივე
მოგესალმებით ნათია, პრეეკლაფსიის განვითარების რისკ-ფაქტორებია: პირველი ორსულობა - 3-10%; ასაკი <18 და >35 წელი; გენეტიკური განწყობა; ჭარბი წონა - BMI >35კგ/მ2 - 13%;ნ მრავალნაყოფიანი ორსულობა; ქრონიკული ჰიპერტენზია, ანტიფოსფოლიპიდური სინდრომი. შემდეგი ორსულობის დროს შესაძლებელია პრეეკლამფსია აღარ განვითარდეს. აუცილებელია უფრო მეტი კონტროლი შემდგომი ორსულობის დროს. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
stumari
2015-05-03
Gamarjobat bavshvi dzudzuze myavs da sheidzleba tu ara spitalis chadgma?an xom ar asuqebs spirali? Madloba winaswar
მოგესალმებით, ძუძუთი კვების დროს შეიძლება საშვილოსნოსშიგა საშუალების (სპირალის) ჩადგა საშვილოსნოს ღრუში, თუმცა ზოგჯერ შეიძლება იყოს უსიამოვნო შეგრძნება მუცლის ქვემო ნაწილში, რადგანაც ყოველი ძუძუთი კვების დროს საშვილოსნო მცირედ იკუმშუბა. აუცილებლად უნდა გაიკეთოთ ნაცხის ბაქტერიოსკოპია, რადგანაც ინფექციის ფონზე სპირალის ჩადგმა არ შეიძლება. წონაზე სპირალი არ მოქმედებს. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინა
2015-05-04
ანალიზების გაკეთება მაინტერესებს რაღირს ტქვენს კლინიკაში და რანომერზე დავრეკო?
მოგესალმებით ნინა, ჟორდანიას ინსტიტუტის რეგისტრატურის ნომერია 2990853. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინა
2015-05-05
ვერ Vრეკავ დ. ქლამიდიაზე ანალიზი რაღირს და ღOგორ კეთდება? Mადლობა წინასწარ
მოგესალმებით ნინა, ქლამიდიის დიაგნოსტიკის ოქროს სტანდარტია საშოს ნაცხის დნმ–დიაგნოსტიკა და ღირს 59 ლარი. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე
თეა
2015-05-06
ქალბატონო დიანა ვარ 33 წლის მყავს 2 შვილი....ბოლო 1 წელია მენსტრუაციის სიმცირეს ვგრძნობ 2 დღე არც კი და ცოტა ისიც ( 3-4 დღე მქონდა და ნელ-ნელა ვგრძნობ შემცირდა) მარცხენა მხარეს ვგრძნობ გაკვანძის შეგრძნებას სექსის დროს...რა ანალიზები გავიკეთო და ეხოსკოპია მენსტრუაციიდან რამდენ დღეში გავიკეთო რომ საშვილოსნო და საკვერცხეები გამოვიკვლიო?>
მოგესალმებით თეა, ულტრაბგერითი გამოკვლევა (ექოსკოპია)ჯობია ჩაიტაროთ მენსტრუაციული ციკლის პურველ ფაზაში ( 6-7დღე), რათა დადგინდეს საშვილოსნოს, ენდომეტრიუმის და საკვერცხეების მდგომარეობა, ფოლიკულომეტრია ანუ დაკვირვება ფოლიკულის ზრდაზე და გასკდომაზე (10-16 დღეს), სისხლის ჰორმონალური გამოკვლევა რათა დადგინდეს საკვერცხეების ფუნქციური მდგომარეობა, თავდაპირველად გირჩევთ ჩაიტაროთ რეპროდუქტოლოგის კონსულტაცია. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნანა
2015-05-07
გამარჯობატ დიანა ექიმო მოსვლიდან მეტერტმეტე დგეს გადავიგე ეხო და ფოლიკული იყო გამსკდარი ენდომეტრიუმია 9 და ყვიტელი სხეული 14 მმ/ როგორი პასუხია??
მოგესალმებით ნანა, მეთერთმეტე დღეს მომხდარი ოვულაცია ძალიან კარგია, ენდომეტრიუმიც 9 მმ ნორმალურია, ყვითელი სხეული 14 მმ ცოტათი მცირეა და გირჩევთ მეორე ფაზის მხარდამჭერი პრეპარატები მიიღეთ, რათა ორსულობის შემთხვევაში შესაძლებელია განვითარდეს ყვითელი სხეულის უკმარისობა და ორსულობა შეწყდეს ( უტროჟესტანი, დუფასტონი, კრაინონი). პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
stumari
2015-05-09
Spirali 100% iani tavdacvaa?mitxres spirsli ro chaidgao orsulad rchebi magram muceli ishlebao martalia? Madloba winaswar
მოგესალმებით, საშვილოსნოსშიგა საშუალების (სპირალის) მოხმარების დროს ორსულობა 1-2 % ში დგება. სპირალის მოქმედების არსი მდგომარეობს იმაში, რომ არ მოხდეს განაყოფიერებული კვერცხუჯრედის იმპლანტაცია საშვილოსნოს ღრუში და ის თვითნებურად ჩამოიშლება, სპირალი თუ ის არ არის ჰორმონშემცველი ოვულაციას არ თრუგუნავს. ასევე სპირალის მოხმარების დროს 4 ჯერ უფრო ხშირად ვითარდება საშვილოსნოსგარე ორსულობა, რახ საკმაოდ მძიმე და საშიში გართულებაა თუ დროულად არ იქნება დიაგნოსტირებული. თუმცა ასევე არსებობს შემთხვევები, როდესაც სპირალთან ერთად ორსულობა მიმდინარეობდა დამაკმაყოფილებლად, ხდება სპირალის თვითნებური ექსპულსია ან ექიმი ორსულობის გარკვეულ ვადაზე ფრთხილად იღებს სპირალს საშვილოსნოს ღრუდან, თუმცა ხშირად ასეთ დროს ის უკვე საშვილოსნოს ყელში არის ჩამოსული. სპირალის ერთი მინუსი ასევე ის არის ,ხშირად ვითარდება სალპინგოოოფორიტები და ენდომეტრიტები (საშვილოსნოს და მისი დანამატების ანთება), რადგანაც ის არ იცავს სქესობრივი გზით გადამდები ინფექციებისგან და თუ მოხდა ინფიცირება სპირალის ძაფების მეშვეობით ინფექცია ვრცელდება უფრო სწრაფად საშვილოსნოში და მის დანამატებში. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
შაზი
2015-05-11
გამარჯობათ.გადავიღე ეხო და საკვერცხეებზე აღმომაჩნდა სითხისებრი წარმონაქმნი.მაინტერესებს შეუშლის თუ არა ეს ხელს შვილოსნობას და საჭიროა თუარა ქირურგიული ჩარევა
მოგესალმებით შაზი, საკვერცხეში სითხისებური სტრუქტურა არის ცისტა, რომელიც შეიძლება იყოს სხვადასხვაგვარი -ფოლიკულური, ენდომეტრიალური, დერმოიდული და ა.შ. მკურნალობის მიდგომაც სხვადასხვაგვარია ყოველ შემთხვევაში, ასევე მნიშვნელობა ენიჭებას წარმონაქმნის ზომებს. დააკონკრეტედ ზუსტად რა ზომის და რა სტრუქტურის წარმონაქმნია, ალბათ ულტრაბგერით გამოკვლევის პასუხში იქნება მითითებული. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ბელა
2015-05-12
10 კვირის ორსულს მუცელი მომეშალა, რის შემდეგაც ჩავიტარე გამოკვლევები და დამიდგინდა თავისუფალი ტესტოტერონი 3.9 (ნორმა 2.3), ერთ თვის განმავლობაში ვსვავდი დიანე 35 და ანდროკურს, ვგეგმავ ორსულობას და მაინტერესებს რამდენად საარისკოა ორსულობა?თუ არსებობს ორსულობის დროს პირველი 10-12 კვირის პერიოდში მივიღო რაიმე მედიკამენტი, რომ ტესტოტერონმა არ შეუშალოს ნაყოფის განვითარებას ხელი. დიდი მადლობა წინსასწარ :)
მოგესალმებით ბელა, ორსულობის მოშლის მიზეზის დადგენისთვის მხოლოდ თავისუფალი ტესტოსტერონის განსაზღვრა საკმარისი არ არის, სხვა ჰორმონებიც უნდა ინახოს. თავისუფალი ტესტოსტერონის მატება ხშირად განპირობებულია ინსულინრეზისტენტობით ან სექსსტეროიდშემბოჭველი გლობულინის სეკრეციის დაქვეითებით, ასევე უნდა ინახოს თირკმელზედა ჯირკვლის მიერ გამომუშავებული ანდროგენები. არც 1 თვე მკურნალობა არ არის საკმარისი, გამოკვლევების შემდეგ შესაძლოა დაგჭირდეთ სხვა პრეპარატებიც. პატივისცემით დიანას ჭანუყვაძე.
მარი25
2015-05-14
ქალბატონო დიანა გამარჯობა, მაქვს ციკლის დარღვევა, ბოლოს მკონდა 27/03/2015-ში, მას მერე არ მქონია მხოლოდ ყავისფერი გამონადენი მქონდა 2 დღე, გავიკეთე ექო სურათი ასეთია : საშვილოსნო ნორმალური მდებარეობის,საშვილოსნოს სხეული ზომით: 48/33/52 მმ, მოცულობა 43.1 სმ, ყელის სიგრძე 28 მმ, მიომეტრიუმის სტრუქტურა:ერთგვაროვანი, საშვილოსნოს ღრუ:თავისუფალი, ენდომეტრიუმის სისქე 5მმ, ენდოცერვიკალური არხი:დეფორმაციის გარეშე.rnსაკვერცხეები: მარჯვენა 34/23მმ, მოცულობა 4.4სმ,rnმარცხენა: 32/20 მმ, მოცულობა 4.ო სმ. ექონეგონობა საშუალო, მათში ეღეული ფოლიკული პერიფერიაზე. დუგლასი თავისუფალი. ამ ექოს ფონზე რა ჰორმონალური ანალიზები ინიშნება? ასევე მაქვს ცოტათ თმიანობა. იქნებ მომწეროთ და გავიკეთებ ანალიზებს და მოვალ პასუხებით, მადლობაა
მოგესალმებით მარი, რამდენი წლის ბრძანდებით, რამდენი ხანი გაქვთ დარღვეული მენსტრუაციული ციკლი? თქვენი წონა და სიმაღლე? გამონაყარიც ხომ არ გაქვთ? ტანზე სტრიები ხომ არ გაქვთ? ჰორმონალური გამოკვლევა უნდა ჩატარდეს მენსტრუაციის დაწყებიდან 3-6 დღეს დილით უზმოზე, თავდაპირველად საჭიროა მენსტრუაციის მოყვანა, რადგანაც უნდომეტრიუმი 5 მმ-ია, თავისით კიდევ დიდი ხანი არ მოგივათ. მობრძანდით კონსულტაციაზე, რათა სწორად განვსაზღვროთ შემდგომი გამოკვლევის და მკურნალობის ტაქტიკა. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
თამუნა
2015-05-14
მოგესალმებით.ამჟამად ვართ მაღალ მთიან სოფელში და გარკვეულ მიზეზთა გამო ამ დღეებში ვერ ვახერხებთ ჩამოსვლას და იქნებ დამეხმაროთ.ციკლი რამდენიმე თვეა ერთი და იმავე რიცხვში მაქვს ანუ ყოველ 1რიცხვში.პროლაქტინი 4.9 მაქვს,DHEA-S 0,85ug/ml,თვისუფალი ტესტოსტერონი 2,1pg/ml.ფოლიკულს უჭირს მოწიფება და გახეთქვა,სადგაც მე-20 დღიდან იწყებს გახეთქვას.ასეთ შემთხვევაში როგორ უნდა მოვიქცე ან მივიღო?იქნებ მირჩიოთ ფოლიკულის მოსამწიფებელი და გასასკდომი მედიკამენტი და ნემსი.დღეს ციკლის მე-14 დღე მაქვს და მე-11 დღეს ენდომეტრიუმი 5მმ მქონდა,ხოლო დომინანტური ფოლიკული ov.dex:11მმ. ov.sih:11მმ,მე-13 დღეს კი ენდომეტრიუმი 7მმ,ხოლო დომინანტური ფოლიკული 11მმ და 9მმ.შეიძლება აწი ფოლიკულის მოსამწიფებელი მედიკამენტის მიღება თუ გვიანია უკვე?ციკლის მერამდენენ დღიდან ხდება მისი მიღება?მადლობა წინასწარ.პატივისცემით თამუნა.
მოგესალმებით თამუნა, საკვერცხეების სტიმულაცია ეს იქნება აბებით თუ ნემსებით იწყება მენსტრუაციული ციკლის 2–5 დრეებში და აუცილებლად უნდა ჩატარდეს ექიმის და ექოსკოპიის კონტროლის ქვეშ, ასევე ექოსკოპიის დასკვნის მიხედვით შემდგომ, როდესაც ფოლიკული მიაღწევს გარკვეულ ზომას ხდება ოვულაციის ტრიგერის დანიშვნა. თვითმკურნალობას არ გირჩევთ. საკვერცხეების სტიმულაციას შეიძლება მოჰყვეს ისეთი გართულება, როგორიც არის საკვერცხეების ჰიპერსტიმულაცია, რომელიც მძიმე შემთხვევაში საჭიროებს სტაციონარულ მკურნალობას.პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
შაზი
2015-05-14
გამარჯობათ.მაინტერესებს რა არის საკვერცხის ტუბერკულოზი,არის თუარა გადამდები და განკურნებადი.წინსწარ მადლობა
მოგესალმებით შაზი, გენიტალური ტუბერკულოზი ( სასქესო სისტემის ტუბერკულოზი) ხშირ შემთხვევაში ექვემდებარება მკურნალობას, რომელსაც გინეკოლოგ–ფტიზიატრი მკურნალობს. თუ პირველი წყარო ფილტვებია და ფილტვებში პროცესი მწვავეა ამ შემთხვევაში ის გადამდებია. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მარი25
2015-05-15
ქალბატონო დიანა, ვარ 25 წლის, 174 სმ და 47 კგ, გამხდარი ვარ ძალიან სულ ესე ვარ, ციკლი რაც მომივიდა იმ დღიდან მაქვს დარღვეული,(15 წლისას დამეწყო ციკლი) რაც შეეხება გამონაყარს, წვრილად მაქვს სახეზე და ზურგზე, 2 თვეა აი რაც ციკლი არ მაქვს ეხლა გამომაყარა, სტრიები არ მაქვს, მოკლედ სულ არეული მაქვს და ხან 3 თვე არ მაქვს მოკლედ მოსაწესრიგებელი ვარ ამ მხრივ, ფარისებრი ნორმაში ვარ, კარგად ვჭამ მაგრამ ვერ ვსუქდები შეიძლება წონის დეფიციტიც იწვევს ამ არევას? ბოლო ციკლის მერე 2 დღე მქონდა ყავისფერი გამონადები მცირედი, შეიძლება ეს ჩაითვალოს ციკლად? მოკლე ახლა რა გამოკვლევები იქნება საჭირო ქალბატონო დიანა? მადლობაა
მოგესალმებით მარი, წონის დეფიციტი გაქვთ, რის შედეგადაც ხშირად დარღვეულია მენსტრუაციული ციკლია, თუმცა შესაძლებელია სხვა მიზეზებიც იყოს. სასურველიუა ჩაიტაროთ სრული ჰორმონალური გამოკვლევა მენსტრუაციული ციკლის 3-5 დღეს დილით უზმოზე( FSH, LH, Prolactin, E, 17a-OHP, DHEA-S,), მადის მოსამატებლად დალიეთ პოლივიტამინები და ტრიმეტაბოლი 1 სუფრის კოვზი 3 ჯერ დღეში ჭამამდე. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მარი 25
2015-05-16
ძალიან დიდი მადლობა პასუხისათვის, ქალბატონო დიანა ახლა როგორ მოვიქცე ანუ რომ არ მქონია ციკლი აზრი ააქვს ამ ანალიზების გაკეთებას? ესე რომ ველოდო შესაძლოა რამდენიმე თვე კიდევ არ მომივიდეს ციკლი , ანუ ახლავე გავიკეთო ეს ანალიზები თუ დაველოდო ციკლს და მერე? მადლობა
მოგესალმებით მარი, ჯერ მენსტრუაცია უნდა მოგივიდეს და ისე გაკეთდეს ანალიზები. ენდომეტრიუმის სისქე 5 მმ და მენსტრუაცია ახლო მომავალში თავისით ვერ მოგივა, შეგიძლია დალიო მიკროგინონი 1 აბი 1 ჯერ დღეში 10–12 დღე, და რომ დაამთავრებ დალევას 2–4 დღეში მოგივა მენსტრუაცია. (თუმცა ეს სარეცეპტო პრეპარატია დააფთიაქში ისე ვერ იყიდი). პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
თეა
2015-05-18
გამარჯობა.ქალბატონო დიანა მინდა იმპლანონის ჩადგმა და მაქვს ორი ინფორმაცია გინეკოლოგმა მითხრა რომ იმპლანონის ჩადგმა ხდება მენსტრუაციის დაწყებიდან მე-5 დღეს,ასევე ინტერნეტში ვნახე რომ მენსტრუაციის პირველ ღგეს უნდა მოხდეს იმპლანონის ჩადგმა.მაინტერესებს რომელია სწორი ინფორმაცია.
მოგესალმებით თეა, იმპლანონის ჩადგმა ხდება მენსტრუაციის დაწყებიდან 1-5 დღეს, არაუგვიანეს მეხუთე დღისა.პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნუცა
2015-05-20
ქალბატონო დიანა გამარჯობა, მაინტერესებს რომელ პრეპარატს მირჩევთ თავდაცვისთვის, აბები არ დამილევია არასოდეს, და ადგილობრივი გამოყენებისთვის სათლები თუა რაიმე ეფექტური და ორგანიზმისთვის არასაშიში რომ იყოს, (პრეზერვატივის გარდა), მადლობა, ასევე მაინტერესებს სპირალი ან იმპლანტი თუ შეიძლება გაკეთდეს როცა პაციენტი არანამშობიარებელია.
მოგესალმებით ნუცა, სპირალის გამოყენება არანამშობიარევ ქალებში არ არის მიზანშეწონილი, იმლანონი შეიძლება. რაც შეეხება ადგილობრივი გამოყენების სანთლებს( ბენატექსი, ფარმატექსი) მათი მოქმედებისთვის ზუსტად უნდა იყოს დაცული მოხმარების წესები ( იხ. ინსტრუქციაში) . ჰორმონალური კონტრაცეპტივები უნდა შეგირჩიოთ ექიმმა გარკვეული გამოკვლევების შემდეგ ( ექოსკოპია, კოლპოსკოპია, პაპ -ტესტი, სარძევე ჯიკვლების ექოსკოპია, კოაგულოგრამა) , რათა გამოირიცხოს რაიმე უკუჩვენება. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
lia
2015-05-20
Qalbstono diana.mshobiarkbis mere pizikuri kavshiris dros vegarapers ver vgrdznob.snu sashvilosmos yelua gagsnierebuli. Varjishebis garda rame tu ari wamali ro mivigo yelis dasaviwrovebad? Didi bodishit shewuxebistvis
მოგესალმებით ლია, ჩაიტარეთ საპროფილაქტიკო გინეკოლოგიური გასინჯვა (ინახოს საშო და საშვილოსნოს ყელი სარკეებში, თუ ნაკერები გქონდათ შემოწმდეს მათი მდგომარეობა ნაწიბური როგორ არის, ნაცხის ანალიზი). მშობიარობის შემდეგ საშოს კედლები გარკვეული პერიოდი მოდუნებულია და გაწელილი, საშოს ვარჯიშები და ველოსიპედი ძალიან კარგად აძლიერებენ საშოს კუნთების ტონუს. ხშირად ბავშვის მოვლის გამო გადაღლამაც იცის ანორგაზმია. შეგიძლიათ ასევე მიმართოთ სექსაპათოლოგს. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნანა
2015-05-20
მადლობა დიანა ექიმო პასუხისტვის მეტერტმეტე დგეს ყვიტელი სხეული ცოტაა ხო?? დაარ მოხდება დაორსულლება??/ დუფასტონი ერტხელ დავლიე წინატვესჰი და რამდენი ტვეა ეს კურსი??/ მადლობტ წინასწარ
მოგესალმებით ნანა, ორსულობა შასაძლებელია მოხდეს, ყვითელი სხეულის ნაკლოვანების შევსება ხდება დიუფასტონის და მსგავსი პრეპარატების გამოყენებით. დიუფასტონი შეგიძლიათ დალიოთ 3–6 ციკლი (მე 16 დღეიდან 1 აბი 2 ჯერ დღეში 10 დღე). პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო
2015-05-22
გამარჯობათ, ვარ 18 კვირის ორსული, ტყუპებზე. 30 წლის. ეხოზე ბავსჰვები კარგად არიან კისრსი ნაოჭიც ნორმა იყო,ერთადერთი ცოტა გულისცემა აქვთ დაბალი.. ექიმმა მითხრა რომ უნდა გავიკეთო სამმაგი ტესტი. მოვიძიე ინფორმაცია და ვიცი რა სიმპტომებისა გამოსარიცხად კეთდება მაგრამ ვერ გავიგე ვთქვათ და ცუდი პასუხი მოვიდა ორსულობაში ხდება მკურნალობა? თუ არ ხდება რა აზრი აქვს ტესტის ჩატარებს მთელი თვეები გულის ხეთქებით უნდა ველოდო ცუდს. რომელიმე პატარა ავადმყოფიც რომ იყოს მაინც გაჩენას ვაპირებ და ვერ ვხვდები ორსულობაში თუ ვერ ჩაერევიან რატომ კეთდება ტესტი?
მოგესალმებით ნინო, ორსულობის სამმაგი ტესტი ქრომოსომული პათოლოგიის დროული დიაგნოსტირებისთვის ტარდება, თუმცა აუცილებლად ულტრაბგერით გამოკვლევასთან კომპლექსში. თუ რაიმე ცვლილებაა აღნიშნულ გამოკვლევებში და ფიქსირდება დიაგბოზის დაზუსტების მიზნით შემდგომ ტარდება ამნიოცენტეზი. ბევრ ორსულს აინტერესებს ხომ ჯანმრთელია მისი ნაყოფი, და თუ ფიქსირდება სხვადასხვა განვითარების მანკები ან გენეტიკური პათოლოგიები ორსულობის შეწყვეტის გადაწყვეტილებას ღებულობენ. ექიმი ვალდებულია შეგთავაზოთ აღნიშნული გამოკვლევები, განგიმარტოთ რისთვის არის საჭირო, ხშირად არის შემდგომ ექიმის მიმართ პრეტენზიები დროზე რატომ არ გამიკეთა გამოკვლევები, თუმცა გაკეთება ნებაყოფლობითია და თუ თქვენ არ გაქვთ მათი ჩატარების სურვილი შეგიძლიათ არ ჩაიტაროთ. რაც შეეხება გულისცემას ცოტა დაბალი რამდენია? პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ირინა
2015-05-23
მოგესალმებით დიანა ექიმო ერთი კითხვა მაქვს 2 დღის წინ ვჭამე მარწყვი და ალერგია მომცე მხოლოდ პეხებზე მაქავინებს და სილ პატარ–პატარა წერტილები დამაყარა ანუ ალერგია მომცა და ეგრე არასდროს მოუცია, ცამალს ვერ ვსვავ ჩემით იმიტო რომ ფეხმძიმედ ვარ 1 თვის ვიქნები და რას მირჩევთ? რაიმე მალამო შეიძლება წავისვა? რომელიც არ მავნებს? გმადლობთ წინასწარ
მოგესალმებით ირინა, ორსულობის პირველ ტრიმესტრში ანუ 12 კვირამდე ანტიჰისტამინური პრეპარატების მიღება არ არის რეკომენდირებული, გარდა მძიმეშემთხვევების. შეგიძლიათ მიიღოთ ნახშირი 4-6 აბი დღეში 2 მიღებად გაყოფილი, სასურველია ჩაიღეჭოს და მიაყოლოთ 1 ჭიქა წყალი, ასევე დაიცავით დიეტა, გამორირიცხეთ ყველა ალერგიული პროდუქტი. თუ მდგომარეობა არ გაუმჯობესდა ან გაუარესდა მიმართეთ ალერგოლოგე. პატივისცემით დიანაზ ჭანუყვაძე.
მარი25
2015-05-23
ქალბატონო დიანა გამარჯობა, მაინტერესებს სად შევიძინო მიკროგიგნონი სადაც ვიკითხე აფთიაქში არსად არ ქონდათ სამწუხაროდ, მადლობა
მოგესალმებით მარი, მიკროგინონის ზუსტი ანალოგია რიგევიდონი, თუ მიკრიგინონი დეფიციტშია და აუცილებლად მისი შემადგენლობის პრეპარატი გჭირდებათ შეგიძლიათ ეგ შეიძინოთ. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო
2015-05-23
გამარჯობათ,ჩემს ტყუპებს 120 აქვს ერთს გულისცემა და მეორეს 121.ისე რითმულია, კარგად იზრდებიან, აქტიურებიც არიან... ვერ გადავწყვიტე ჩავიტარო თუ არა ეს სამმაგი ტესტი იმიტომ რომ ავადმყოფი ბავშვებიც რომ დამებადნონ მაინც ვაჩენ.ეხლა მოვრჩი კოკარნიტის კეთებას, ვსვავ ინესტომს და იმედი მაქვს ეს აუჩქარებთ გულს
მოგესალმებით ნინო, გააგრძელეთ მკურნალობა, ისეირნეთ სუფთა ჰაერზე, იკვებეთ სრულფასოვნად (ვიტამინებით მდიდარი საკვები) და არ ინერვიულოთ (ნერვიულობა ვერაფერს კარგს ვერ მოგიტანთ, ნაადრევი მშობიარობა არ გამოიწვიოს).თუ ულტრაბგერითი გამოკვლევით ყველაფერი კარგად იყო (კისრის ნაოჭი, ცხვირი ძვალი, თავის ტივინის სტრუქტურები და ა.შ.) სავარაუდოდ არანაირი პათოლოგია არც ექნება თქვენს პატარებს, სამმაგი ტესტის გაკეთება თქვენი გადასაწყვეტია. თუმცა ისიც გასათვალისწინებელია რომ ტყუპის შემთხვევაში შესაძლებელია ნორმაზე მეტი მაჩვენებელი მოვიდეს და ნორმები არც არის დადგენილი. წარმატებებს გისურვებთ. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნანა
2015-05-23
გამარჯობატ დიანა ექიმო. პრესიდი მაზი რისი სამკურნალოა?? გამომიწერა ექიმმა. მადლობტ.
მოგესალმებით ნანა, პრესიდი არის გელი, რომელიც კეთდება საშოში სქესობრივი ურთიერთობის წინ 15–20 წთ ადრე. ის ქმინის საშოში სპერმატოზოიდებისტვის ოპტიმალურ გარემოს და აუმჯობესებს სპერმის სიჩქარეს. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მარი25
2015-05-24
ქალბატონო დიანა, ალბათ ეგ მჭირდება თქვენ მითხარით ციკლის მოსაყვანად დალიე 10 დღე მიკროგინონიო, დარღვეული რომ მაქ ციკლი და ეგ მეორე ანუ რიგევიდონი გამომადგება ამ შემთხვევაში?
მოგესალმებით მარი, მენსტრუაციის მოსაყვანად მიკროგინონის მაგივრად შეგიძლია რიგევიდონი მიიღო ან რეგულონი. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე
ნანა
2015-05-25
მადლობტ დიანა ექიმო. დუფასტონის მიგების პერიოდსჰი დაორსულება სჰეიდზლება??
მოგესალმებით ნანა, დიახ დუფასტონის გამოყენება ორსულობის დროს შეიძლება, პირიქითაც ხელს უწყობს ორსულობის შენარჩუნებას. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მარი
2015-05-25
გამარჯობატ. მოსვლიდან დგეს მეექვსე დგეა და რო ბაზალური ტემპერატურა 37 და 2 ხაზია.ნორმალურია ტუ არა??
მოგესალმებით მარი, მაღალი ბაზალური ტემპერატურა ციკლის პირველ ფაზაში ყველაზე ხშირად მიანიშნებს საშვილოსნოს დანამატების ანთებაზე, თუმცა მისი ერთჯერადი მატება არ წარმოადგენს პრობლემას და აუცილებელია მთელი თვის გრაფიკის გაკეთება. ასევე ზოგჯერ ქალს მენსტრუაცია აქვს და ორსულობაც არის (პირველი 2–3 თვე), თუ სქესობრივად ცხოვრობთ ორსულობაც უნდა გამოირიცხოს. მაგრამ მხოლოდ ბაზალურ ტემპერატურაზე დაყრდნობით ზუსტი დიაგნოზი ვერ დაისმევა. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ანა
2015-05-26
გამარჯობა დიანა ექიმო.ვარ 28 კვირის ორსული კბილის დაპლომბვა გაუტკივარებიტ თუ შეიცლება ნაყოფზე ხომ არიმოქმედებს..რას მირჩევთ.. (საწყისი ცილა მაქვს და თუ შეგიცლიათ დამეხმაროტ,ჩემმა ექიმა არაფერი არ დამინიშნა,და ჰემოგლობინი 65,
მოგესალმებით ანა, კბილის დაპლომბვა შეიძელება, ორსულებში სტომატოლოგები ხმარობენ გაუტკივარებიშთვის პრეპარატებს , რომლების არ შეიცავენ ადრენალინს. რაც შეეხება საჭყის ცილას კონკრეტულად რა ციფრებია? ჩაიტარეთ განმეორებით შარდის საერთო ანალიზი და ბაქტერიოლოგია (დათესვა), კოაგულოგრამა, იკონტროლეთ წნევა, შეშუპების ხარისხი. თუ ცილა ისევ დაფიქსირდება მიმართეთ ექიმს. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ანა
2015-05-28
მადლობა დახმარებისტვის..ცილა 0,33 იყო..ბავსჰვი უკვე სჰემობრუნებულიაო ეხოსკოპიამ მიტხრა ნაადრევი მსჰობიარობის ნისჰნები ხომ არ არის, საკეისრო მინდა და გაუტკივარებას რომელს მირცჰევდიტ
მოგესალმებით ანა, ბავშვის მობრუნება არ ნიშნავს ნაადრევი მშობიარობის ნიშანს, 35 კვირამდე ნაყოფმა შეიძლება შეიცვალოს მდებარეობა, არის ხოლმე რომ ყოველთვის თავით ქვემოთ არის, როგორც უნდა იყოს მშობიარობის დროს.საკეისროს დროს ძირითადად კეთდება ეპიდურალური გაუტკივარება, თუმცა ყოველი შემთხვევა ინდივიდუალურია და გაუტკივარების მეთოდს ანესტეზიოლოგი წყვიტავს. რაც შეეხება ცილას შარდში ჩაიტარეთ ის დამატებითი გამოკვლევები, რაც გირჩიეთ. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ხატია
2015-06-03
გამარჯობა ქალბატონო დიანა. მაქვს 31 დღიანი ციკლი.rnციკლის მოსვლიდან მე-8 დღეს გადავიღე ექოსკოპია. ენდომედრიუმი 6 მმ, მარცხენა საკვერცხეში ლიდერი ფოლეკულა 13მმ, მარჯვენა საკვერცხეში 8მმ. ამ მონაცემებით ორსულობა შესაძლებელია?
მოგესალმებით ხატია, გააგრძელეთ ფოლიკულის მონიტორინგი, ჩაიტარეთ 12–14 –16 დღეს, რათა დინამიკაში მოხდეს ფოლიკულის ზრდაზე და ოვულაციაზე (გასკდომა) დაკვირვება, ენდომეტრიუმის სისქის შეფასება (8–12 მმ–დე უნდა მოიმატოს).თუ ოვულაცია მოხდება და ენდომეტრიუმიც სათანადოდ გაიზრდება, მილები თუ გამტარია, მეუღლის სპერმოგრამა თუ ნორმის ფარგლებშია ორსულობა შესაძლებელია. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო
2015-06-03
გამარჯობათ, ვარ 18 კვირის ორსული ტყუპებზე. ჩამიტარდა სამმაგი ტესტი და პასუხები მომივიდა ასეთი: ქორიონალური გონადოტროპინი 33173 ნორმა(9649-55271) ალფაფეტოპროტეინი 59,98 ნორმა( 40,1) თავისუფალი ესტრიოლი 5,5 ნორმა(1,6-8,5) ეს პასუხები ნორმაა ტყუპი ნაყოფისთვის თუ შევშინდე?
მოგესალმებით ნინო, მრავალნაყოფიანი ორსულობის დროს ეს ყველა ნივთიერება გამომუშავდება უფრო მეტი ვიდრე ერთი ნაყოფის შემთხვევაში. მოიკითხეთ თუ აქვს ლაბორატორიას ამ შემთხვევისთვის ნორმატივები. მე ვფიქრობ სანერვიულო არაფერია, თუ ექოსკოპიური მონაცემები შეესაბამება ნორმას.ასევე შეგიძლიათ გაიაროთ კონსულტაცია გენეტიკოსთან ( 593511096 მაკა ჭიპაშვილი) პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
თამარი
2015-06-04
გამარჯობა.პაპ ნაცხში ამომივიდა მარტივი ჰერპეს ვირუსი და ბაქტერიული ვაგინოზი.ხელს უშლის აყოლას და დაორსულებას ესენი?ეპიგენ სპრეის ვხმარობ 2დღეა და კიდევ არის საჭირო რამის მიღება?ქლამიკანტრი,ციკლოვალი და ოლიგოკრინ t მაქვს თითქმის 1თვის უკან მიღებული.მაგრამ მსინც ამომივიდა მარტივი ჰერპეს ვირუსი.მადლობა წინასწარ.
მოგესალმებით თამარ, დაორსულებას ჰერპეს ვირუსი ან ბაქტერიული ვაგინოზი არ უშლის ხელს, თუმცა შესაძლებელია ორსულობის თვითნებითი შეწყვეტის მიზეზი გახდეს. პაპ–ტესტში ჰერპეს ვირუს ყოველთვის კითხვის ნიშნის ქვეშ წერენ (ეჭვი მიაქვთ), რის შემდეგაც უნდა მოხდეს მისი სრულფასოვანი დიაგნოსტირება: სისხლში HSV IgM da IgG, საშვილოსნოს ყელის ნაცხიდან დნმ–დიაგნოსტიკა. მხოლოდ ამის შემდეგ გადაწყდება რა მკურნალობა გესაჭიროებათ და შეიძლება თუ არა დაორსულება ამ ეტაპზე. ბაქტერიული ვაგინოზი თუ არის ის უმჯობესია იმკურნალოთ, მხოლოდ ადგილობრივი სანთლები არ არის საკმარისი. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო
2015-06-06
გამარჯობა. ციკლიდან 17 დღეს მაქვს მცირე ვარდისფერი გამონადენი. ვღებულობ უტროჟესტანს 200მგ 1ჯერ დღეში, შესაძლებელია ეს წამლის მიერ იყოს გამოწვეული? საჭიოებს ექიმთან ვიზიტს?
მოგესალმებით ნინო, უტროჟესტანმა ვარდისფერი გამონადენი არ იცის, თუ არ გამოგიტოვებიათ აბი. ხშირად ციკლის შუა ფაზაში მცირე ვარდისფერი გამონადენი ახასიათებს ფოლიკულის გასკდომას–ოვულაციას.შეგიძლიათ ჩაიტაროთ ულტრაბგერითი გამოკვლევა. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ლია
2015-06-08
Gამარჯობა დიანა ექიმო, ესეტი კიტხვა მაქ მომესჰალა მუცელი,მოსლის მერე მალედვე დავრცჰი ორსულად ვიმსჰობიარე ორი ტვეა,ეხლა ერტი კვირაა მაქ სიცხეები და მუცლის ყრუ ტკივილი, რა სჰეილება იყოს და როგორ მოვიქცე? მადლობა წინასწარ
მოგესალმებით ლია, თქვენი სიმპტომებიდან გამომდინარე გირჩევთ მიმართოთ ექიმს, ჩაიტაროთ ულტრაბგერითი გამოკვლევა, ნაცხის ბაქტერიოსკოპია, სისხლის საერთო ანალიზი, შარდის საერთო ანალიზი, ასევე უნდა გამოირიცხოს ორსულობაც (ეს არის მინიმალური გამოკვლევები), რათა დაისვას დიაგნოზი (სავარაუდოა საშვილოსნოს და საშვილოსნოს დანამატების ანთება, შესაძლებელია ცისტიტი და შარდგამომყოფი სისსტემის ანთება), მხოლოდ ამის შემდეგ დაინიშნება მკურნალობა. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
nata
2015-06-08
გამარჯობათ, გწერთ ამერიკიდან მყავს 2 შვილი 2 წლის და 1 წლის საკეისრო კვეთით გავაჩინე ორივე. დაუგეგმავად დავორსულდი მესამეზე და ვერანაირად ვერ ვახერხებ გაჩენას. ბოლო ციკლი მქონდა 20 აპრილს და მედიკამენტით დამდენად მოვახერხებ ამას?რამდენი კვირის ორსული გამოვდივარ ამ ეტაპზე? ძალიან გთხოვთ მიპასუხოთ .
მოგესალმებით ნატა, ამჟამად 7 კვ ორსული ბრძანდებით. მედიკამეტოზური აბორტი კეთდება 7–8–კვ ორსულობამდე. გირჩევთ მიმართო ექიმს, ჩაიტაროთ ულტრაბგერით გამოკვლევა, რათა დაზუსტდეს ორსულობის ვადა და ის რომ ნამდვილად საშვილოსნოს ღრუშია ორსულობა, და შემდგომ ექიმის გადაწყვეტილებით ჩაიტაროთ ეს პროცედურა (გამოირიცხოს უკუჩვენებები). თვითნებურად არაფრის გაკეთებას არ გირჩევთ. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნატა
2015-06-08
რამდენ ხნიანი პროცედურაა ეს? და მომიწევს თუარა სტაციონალში გაჩერება? rnrnძალიან დიდი მადლობა პასუხებისთვისrn
მოგესალმებით ნატა, მედიკამენტოზური აბორტის ჩატარების პროცედურა მარტივია, სტაციონარში ყოფნას არ მოითხოვს, თუ იშვიათ შემთხვევებში არ მოჰყვა გართულება (ყველაზე ხშირად სისხლდენის სახით, რასაც დამატებითი ჩარევა შეიძლება დასჭირდეს). ორსულობის ვადის დადგენის უკუჩვენებების არარსებობის შემთხვევაში პაციენტს ეძლება შესაბამისი პრეპარატი. ამის შემდეგ პაციენტი 1-2 საათის განამავლობაში იმყოფება ექიმის მეთვალყურეობის ქვეშ და თუ მისი მდგომარეობა დამაკმაყოფილებელია, შემდეგ მიდის სახლში. პრეპარატი მოქმედებას იწყებს 1-2 დღის შემდეგ – იწყება სისხლდენა , მენსტრუაციის მსგავსი, ტკივილიც მენსტრუაციის მსგავსია ხშირ შემთხვევაში. დანიშნულ დღეს (48 საათში) პაციენტი მიდის კონსულტაციაზე, გაივლის დათვალიერებას და იღებს ამჯერად პრეპარატს, რომელიც საშვილოსნოს შეკუმშვას განაპირობებს. აღნიშნული პრეპარატის მოქმედება ვლინდება საშვილოსნოს რიტმულ შეკუმშვაში, რასაც თან სდევს ემბრიონის გამოძევება საშვილოსნოდან. უკვე მესამე ვიზიტის დროს პაციენტი გადის გულმოდგინე დათვალიერებას და ექოსკოპიურ გამოკვლევას – ეს აუცილებელია, რადგან დავრწმუნდეთ, ხომ არ მოხდა საშვილოსნოში ემბრიონის ნაწილების ჩარჩენა.პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნატა
2015-06-09
ძალიან დიდი მადლობა ყველაფრისათვის. გუშინვე ვიყავი ექიმთან . გამომიწერა ცაიტოტეკი 2 ტაბლეტი და იქ გამაჩერეს 2 საათში საშინელი ტკივილები დამეწყო და კოლტებად წამომივიდა, დღეს უკვე უკეთ ვარ. დამიბარა ხვალისთვის გადაღებისთვის. სხვა არანაირი მედიკამენტის მიღება არ იქნება ამ ასაკზე საჭიროო.rnrnდიდი მადლობა თქვენ !!!!!!!!!
მოგესალმებით ნატა, წარმატებებს გისურვებთ.თუმცა კლასიკური მედიკამენტოზური აბორტი ორ ეტაპიანი 2 სხვადასხვა პრეპარატით, როგორც წინათ აგიხსენით. მაგრამ თუ თავის თავზე აიღო ექიმმა მხოლოდ საიტოტეკით ორსულობის შეწყვეტა ალბათ იცის რასაც აკეთებს. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნატა
2015-06-09
კიდევ ერთს გკითხავთ, rnrnმედიკამენტური აბორტის შემთხვევაში სისხლდენა რამდენი დღე შეიძლება გაგრძელდეს?rnrn
მოგესალმებით ნატა, მედიკამენტოზური აბორტის შემდეგ ხშირად სიხლდენა მენსტრუაციის მსგავსია, თუმცა რაც უფრო დიდი ორსულობაა, მით უფრო ხანგრძკლივი შეიძელება იყოს, საშუალოდ ერთი კვირა. მაგრამ თუ დღის განმავლობაში მოგდით ძალიან ჭარბათ (საათში 1 საფენი) მიმართეთ ექიმს. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო
2015-06-09
გამარჯობათ,rnrnვცხოვრობ ქუთაისში მყავს 2 შვილი. 5 წლის და 3 წლის. ორივე ბავშზე დამჭირდა საკეირო კვეთა. მაინტერესებს მესამე ბავშის გაჩენა რომ დავგეგმო ამ ეტაპზე ხო შეიძლება? და მაინტერესებს წინასწარ რა კვლევები არის საჭირო ამისთვის რომ პრობლემები არ შემექმნას რადგან მეორე ბავში დაიბადა გულზე პრობლემით ქონდა პარკუჭთა შუა ძგიდის დეფექტი 0.3 მმ, რომელიც შემდგომ თავისით დაიხურა.
მოგესალმებით ნინო, ორსულობის წინ გაირჩევთ ჩაიტაროთ გამოკვლევა ვირუსებზე(ჰერპესი, ციტომეგალოვირუსი, ტოქსოპლზმოზი) და უჯრედშიგა ინფექციებზე(ქლამიდია, მიკოპლაზმა, ურეაპლაზმა), ჩაიტაროთ ულტრაბგერითი გამოკვლევა რათა შეფასდეს საკეისროს შემდგომი ნაწიბურის სრულფასოვნება.ორსულობამდე 3 თვით ადრე დაიწყოთ ფოლიუმის მჟავის მიღება. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნატა
2015-06-09
დიანა ექიმო ორსულობის ტესტი მედიკამენტური აბორტის შემდგომ რამდენ ხანში აჩვენებს რომ ორსულად არ ვარ?
მოგესალმებით ნატა, თუ აბორტი ჩატარდა სრულფასოვნად საშუალოდ 2 კვირის მერე ტესტი უკვე არყოფითი უნდა იყოს. რადგანაც ორსულობის ჰორმონი ქორიონალური გონადოტროპინი (მეთუმეტეს დიდ ვადაზე) ორსულობის შეწყვეტის შემდეგ იკლებს ნელ–ნელა. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ანი
2015-06-09
გამარჯობათ,rnrnმაქვს 2 საკეისრო კვეთა გაკეთებული ბოლო 3 წლის წინ. არის თუ არა შანსი მესამე ბავსი ბუნებრივად გავაჩინო და რამდენ ხანშია შესაძლებელი? ასაკით ვარ 27 წლის.rnrnrnწინასწარ მადლობა
მოგესალმებით ანი, ორსულობა შესაძლებელია, ულტრაბგერით გამოკლველევით უნდა შეფასდე საკეისროს შემდგომი ნაწიბურის სრულფასოვნება, თუმცა 2 საკეისრო კვეთის შემდეგ ბუნებრივი მშობიარობა რეკომენდირებული არ არის. 1 საკეისროს შემდეგ დასაშვებია. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნანა
2015-06-10
გამარჯობა, ქალბატონო დიანა. ციკლის მოსვლამდე 2 კვირით ადრე მქონდა საშოდან ღია ყავისფერი გამონადენი, თხელი, წაყალივით, შემდეგ 2 დღე აღარ მქონია საერთოდ. გუშინ საღამოს ისევ შევნიშნე, ამასთანავე მაქვს ყრუ ტკივილი მუცლის ქვედა მხარეში. გამონადენი მუდმივად არ მაქვს, ძირითადად მოშარდვის დროს.ძალიან ვნერვიულობ, რისი ბრალი შეიძლება იყოს სავარაუდოდ?
მოგესალმებით ნანა, სავარაუდოდ ანთებითი პროცესი გექნებათ, გამონადენი საშოდან და მუცლის ტკივილი ხშირად ანთების შედეგია. ასევე ყავისფერი გამონადენი დამახასიათებელია ენდომეტრიოზისთვის. ციკლის შაუ ფაზაში მცირედ სისხლიანი გამონადენი შესაძლებელია ოვულაციასაც ახლდეს.ზუსტი მიზეზის დასადგენად გჭირდებათ მინიმუმ ჩაიტაროთ ულტრაბგერითი გამოკვლევა და ნაცხის ბაქტერიოკოპია (სხვა გამოკვლევები შემდგომ შეიძლება კიდევ დაგჭირდეთ).თუ სურვილი გექნებათ მობრძანდით კონსულტაციაზე. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო
2015-06-10
მადლობა დიანა ექიმო,rnrnდა ჩემი მეუღლისთვის რამე ანალიზების ჩატარება არის საჭირო?rnთუ მხოლოდ მე ჩავიტარო ჩქვენს მიერ მოწერილი გამოკვლევები?rnrnმაინტერესებს ამ ანალიზების ჩაბარებას ერთთ დღეში მოვასწრებ წინასწარ რომ ჩავეწერო თქვენთან კონსულტაციაზე?
მოგესალმებით ნინო, დიახ ერთ დღეში შასაძლებელია ყველა გამოკვლევის გაკეთება, რა ინფექცია იქნება თქვენთან დადებითი იგივე ექნება თქვენს მეუღლესაც, მკურნალობის შემდგომ საკონტროლო ანალიზი ორივემ უნდა ჩაიტაროთ. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო
2015-06-10
დიანა ექიმო ვირუსების ანალიზების ჩატარებას სად მირჩევთ და ორივე ფორმაში უნდა ჩავიტარო თუ მარტო მწვავე?
მოგესალმებით ნინო, ვირუსების ანალიზი ჩვენს ინსტიტუტში (ჟორდანიას ინსტიტუტში) კეთდება ძალიან კარგად ან შეგიძლიათ ჩაიტაროთ ნებისმიერ კვალიფიციურ კლინიკაში. მწვავე ფორმა IgM მიანიშნებს, რომ პროცესი ამ ეტაპზე არის მწვევე პირველადად ან გამწვავებული უკვე არსებული ქრონიკული პროცესის. ქრონიკული ფორმა IgG მიანიშნებს რომ ეს უკვე გადატანილი ქრონიკული პროცესია. თუ IgG უარყოფითია და IgM დადებითი ეს არის პირველადი ინფექცია, ხოლო თუ ორივე ფორმა დადებითია ეს მიანიშნებს ინფექციის გამწვავებაზე, თუ IgG დადებითია და IgM უარყოფითი ეს არის ქრონიკული პროცესი გამწვავების გარეშე. თუ როდესმე გაქვთ ჩატარებული კვლევა ვირუსების და IgG დადებითი ჰქონდათ, შეგიძლიათ ჩაიტაროთ მხოლოდ IgM ფორმების კვლევა რათა ინახოს ხომ არ არის გამწვავება. სხვა შემთხვევაში თუ საშუალება არის უმჯობესია ორივე ფორმის განსაზღვრა. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
nino
2015-06-11
დიდი მადლობა დიანა ექიმო ამომწურავი პასუხებისთვის.
წარმატებებს გისურვებთ.
ნატა
2015-06-11
დიანა ექიმო მედიკამენტური აბორტის შემდგომ ტესტი უარყოფით პასუხს რამდენ ხანში აჩვენებს?
მოგესალმებით ნატა, თუ აბორტი ჩატარდა სრულფასოვნად საშუალოდ 2 კვირის მერე ტესტი უკვე არყოფითი უნდა იყოს. რადგანაც ორსულობის ჰორმონი ქორიონალური გონადოტროპინი (მეთუმეტეს დიდ ვადაზე) ორსულობის შეწყვეტის შემდეგ იკლებს ნელ–ნელა.ორსულობის ზუსტი მაჩვენებელი ეს ჰორმონია, შეგიძლიათ სისხლში განსაზღვროთ რამდენიმე დღეში ერთჯერ უნდა იყოს კლებადი და ბოლოს უარყოფითი. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ლილე
2015-06-11
დიანა ექიმო ხელოვნური განაყოფიერება რა ასაკამდე შეიძლება გაკეთდეს? ანუ 50 წლის ქალმა შეიძლება გაიკეთოს და გაამართლოს?
მოგესალმებით ლილე, 50 წლის ასაკში ხელოვნური გამაყოფიერების დადებითი შედეგი ძალიან მცირეა, უნდა განისაზღვროს საკვერცხეების მარაგი, თუმცა ამ ასაკში ის პრაქტიკულად არ არსებობს და დიდი ალბათობაა რომ დასჭირდეს დონორის კვერცხუჯრედები.მეორე მხრივ საშვილოსნო და უნდომეტრიუმი უნდა იყოს ნორმალურ მდგომარეობაში რათა შესძლოს ემბრიონის მიმაგრება და ორსულობის შემთხვევაში ბოლომდე მიტანა. აუცილებელია სარძევე ჯირკვლების და საშვილოსნოს ყელის სრულაფასოვანი გამოკვლევა, ასევე სომატური მდგომარეობა უნდა იყოს დამაკმაყოფილებელი (ქრონიკული პათოლოგიები, არტერიული ჰიპერტენზია და ა.შ.). პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო
2015-06-11
დიანა ექიმო ცატარებული მაქვს 2010 წელს როცა პირველ ბავშზე ვიყავი ორსულად. და ჰერპესი აღმომაჩნდა ქრონიკულ ბაზაში. ეს მემგონი ძაან ძველი კვლევებია და მირჩევნია ყველა ჩავიტარო ტავიდან. დაახლოების ყველა გამოკვლევა რა თანხასთანაა თქვენს კლინიკაში დაკავშირებული?
მოგესალმებით ნინო, ფასებთან დაკავშირებით შეგიძლიათ დარეკოთ ჟორდანიას ინსტიტუტის რეგისტრატურაში 2990853. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ლილე
2015-06-11
ეგ უკვე გარკვეული მაქვს და კვერცხუჯრედის დონორი რომ დამჭირდება ვიცი, სხვა მხრივ თუ ყველაფერი რიგზეა ასაკი ამ შემთხვევაში მაინც მნიშვნელოვანია ხო?rnდა რა ასაკამდეაა სასურველი და შედეგიანი ინ ვიტრო განაყოფიერება?
მოგესალმებით ლილე, ინ–ვიტრო განაყოფიერების სტატისტიკური მაჩვენებლები შემფეგია– ასაკი 40 –18%, ასაკი 43 – 5%, 44 –49 – 2%. თუმცა დონორის კვერცხუჯრედით მიღებული ემბრიონების შემთხვევაში ორსულობის პროცენტი უფრო მეტია. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ხათუნა
2015-06-11
მედიკამენტური აბორტის დროს როცა წამალს იღებ და სისხლდენა გეწყება კოლტებად ყველა შმთხვევაში ემბრიონი კვდება? არის შანსი რომ გადარჩენს და ორსულობა ისევ მიმდინარეობდეს?
მოგესალმებით ხათუნა, მედიკამენტოზური აბორტის შემდეგ ძალიან იშვიათად შეიძლება მოხდეს არასრულფასოვანი აბორტი, თუმცა ყოველთვის ტარდება საკონტროლო ექოსკოპია და საჭიროების შემთხვევაში ტარდება დამატებითი მკურნალობა ეს იქნება მედიკამენტის დამატება თუ ვაკუუმ–ასპირაცია. პატივისცემიტ დიანა ჭანუყვაძე.
irina
2015-06-11
გამარჯობათ დინა ექიმო,rnrnპროთრომბინის განსაძღვრა ორსულებში რა შემთხვევაშია საჭირო? და 122 როცაა პროთრომბინის დონე მოითხოვს თუ არა მედიკამენტურ მკურნალობას?
მოგესალმებით ირინა, კოაგულოგრამა ანუ ჰემოსტაზიოგრამა არის ანალიზი, რომელიც ჰემოსტაზის - სისხლის შემდედებელი სისტემის - მდგომარეობას ავლენს. ორსულობის დროს დამახასიათებელია მცირე ფიზიოლოგიური ჰიპერკოაგულაცია, მაგრამ თუ არის წინასწარი განწყობა სისხლის შედედების დარღვევის, მისი მომატების მიმართ, ორსულობისას ჰიპერკოაგულაციამ შესაძლოა სერიოზული პრობლემები შეუქმნას როგორც თავად ორსულს, ასევე ბავშვსაც.122 პროთრომბინი მაღალია(ნორმა 100–დეა) და საჭიროებს მკურნალობას.ასევე გესაჭიროებათ სხვა გამოკვლევებიც– დ–დიმერი, ანტიკარდიოლიპინები და ა.შ. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ირინა
2015-06-12
2 ბავვში ისე გავაჩინე მხოლოდ სისხლის საეღთო ანალიზს ვიკეთებდი. ახლა ექიმმა გამაკეთებინა კოაგულოგრამა და იქ აღმოჩნდა პროთრომბინი მაღალი. სხვა ყველაფერი ნორმის ფარგლებშია, დამენიშნა კლექსანის ნემსები მაგრამ სულ დამიშავდა მუცელი და სხვა გამოსავალი არაა ასეთ დროს?
მოგესალმებით ირინა, კლექსანი კეთდება საშუალოდ 10 დღე, თუ საჭირო იქნება კიდევ აგრძელებენ, თუ არადა გადადიან აბებზე. კლექსნმა იცის ჩალურჯება.პატივისცემით დიანა ჭანუყვაზე.
თაკო
2015-06-12
თქვენს კლინიკაში კეთდება ინ ვიტრო განაყოფიერებაა? ასაკით 48 წლის ვარ .
მოგესალმებით თაკო, დიახ ჩვენს ინსტიტუტში კეთდება ინ–ვიტრო განაყოფიერება. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
თაკო
2015-06-12
დიანა ექიმო,rnrnყველგან წერია რომ მედიკამენტური აბორტის შემდგომ ინიშნება აღდგენითი თერაპია. რას გულისხმობს აღდგენითი თერაპია და რა მედიკამენტია თუ შეგძლიათ რომ მოგვწეროთ?
მოგესალმებით თაკო, მედიკამენტური აბორტის ან სხვა ტიპის აბორტის შემდეგ ხშირად ინიშნება კონტრაცეპტივები(კოკ), რომლებსაც არა მხოლოდ კონტრაცეფციული ეფექტი აქვთ, არამედ სწორედაც არეგულირებს მენსტრუაციული ციკლის აღდგენას. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
L
2015-06-12
Dიანა ექიმო რას ნიშნავს საშვილოსნოს წყლული?და როგორ უნდა მივხვდეტ რო წყლული გვაქ
მოგესალმებით, ალბათ გეშლებათ საშვილოსნოს წყლული არ არსებობს, შეიძლება საშვილოსნოს ყელის წყლული იყოს.საშვილოსნოს ყელის წყლულს ტკივილი არ ახასიათებს, თუმცა არ არის გამორიცხული, მან თავი იჩინოს სქესობრივი აქტის დროს და უმნიშვნელო სისხლიანი გამონადენიც მოჰყვეს.შასაძლებელია ჩირქოვანი გამონადენი საშოდან (თანმხლები ინფექციის დროს). პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო
2015-06-12
გამარჯობათ .ანალიზით რომ გავიგო ორსულობაა თუ არა რაღირს ეგ ანალიზი?
მოგესალმებით ნინო, ორსულობის დადგენა ხდება სისხლში (ვენიდან აღებული) ქორიონალური გონადოტროპინის განსაზღვრა და ჩვენს ინსტიტუტში ( ჟორდანიას ინსტიტუტი) ღირს 51 ლარი (მინი ვიდასის აპარატზე კეთდება). პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მარიამი
2015-06-13
გამარჯობატ... ვარ 3 ტვის ორსული და მოვიმატე უკვე 6 კილო.... 52 კილო ვარ ეხა და მაინტერესებს 6 კილო 3 ტვის ორსულობისტვის ბევრია ხო,მ??? რას მირცჰევთ სჰევამცირო კვება ტუ როგორ მოვიქცე ...? და კიდევ საკმაოდ დიდი მუცელი მაქვს 3 ტვის კვალობაზე ეკიმი მეუბნება ყველაპერი ნორმასჰიაო მაგრამ მე მაინც ვნერვიულობ... იქნებ დამეხმაროტ?
მოგესალმებით მარიამ, ორსულმა ორსულობის განმავლობაში საშუალოდ უნდა მოიმატოს 9–14 კგ–მდე. რა სიმაღლის ხართ? თუ თქვენ ორსულობამდე ჰქონდათ წონის დეფიციტი, ძალიან გამხდარი იყავით მაშინ 6 კგ ბევრი არ არის. ორსულმა უნდა იკვებოს სრულფასოვნად – ხორცი, თევზი, რძის ნაწარმი, ხილი, ბოსტნეული, პური 4–5 ნაჭერი დღეში. იკვებეთ დღეში 4–5 ჯერ. შეზღუდეთ ტკბილეულობა, ცომეულობა, გაზიანი სასმელები, ჩიპსები, სუხარიკები და ა. შ. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მარი
2015-06-16
გამარჯობათ. პოლეკულებზე ეხოსკოპია არ იღება? თუ იღება რა ღირს?
მოგესალმებით მარი, ფოლიკულის ზრდაზე და გასკდომაზე (ოვულაციაზე) ექოსკოპიურად დაკვირვებას ფოლიკულომეტრია ჰქვია. დიახ ჩვენს კლინიკაში კეთდება და 32 ლარი ღირს. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მარიამი
2015-06-16
160 ვარ სიმაგლით...
მოგეალმებით მარიამ, სიმაღლე 160 სმ და წონა 52 კგ სხეულის მასის ინდექსი 20–ია, რაც ნორმის ფარგლებში (18–25 ნორმა), თქვენ სავარაუდოდ დაორსულებამდე ჰქონდათ წონის დეფიციტი, ამიტომ არ ინერვიულოთ ბევრი არ მოგიმატიათ. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ანანო
2015-06-16
დიანა ექიმო გამარჯობათ,rnrnეხოსკოპიაზე მითხრეს რომ მაქვს საშვილოსნო დათხელებული. მინდა ხელოვნული განაყოფიერება ასაკით ვარ 47 წლის. თქვენი აზრით რამდენად იქნება შესაძლებელი ინვიტრო ჩემთვის გამართლებული?rnrnrnწინასწარ მადლობა
მოგესალმებით ანანო, 47 წლის ასაკში ინ–ვიტრო განაყოფიერების დადებითი შედეგი 2 %–ია, თუმცა ამ ასაკში უნეტეს შემთხვევებში დონორის კვერცხუჯრედების საჭიროების საკითხი დგება და მაგ შემთხვევაში დადებითი შედეგი შედარებით დიდია. დათხელებული საშვილოსნო ტერმინი გაუგებარია, ეგეთი არ გამიგია, იქნებ ზუსტად მომწეროთ ექოკოპიაში რა წერია. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინი
2015-06-16
გამარჯობათ დიანა ექიმო. 21 კვირის ორსული ვარ ტყუპზე. ერთი სანაყოფე პარკის არიან. ორივეს გულის ცემა ეს ორი თვეა სუსტდება და სუსტდება განსაკუთრებით ერთის. ეხლა ერთს აქვს 111 და მეორეს 117. მე ყველანაირი ანალიზი გაკეთებული მაქვს, სისხლი, მგლურა, კარდიოლიპინები, ვირუსები, ჰორმონები და ყველაფერი წესრიგშია. ვიკეთებდი კოკარნითს და ვსვავდი ინესტომს. მაინც დაბალი დარჩა პულსი. ეხოზე ჰიპერაქტიურები არიან. ვის აღარ მივაკითხე, ვერავინ ვერაფერს მეუბნება რა შეიძლება დავნიშნოთ რომ ეს გულისცემის შესუსტება შევაჩეროთ. ვერც ნემსაძემ მითხრა რამე ღუდუშაურში.მე ნერვიულობით აღარ ვარგივარ. იქნებ თქვენ მირჩიოთ რამე ან ვინმე ვისაც შეიძლება მივაკითხო?
მოგესალმებით ნინი, როგორც მივხვდი მონოქორიონალური მონოამნოური ტყუპებია (ერთი პლაცენტა, ერთი სანაყოფე გარსი). დოპლერომეტრია თუ ჩატარდა? ასეთი ორსულობის დროს ხშირად დარღვეულია სისხლისმიმოქცევა, საერთო პლაცენტაში ვითარდება ნაყოფების სისხლძარღვებს შორის ანასტომოზები, მათი დიამეტრის და სახის მიხედვით ვითარდება სხვადასხვა დარღვევები. მკურნალობის დანიშვნა ინტერნეტით არ არის მართებული, მობრძანდით კლინიკაში, დავაზუსტოთ მდგომარეობა რათა შევძლო ადეკვატური მკურნალობის ან მომართულების მოცემა, პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნანა
2015-06-16
გამარჯობატ დიანა ექიმო.მეცამეტე დგეს იყო ფოლიკული 18 მმ და გავიკეტე გასახეტქი ნემსი დგეს უკვე 28 დგეა და არც მომსვლია და ბაზალური ტემპერატურა 37მაქ დილიტ მერე იმატებს სჰუადგისკენ და ასეა მოხდება დაორსულება????
მოგესალმებით ნანა, თუ ოვულაცია მოხდა ორსულობა შესაძლებელია, რომ მოხდეს (თუ საშვილოსნოს მილები გამტარია და მეუღლის სპერმა ნორმის ფარგლებშია), ბაზალური ტემპერატურა იზომება მხოლოდ დილით საწოლიდან ადგომამდე, შუადღეს უკვე აზრი არ აქვს. მენსტრუაციის გადაცდენიდან 2–3 დღეში შეგიძლიათ ჩაიტაროთ ორსულობის ტესტი. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნატო
2015-06-16
გამარჯობათ კუჩში ვარ ძალიან შეკრული. რის Dალევას მირჩჩევთ?
მოგესალმებით ნატო კუჭში თუ ერთჯერადა ხართ შეკრული შეგიძლიათ გაიკეთოთ სწორ ნაწლავში გლიცერინის სანთელი ან გლიცერინის მიკო ოყნა, დალიოთ დუფალაკი დღეში ერთჯერ. თუ ეს ქრონიკული პროცესია მიმართეთ გასტროენტეროლოგს.პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
თაკო
2015-06-17
გამარჯობათ დიანა ექიმო,მე და მეუგლემ ჩავიტარეთ მკურნალობა ქლამიდიაზე და ტრიხომონაზე,მე ასევე მქონდა ბაქტერიები და ანთებები ნაცხში,ამ ყველაფერზე ვიმკურნალეთ და მაინტერესებს რამდენ ხანშია დასაშვები ანალიზის აგება გადასამოცმებლად და ამ პერიოდში შეიძლება მეუგლესთან ურთიერთობა?ცინასცარ მადლობთ
მოგესალმებით თაკო, მკურნალობის შემდეგ საკონტროლო ანალიზები ტრიქომონაზე კეთდება მკურნალობის დამთავრებიდან 10–14 დღეში, ქლამიდიაზე 3–4 კვირაში, ორივემ უნდა ჩაიტაროთ საკონტროლო ანალიზიები. სქესობრივი ცხოვრება მხოლოდ პრეზერვატივით. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
თაკო
2015-06-18
დიდი მადლობა დიანა ექიმო,კიდევ ერთი კითხვა მაქვს რამდენად ექვემდებარება მკურნალობას ეს ტრიხომონა და ქლამიდია?რამდენად მოქმედებს შვილოსნობაზე
მოგესალმებით თაკო. ტრიქომონიაზი და ქლამიდიოზი ექვემდებარება მკურნალობას. ქლამიდია ყველაზე ხშირად აზიანებს საშვილოსნოს მილებს, იწვევს შეხორცებებს, ასევე საშვილოსნოს ყელს, რაც რა თქმა უნდა შვილოსნობაზე მოქმედებს.თუმცა დროული მკურნალობით შესაძლებელია შემდგომი გართულებების თავიდან აცილება. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ლანა
2015-06-19
მინდა ჭარბთმიანობაზე ანალიზების გაკეთება და რომელი ანალიზი უნდა გავიკეთო?
მოგესალმებით ლანა, ჭარბთმიანობა უმეტეს შემთხვევაში განპირობებული ანდროგენების სიჭარბით, ანდროგენები გამომუშავდება საკვერცხეებში, თირკმელზედა ჯირკვლებში, ცხიმოვან ქსოვილში. თავდაპირველად გირჩევთ ჩაიტაროთ რეპროდუქტოლოგის კონსულტაცია, რათა ანამნეზის შეკრებით, ვიზუალური დათვალიერებით მოხდეს გამოკვლევების დანიშვნა,ზედმეტი გამოკვლევები რომ არ იკეთოთ პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო
2015-06-19
გამარჯობათ. ორსულობა ეხოზე რამდენი კვირიდაN ჩანს?
მოგესალმებით ნინო, ენდოვაგინალური ექოსკოპიით სანაყოფო პარკი 3–4 კვირის ვადიდან ჩანს, ხოლო შემდგომ უკვე ემბრიონიც და გულისცემაც ფიქსირდება. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
2015-06-20
გამარჯობატ დიანა ექიმო. გამორეცხვები რიტია სჰესადზლებელი???
მოგესალმებით, არ გირჩევთ სისტემატურად საშოს გამორეცხვების ჩატარებას, რადგანაც ირღვევა საშოს მიკროფლორა. თუ რაიმე ჩივილები გაქვთ, გაწუხებთ გამონადენი, სუნი და ა. შ. მიმართეთ ექიმს, ჩაგიტარდებათ გამოკვლევები და შემდგომ დაგენიშნებათ მკურნალოვის კურსი, და თუ ექიმი საჭიროდ ჩათვლის გამორეცხვებსაც დაგინიშნავთ. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
Lია
2015-06-21
Gამარჯობათ დიანა ექიმო.დიდი მადლობა კიტხვაზე ყოველთვის მპასუხობთ!ესით რამ მაინტერესსებს ჩემ რდალს წსეტივპრობლემა აქქ, ციკლი ყოველტვის უგვიანებს,გამონადენი აქ ტერი პერის, და ტან ბავშვს აწოვებს, სასჰვილოსნოც სტკივა
მოგესალმებით ლია, გამონადენი და მუცლის ტკივილი შესაძლებელია ანთებით ან რაიმე ინფექციით იყოს გამოწვეული , ციკლის დარღვევა თუ ძუძუს აწოვებს შესაძლებელია ჰქონდეს. მაგრამ მკურნალობას სანამ ძუძუს აწოვებს ვერ ჩაიტარებს. თუ ბავშვი უკვე დიდია დაანებებინოს ძუძუს წოვას თავი და შემდგომ ჩაიტაროს გამოკვლევები და მკურნალობა. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ლანა
2015-06-22
გთხოვთ მითხრათ ქალური და ამამაკაცური ჰორმონის გაკეთება. სამედიცინო ენაზე რა ანალიზი ქვია?
მოგესალმებით ლანა, ქალის ჰორმონები – ესტროგენებია, მამაკაცის – ანდროგენებია. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მარი
2015-06-23
გამარჯობათ მუცლის Mოშლა რომელი აბებუთ Aრის შესაძლებელი?
მოგესალმებით მარი, ვერანაირად ვერ გეტყვით რა აბები უნდა მიიღოთ ორსულობის მოსაშლელად, ვინაიდან თვითნებურად ასეტი ტიპის მედიკამენტების მიღება არ არის უსაფრთხო, მიმართეთ ექიმს რათა ჩაიტაროთ კვალიფიციური მედიკამენტოზური აბორტი, თუ ამის საჭიროება გაქვთ. მე აბორტს არ ვაკეთებ. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მარი
2015-06-23
გამარჯობა, ქალბატონო დიანა. ბოლო ციკლი მქონდა 21 მაისს, ზოგადად 31-32 დღიანი ციკლი მაქვს, ბოლო მენტრუაცია 28 დღიანი მქონდა. დღეს გავიკეთე ტესტი(23 ივნისი) და ორსულობა არ აჩვენა, უტროჟესტანს ვღებულობ და შესაძლებელია ციკლის გადაცდენა გამოეწვია? ან ორსულობა იყოს და ტეტსი არ აჩვენებდეს?
მოგესალმებით მარი, სანამ უტროჟესტანს ღებულობთ ციკლი არ მოგივათ, რომ შეწყვიტავთ შემდგომ მოგივათ მენსტრუაცია თუ ორსულობა არ არის. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
2015-06-24
გამარჯობატ დიანა ექიმო და მადლობტ რომ პასუხობტ. 31 ე დგეს მომივიდა 19 სჰი და მქონდა ტიტქმის 2 დგიანი დგეს მეექვსე დგეა და დილიტ რომ გავიზომე უკვე 37 ზე მეტი მქონდა ტემპერატურა და სჰეიდზლება ასე მალე მომხდარიყო???
მოგესალმებით, ჩაიტარეთ ტესტი ორსულობაზე, თუ მენსტრუაცია ჰქონდათ განსხვავებული და მცირე რაოდენობით ორსულობა არ არის გამორიცხული, ზოგჯერ ორსულობის დროსაც არის ხოლმე მცირე მენსტრუაციული გამონადენი ან გვიანი ოვულაცია იყო.ასევე გაიკეთეთ ექოსკოპია გამოირიცხოს საკვერცხეში ყვითელი სხეულის კისტა. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მარიამი
2015-06-25
გამარჯობათ Mყავს ძაღლი დ. ტმა ჩVივა ძალიან ხელები აღარ Dამიბანია დ. ისე Gავიკეტე სანთელი დ. თმა თუ Mოხვდა საშოში საშიშია?
მოგესალმებით მარიამ, რათქმა უნდა სასურველი არ არის საშოში ძაღლის ბეწვის მოხვედრა, გირჩევთ მიმართოთ გინეკოლოგს, საშოს გამორეცხვა ანტისეპტიკური სხნარით და რადგანაც მკურნალობას იტარებთ უკვე, მკურნალობის დამთავრების შემდეგ ჩაიტარეთ საკონტროლო გამოკვლევები. ყველაზე ხშირად ძაღლებიდან გადამდებია ჭიები, სოკო. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
Lია
2015-06-25
Dა ძუძუზე როა ბავშვი ამ დროს დედას ანტებაზე მკურნალობა შეუზლია?
მოგესალმებით ლია, ძუძუთი კვების დროს ანთებსაწინააღმდეგო მედიკამენტების მიღება არ არის რეკომენდირებული, ადგილობრივად სანთელების გაკეთება შეიძლება, თუმცა ეს არ იქნება სრულფასოვანი მკურნალობა. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინიკო
2015-06-27
გამარჯობათ, ჯოენში მონდა მისვლა და ბავშვის გულის დათვალიერება რომ გამოირიცხოს ნაყოფის გულის პათოლოგიები და რომელი კვირიდან უკეთესია ინახოს? 23 კვირის ვარ და კარგად გამოჩნდება პარკუჭები?
მოგესალმებით ნინიკო, ნაყოფის გულის საექსპერტო ექოსკოპია კეთდება ორსულობის 26-28 კვირაზე. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
შორენა
2015-06-28
გამარჯობათ ქალბატონო დიანა ერთი კითხვა მაქვს..ჩემი გამოთვლებით ოვულაციის დღე მქონდა 16 ივნისს და შესაძლებელია თუ არა რომ 20 ში დავრჩენილიყავი ფეხმძიმედ? ანუ მაინტერესებს რამდენად სწორია ოვულაციის კალენდარი?
მოგესალმებით შორენა, ჩასახვისსაწინააღმდეგო კალენდარული მეთოდი 100% არ არის (10–15% ორსულობა მაინც დგება). ოვულაციის შემდეგ კვერცხუჯრედი 24 საათის განმავლობაში შეიძლება განაყოფიერდეს, ოვულაცია ყოველ თვე ზუსტად ერთი და იმავედღეს შეიძლება არ მოხდეს, და მოხდეს რამდენმე დღით ადრე ან გვიან.იდეალური მენსტრუაციული ციკლის და ზუსტი ოვულაციის პირობებშიც კი წელიწადში 1–3 ჯერ შესაძლებელია ოვულაციის დღე შეიცვალოს. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო
2015-06-28
სექსის Dროს. ხელების დაბუჟება რამ შეიძლება გამოიწვიოს?
მოგესალმებით ნინო, ჩაიტარეთ კოაგულოგრამა (სისხლის შედედების სისტემის შემოწმება) და შესაძლოა ნევრაპატლოგის კონსულტაციაც. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო
2015-06-28
საშოდან კონდილომების Mოშორება როგორ ხდება?
მოგესალმებით ნინო, კონდილომების მკურნალობის რამდენიმე მეთოდი არსებობს: კონსერვატიული (იმუნოსტიმულატორები ძირითადად), ადგილობრივად ქიმიური პრეპრატების დატანება,ასევე ლაზერო, კრიო ან რადიიოტალღური დესტრუქცია. კონკრეტული მკურნალობა უნდა შეგირჩიოთ ექიმმა. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
შორენა
2015-06-30
მადლობა დიანა ექიმო.კიდევ ერთი კითხვა მაქვს..გინეკოლოგთან ვიყავი ციკლის დროს ყავისფერი გამონადენის გამო ჩამიტარა გამორეცხვა და 10 დგიანი მკურნალობის კურსი გავიარე..მიზეზი მხოლოდ გამონადენი და ანთებითი პროცესი მეტი არაფერი..მომდევნო ციკლიც ყავისფერი გამონადენი იყო თუმცა მენსტრუაციული ტკივილები რომლებიც მქონდა ადრე აღარ მაქვს.კითხვა რაში მდგომარეობს: ეს ყავისფერი გამონადენი დაფეხმძიმებას ხელხ ხომ არ შეუშლის?? ექიმმა მკურნალობამდე მითხრა იმდენი გამონადენი გაქვს სპერმატოზოიდი ვერ შეაღწევდა საშვილოსნოშიო და მკურნალობა მაგ მხრივ ხომ გამოიღებდა შედეგს?წინასწარ მადლობა
მოგესალმებით შორენა, ყავისფერი გამონადენი მენსტრუაციის წინ და ბოლოს, მტკივნეული მენსტრუაცია დამახასიათებელია ისეთი პათოლოგიისთვის როგორიც არის ენდომეტრიოზი. სხვა ტიპის გამონადენი, რომელიც არის მთელი ციკლის განმავლობაში თეთრი ფერის ან ყვითელი ფერის, სუნიანი თუ უსუნო შესაძლოა ანთებითი ხასიათის იყოს რომელიმე ინფექციით გამოწვეული. გამონადენის რაოდენობა არ უშლის ხელს სპერმატოზოიდის შეღწევას, ბევრი ქალი ორსულდება ინფექციების ფონზე (ტრიქომონა, სოკო), თუმცა ეს არ არის სასურველი, რადგანაც ორსულობის დროს შეიძლება პრობლემები გამოიწვიოს და ჯობია დაორსულებამდე იმკურნალოს ქალმა. გირჩევთ ჩაიტაროთ ულტრაბგერითი გამოკვლევა რათა შეფასდეს საშვილოსნო და საკვერცხეები, საშვილონოს მილების რენტგენოდიაგნოსტიკა, სისხლის ჰორმონალური გამოკვლევა რათა დადგინდეს უშვილობის მიზეზები. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ლია
2015-06-30
გამარჯობათ . პაპილომავირუსი შეიძლება გადაედოს მამაკაცს?
მოგესალმებით ლია, ადამიანის პაპილომავირუსის გადაცემა მხოლოდ სქესობრივი გზით ხდება. ვირუსი შეიძლება აღმოჩნდეს სხვადასხვა საგანზეც, მათ შორის - ტანსაცმელზე, მაგრამ ამ გზით ადამიანის ინფიცირების შემთხვევა აღწერილი არ არის.იშვიათად სასქესო ორგანოების პაპილომავირუსული ინფექცია შეიძლება დედისგან შვილს გადაეცეს.პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ლალა
2015-06-30
გამარჯობათ მაქვს ყვითელი Pერის გამონადენი. და ღIსგან შეიძლება ე. Iყოს?
მოგესალმებით ლალა, საშოდან უსიამოვნო გამონადენი, ყვითელი ფერის, სუნიანი შესაძლოა გამოწვეული იყოს სხვადასხვა ინფექციებით, გამომწვევი მიზეზის დასადგენათ გესაჭიროებათ გამოკვლევევის ჩატარება. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
შორენა
2015-07-01
მადლობა პასუხისთვის.ჩავიტარე ეხოსკოპია და ექიმმა აგნიშნა რომ თავისუფლად შემიძლია დავრჩე ფეხმძიმედ და არანაირი პრობლემა მაგ მხრივ არ არისო.ადრე არ დამიგეგმავს დაფეხმძიმება.პირველად ვგეგმავ და მაგიტომ მაინტერესებდა ეს გამონადენი ხელს ხომ არ შემიშლის
მოგესალმებით შორენა, თუ ყველა გამოკვლევა ჩატარებული გაქვთ და ნორმის ფარგლებშია, წესით არ უნდა შეგიშლოთ ხელი. 1 წელი რეგულარული სქესობრივი ცხოვრება თავდაცვის გარეშე უშვილობათ არ ითვლება. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ხატია
2015-07-02
გამარჯობათ კიდევ ერთი კიტხვა მაქვს მაქვს ჰერპეს ვირუსი და ციტომეგალავირუსი ორი ბავშვი მყავს ორივეზე ვიმკურნალე და მესამეზეც საჭიროა კურნალობა და რაზე მოქმედებს ეს ვირუსები
მოგესალმებით ხატია, თუ მკურნალობა გაქვთ ჩატარებული, ანუ უკვე ქრონიკული ფორმა გაქვთ ჰერპეს ვირუსის და ციტომეგალოვირუსის, გადაამოწმეთ ამ ვირუსების მწვავე ფორმები IgM, ხომ არ არის გამწვავება. თუ გამწვავება არ არის მკურნალობა არ გესაჭიროებათ. ორსულობის დაგეგმვის წინ (სასურველია 2–3 თვით ადრე და ორსულობის პირველი 12 კვ მაინც) დაიწყეთ ფოლიო ( ფოლიუმის მჟავა +იოდი) მიღება 1 აბი 1 ჯერ დღეში. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნატია
2015-07-02
გამარჯობატ დიანა ექიმო 6სი ცელია გატხოვილი ვარ და ბავსჰვი არმყავს მაქვს პრობლემა ციკლის დარგვევაზე ერტ ტვემდე ფოლიკული არმციფდება და ცარსკდება დომინანტი ფოლიკული არისახება ხოლმე მრავლობიტები მაქვს. გაკეტებულიმაქვს ასევე 7დი ტვეა პოლიკისტოზის ოპერცია მაგრამ ოპერციის სჰემდეგაც არაფერი არსჰეცვლილა მესჰინია დზალიან საკვერცხეებიც გადიდებულიმაქვს რამდენად სასჰისჰია ამ სჰემტხვევასჰი სჰეიდზლება ინ ვიტრო განაყოფიერება დამცჰირდეს?
მოგესალმეით ნათია, საკვერცხეების პოლიცისტოზის ოპერაციის შემდეგ 1 წლ განმავლობაში უნდა მოხდეს ორსულობა, მაგრამ ასევე აუცილებლად უნდა გაგეგრძელებიათ ჰორმონალური მკურნალობა იმის მიხედვით თუ რომელი ჰორმონის გამოყოფის დარღვევა იყო. საკვერცეების პოლიცისტოზის შემთხვევაში ინ–ვიტრო განაყოფიერება კეთდება, თუმცა საკვრცხეების ჰიპერსტიმულაციის რისკი მაღალია. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
იანა
2015-07-03
გამარჯობათ დიანა ექიმო.მყავს ორი გოგო მესამე ზალიან მინდა ბიჭი თუ ხდება თქვენთან სქესის დაგეგმვა წინასწარ დიდი მადლობა.
მოგესალმებით იანა, არსებობს სხვადასხვა მეთოდი სქესი გამოთვლის, რომლებიც ზოგჯერ ემთხვევა, თუმცა მეცნიერულად არცერთი არ არის დადასტურებული. სქესი დამოკიდებულია თუ რომელი სპერმატოზოიდი X თუ Y ქრომოსომის მატარებელი გაანაყოფიერების ს კვერცხუჯრედს, სამწუხაროდ წინასწარ ამას ვერავინ გამოთვლის. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
შორენა
2015-07-03
გამარჯობათ ქალბატონო დიანა.ვარ 28 წლის პირველი ქორწინებიდან მყავს შვილი. პირველი მსჰობირობის მერე მქონდა კიდევ ორსულობა.5 წელია ვიმყოფები მეორე ქორწინებაში და არც ერთი ორსულობა არ დამდგარა 4 წელია დავდივარ ექიმთან და დღემმდე არ ვიცი მიზეზი რატომ არ ვრჩები ორსულად,მეუღლესაც ყავს შვილი პირველი ქორინებიდან. ანალიზები გავიკეთეთ იდეალური ანალიზი არ აქვს სპერმოგრამის მოდზრაობა აქვს შენელებული.მე პროლაქტინი მქონდა ცოტა მომატებული 6 ტვე ვსვსდი დოსტინექს ნორმაში მაქვს მეორე თვიდან დაიწია,მაგრამ ორსულობა მაინც არ დგება.არ ვიცი როგორ მოვიქცე ვის მივმართო ასე მგონუა რეალურ მიზეზს არ მკურნალობენ. მაქვს ციკლიდან 10 დრეს მეწყება ტკივილები წელის და ციკლის მოსვლამდე გრძელდება აუტანელი ტკივი,ციკლი მაქვს ერთი დღე არანაირი გადაცდენა არ მაქვს დროულად მომდის მაგრამ ცოტაა ძალიან მაწუხებს წელი ციკლის დამტავრების სჰემდეგ ერტი კვირამაქვს ყვაისფერი გამონადენი.
მოგესალმებით შორენა, მენსტრუაციის წინ და მენსტრუაციის დროს ტკივილი, ასევე ყავისფერი გამონადენი მენსტრუაციის წინ და ბოლოს დამახასიატებელია ენდომეტრიოზისთვის. ალბათ ფოლიკულომეტრია გექნებათ ჩატარებული და ოვულაცია თუ ხდება? საშვილოსნოს მილების რენტგენი თუ გაქვთ ჩატარებული (მეტროსალპინგოგრაფია). თუ მეუღლეს სპერმის მაჩვენებელი დაქვეითებულია, სპერმატოზოიდების მიძრაობის სიჩქარე შენელებული, ერთმანეთზე შეწეპებულები არის, ბევრია პათოლოგიური ფორმები ესეც უშვილობის ერთ–ერთი მიზეზია. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინა
2015-07-06
გამარჯობა, მაინტერესებს რას იწვევს ურეაპლაზმა და არის თუ არა ის უშვილობის მიზეზი? მადლობა
მოგესალმებით ნინი, ურეაპლაზმა მიეკუთვნება უჯრედშიგა ბაქტერიას, ის იწვევს საშვილოსნოს მილების დაზიანებას, და თუ მილები დაზიანდა შესაძლებელია უშვილობის მიზეზიც გახდეს, შესაძლებელია თვითნებითი აბორტის ან ნაადრევი მშობიარობის მიზეზი იყოს, პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინი
2015-07-06
დიანა ექიმო იარინს ვსვავ 21 ივნისს დავიწყე და ვამთავრებ 11ივლისს. 17 ში ველოდები ციკლს და ხომარ იცის ამ წამალმა გადაცდენა ზუსტად მაგ რიცხვში ველოდოო?? ზღვაზე ვაპირებ 20 ში წასვლას და არმინდა მაგ დღეებს დაემთხვეს
მოგესალმებით ნინი, იარინას 21 დღიანი ფირფიტის დამთავრების შემდეგ 2–7 დღეში მენსტრუაცია მოსდით, წესით და რიგით არ უნდა დააგვიანოს. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნატა
2015-07-06
გამარჯობა, დიანა ექიმო. უტროჟესტანი ოსრულობის სტიმულაციის მიზნით ინიშნება? ხელს უწყობს ორსულობას?
მოგესალმებით ნატა, უტროჟესტანი არის ნატურალური პროგესტრონის პრეპარატი. პროგესტერონი გამომუშავდება მენსტრუაციული ციკლის მეორე ფაზაში, იწვევს ენდომეტრიუმის სეკრეტორულად გარდაქმნას, რათა მოხდეს განაყოფიერებული კვერცხუჯრედის მიმაგრება და შემდგომ ორსულობის შენარჩუნებისთვის არის აუცილებელი. მისი ნაკლებობის დროს ხდება უტროჟესტანს დანიშვნა. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინი
2015-07-07
გამარჯობა ქალბატონო დიანა;ვარ 26 ცლის;მკავს 7 ცლს გოგონა:ერთი ცელია დამერგვა ციკლი გადაცდენა 2 ან 3 ტვეც გასტანსხოლმე;ცონაშიც მოვიმატე მაქვს თავის ტკვილები,შეიდლება ეს ნიშანი იკოს ნაადრევი კლიმაქსის?ძალიიან მეშიანია,
მოგესალმებით ნინი, თქვენი ჩამოთვლილი სიმპტომებიდან გამომდინარე თქვენ გექნებათ ჰორმონალური დარღვევები. მობრძანდით კონსულტაციაზე, რათა ზუსტად გითხრათ თუ რა ჰორმონების გამოკვლევა გჭირდებათ, და შესაბამისი მკურნალობა დაგინიშნოთ. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მარი
2015-07-07
გამარჯობა ქალბატონო დიანა, ასეთი კითხვა მაქვს, მენსტრუაცია მაქვს ხოლმე ყოველი თვის 6 რიცხვში და მიგრძელდება 1 კვირა, ეხლაც დამეწყო და აგვისტოს 7 ში ვაპირებ ზღვაზე წასვლას მაგ პერიოდში მაქვს მხოლოდ შვებულება და არ შეიძლება უფრო ადრე რაიმე მედიკამენტით რომ წამომივიდეს რომ ზღვაზე ყოფნის დღეებს არ დაემთხვეს ციკლი? მადლობაა
მოგესალმებით მარი, შეგიძლიათ დამიკავშირდით e-mail– ზე ან პირადად.პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
შორენა
2015-07-08
გამარჯობა ქალბატონო დიანა 26.05-ში გავიკეთე მედიკამენტური აბორტიერთი კვირის მერე ვიკავი კონტროლზე გავიკეთე ექოსკოპია,ექიმა მითხრა 26.06-ში მოგივა მენსტრუაციაო....უკვე რვა რიცხვია და...ტესტი გავიკეთე ორსულობა არ დამიდასტურა,კავისფერი გამონადენი მქოდა ძალიან ცოტა,ახლა არა,ცოტა წელი მტკივა,ვიცი მენსტრუაციის დროს....პირველად გავიკეთე მედიკამენტური აბორტი საერთოდ აბორტი,არვიცი ეს გადაცილება იცის თუ არა,ძალიან გთხოვთ გამარკვიოთ,წინასწარ გიხდით მადლობას....
მოგესალმებით შორენა, მედიკამენტოზური აბორტის შემდეგ ხშირად მენსტრუაციული ციკლის აღდგენა ხდება 1 თვეში, აბორტის დღე ითვლება მენსტრუაციის პირველ დღეთ და წესით შემდეგი თვის იმ რიცხვთან ახლოს უნდა დაიწყოს მენსტრუაცია. თუმცა ზოგ შემთხვევაში შესაძლებელია რამდენიმე თვე დასჭირდეს ციკლის რეგულარობისაღდგენა და 10 დღემდე გადაცდენა დასაშვებია, 10 დღეზე მეტი თუ გავიდა გირჩევთ ჩაიტაროთ ულტრაბგერითი გამოკვლევა. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მარი
2015-07-08
gamarjobat!9dgis gadacileba maqvs testi uaryopitia maqvs aseve yavisperi mcire gamonadeni xandaxan da shesaclebelia iyos orsuloba?an tqven ras mirchevt rogor movigce?caglma mikbina 1tvea gasuli copis vaqcinacia chatarebuli maqvs da sheicleba es iyos mizezi gadacilebisa?an orsuloba rom iyos nayopze uaryopitad xomar imoqmedebs?calian vnerviulob madloba winaswar...
მოგესალმებით მარი, ცოფის ვაქცინაციიდან თუ გასულია 1 თვე ორსულობა პრობლემას არ წარმოადგენს, ვინაიდან ცოფი სიცოცხლისთვის საშიში დაავადებაა საჭიროებისამებრ ორსულობის დროსაც ტარდება ვაქცინაცია. რაც შეეხება მენსტრუაციული ციკლის გადაცდენას, ორსულობის ზუსტად დადგენისთვის ჩაიტარეთ სისხლში ქორიონალური გონადოტროპინის განსაზღვრა და ულტრაბგერითი გამოკვლევა. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინი
2015-07-08
იარინას ინსტრუქციაში წერია რომ შეილება ციკლის გადაწევა თუ წამალს არ შევწყვეტ და მეორე ფირფიტას დავიწყებ.შეილება მართლა რომ გადავწიო ერთი კვირით და როგორ დავლიო.თუ რამე პრობლემებს არ გამოიწვევს მირჩიეთ?
მოგესალმები ნინი, შეგიძლია დამიკავშირდე პირადად. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
შორენა
2015-07-08
ქალბატონო დიანა მილები შემოწმებული მაქვს, მონიტორინგზეც ხშირად დავდივარ მაგრამ ხან კისატა მითხრეს, ხან სკდება ხან არა ბოლოს 6 თვე ვიარე ექიმთან და ვერ მითხარ რა პრობლმა მაქვს.მეუღეს სპერმის რაოდენობა ნორმაში აქვს უბრალოდ მოძრაობა არ აქვს კარგი,მაგრამ ექიმმა მითხრა შენ რომ არ გქონდეს პრობლემა შესაძლებელია დარჩენაო. იქნებ მირჩიოთ რა გამოკვლევა გავიკეთო? მინდოდა ლაპარასკოპიული და ჰისტეროსკოპიული კვლევა
მოგესალმებით შორენა, თუ საკვერცხეში პერიოდულად ვითარდება კისტა ხშირად ჰორმონალური დისბალანსით არის გამოწვეული, შეგიძლიათ მობრძანდეთ კონსულტაციაზე, წამოიღეთ თქვენი ყველა გამოკვლევის პასუხები და მხოლოდ შემდგომ შემიძლია გირჩიოთ გჭირდებათ თუ არა ოპერაციული ჩარევა. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნანა
2015-07-08
გამარჯობატ დიანა ექიმო მილების გასინჯვა რა გირს???მადლობტ წინასწარ
მოგესალმებით ნანა, საშვილოსნოს მილების მდგომარეობის შეფასების პროცედურას მეტროსალპინგოგრაფია ჰქვია. ჩვენს ინსტიტუტში 138 ლარi ღირს, მაგრამ ეს პროცედურა რომ ჩატარდეს ნაცხის ბაქტერიოსკოპიაც უნდა გაიკეთოთ (22 ლარი) ვინაიდან თუ რაიმე ინფექცია გექნებათ რენტგენი მხოლოდ მკურნალობის შემდეგ შეიძლება გაკეთდეს. ასევე იმ ციკლში, როდესაც კეთდება ეს გამოკვლევა არ უნდა გქონდეთ დაუცველი ურთიერთობა მეუღლესთან. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ეკა
2015-07-09
გამარჯობათ, მენსტრუაცის დროს მაქვს ხოლმე თავბრუსხვევა და სისუსტე და ეს ჩვეულებრივი მომენტია ? და რა შეიძლება გავაკეთო ამ დროს,? რა დავლიო? მადლობა
მოგესალმებით ეკა, მენსტრუაციუა ჭარბად ხომ არ მოგდით? ჩაიტარეთ სისხლის საერთო ანალიზი, შესაძლოა დაბალი ჰემოგლობინი გქონდეთ, გაიზომეთ ამ დროს წნევა დაბალი ხომ არ გაქვთ. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ირინა
2015-07-09
გამარჯობათ დიანა ექიმო ვარ 11 კვირის ორსული მეორე ბავშვზე პირველი 2 წლის მყავს 2 დღის წინ ბავშვი ავიყვანე და ეგრევე წელში ტკივილი ვიგრძენი იმ საღამოს უფრო მომიმატა დაურეკე გინეკოლოგს და ეცადე იწვეო პაპავერინის სანტელი გაიკეტეო დრეს შედარებით ნაკლებად მტკივა, და თქვენ როგორ ფიქრობთ? ან რას მირჩევდით? საშიშროება არსებობს ნაყობის მოშორების? არანაირი გამონადენიც არამაქვს. გმადლობთ წინასწარ.
მოგესალმებით ირინა, თუ ტკივილმა გაგიარათ და გამონადენიც არ გაქვთ სავარაუდოდ საშიშროებამ ჩაიარა ,თუმცა გირჩევთ ჩაიტაროთ ექოსკოპიური გამოკვლევა და შემდგომში შეეცადეთ სიმძიმე არ აწიოთ და მოერიდოთ ფიზიკურ დატვირთვას, გააგრძელეთ დანიშნული მკურნალობა პაპავერინის სანთელის გარდა შეგიძლიათ მიიღოთ მაგიტრონი 1შუშხუნა აბი 1ჭიქა წყალში დღეში ერთხელ, თუ უკვე არ ღებულობთ მსგავს პრეპარატს. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მარი
2015-07-11
გამარჯობა, 7 თვის წინ გავიკეთე მეტროსალპინოგრაფია, ორივე მილი გამტარი მქინდა, მაგრამ ეთი შედარებით სუსტად გამტარი იყო. გავიკეთე მიკროინსტალაციის 10 პროცედურა. თქვენი აზრით რამე ცვლილება იქნება? ან უარესობა ხომ არ მექნება?rnმადობა პასუხისთვის
მოგესალმებით მარი, წესით თუ მილები გამტარი იყო მოკროინსტილაციებს მდგომარეობა უარესობისაკენ არ უნდა შეეცვალა, მე ამ მეთოდს იშვიათად ვიყენებ. მილების მდგომარეობის შეფასებისთვის ისევ რენტგენის გაკეთებაა საჭირო. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
L
2015-07-11
Mოგესალმებიტ, ექიმო მილების გადაკვანდზა მინდა მაგრამ ზუსტად არ ვიცი რა ვქნა, როგორ კეტდება რა არი საჯირო, სჰვილის გაცჰენას ვეგარ სჰევდზლებ ვერასდოს ხომ? Gადაკვანდზის შემტხვევაში? Dა ტქვენტან მიახლოვებიტ რა ჯდება? Mადლობტ
მოგესალმებით, საშვილოსნოს მილების გადაკვანძვა ხდება ოპერაციული გზით ლაპარასკოპიული მეთოდით. მილების გადაკვანძვის შემდეგ ორსულობა შესაძლებელია მხოლოდ ხელოვნური განაყოფიერების მეშვეობით. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
თაკო
2015-07-12
Gამარჯობათ დიანა ექიმო ერთი კითხვა მაქვს,გავიკეთე ბაქტერიოლოგიური გამოკვლევა და ამოვიდა სტაპილოკოკის ზომიერი ზრდით და რამე საშიშია?ცინასცარ მადლოობთ
მოგესალმებით თაკო, სტაფილოკოკის რომელი სახეობა (ოქროსფერი, ჰემოლიზური თუ ეპიდერმალური)და კონცენტრაციას გააჩნია. მკურნალობას ექვემდებარება ანტიბიოტიკით მგრძნობელობის მიხედვით. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ეკა
2015-07-14
ქალბატონო დიანა დიახ ზოგადად ჭარბად მომდის ხოლმე მენსტრუაცია, რაც შეეხება წნევას ვარ დაბალწნევიანი, და გემოგლობინი ყოველთვის ნორმაში მაქვს ხოლმე, რისი ბრალი იქნება ეს ? მადლობა
მოგესალმებით ეკა, თავბრუსხვევის მიზეზები ბევრია, შეიმოწმეთ ფარისებრი ჯირკვლის ფუნქცია, პროლაქტინის დონე სისხლში, ჩაიტარეთ ნევრაპათოლოგის კონსულტაცია. თუ ყველა მიზეზი გამოირიცხა, მაშინ ეს მენსტრუაციის წინა სინდრომი იქნება, რომელსაც ასევე ახასიათებს თავბრუსხვევები, გულისრევა, შეშუპება და ა.შ. მენსტრუაციამდე რამდენიმე დღით ადრე და მენსტრუაციის დროს. ამ დღეებში შეეცადეთ იკვებოთ სრულფასოვნად ვიტამინებით და მინერალებით მდიდარი საკვებით (ხორცი, რძის ნაწარმი, ხილი, ბოსტნეული), მოერიდეთ შებოლილ და მარიალიან საკვებს, მიიღეთ საკმარისი რაოდენობით სითხე, მსუბუქად ივარჯიშეთ და ისეირნეთ სუფთა ჰაერზე, მოერიდეთ ფიზიკურ გადაღლას და სტრესებს. შეგიძლიათ მიიღოთ B ჯგუფის ვიტამინები (ბი-კომპლექსი ფლაკონებში 1 ც 1 ჯერ დღეში), მაგნიუმი (მაგიტრონი 1 შუშხუნა აბი 1 ჯერ დღეში). პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ეკა
2015-07-16
გამარჯობათ,თითქმის 3 თვეა ვსვამ ლედი ველას აბებს და გუნას ცვეთებს,ბოლო 20 დგეა დამიმთავრდა და მარტო ლედიველას ვგებულობ.კურსის დამტავრებამდე დამრჩა 8 დღე,მინდა მეორე ბავშვი და ექიმმა ეს წამლები დამინიშნა, მაინრერესებს ამ კურსის მერე სჰემიძლია ტუარა დაუცველი კონტაქტი მეუღლესთან ექიმტან კონსულტაციის გარეშე და რამდენად ეფექტურია ეს წამლები
მოგესალმებით ეკა, რამდენი წლის ბრაძანდებით, ლედიველა კლიმაქსის სიმპტომების შემამსუბუქებელი პრეპარატია და თქვენ რისთვის დაგინიშნენ თუ ორსულობას გეგმავდით. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
თაკო
2015-07-16
ჰემოლიზური სტაფილოკოკია დიანა ექიმო ზომიერი ზრდით და ექიმა დამინიშნა ორნილი ერთი აბი ორჯელ დგეში და გინოტრან ფორტეს სანთლები 7დგე.ანტიბიოტიკი აგარ გინდა რადგან ბევრი გაქ მიგებულიო(ქლამიდიაზე და ტრიხომონაზე დავლიე ანტიბიოტიკები)მაინტერესებს რამდენად დამაკმაყოფილებელია ორნილი და სანთლები.ძალიან დიდი მადლობა ასეთი კურადგებისთვის. 
მოგესალმებით თაკო, თუ სთაფილოკოკი 10 მე -5 ხარისხზე მეტია მაშინ მკურნალობა ესაჭიროება, სხვა შემთხვევაში არა. ორნილი სტაფილოკოკზე არ მოქმედებს ალბათ სხვა რამისთვის დაგინიშნათ ექიმმა, ის მოქმედებს ტრიქომონაზე და სხვა ზოგიერთ მიკროორგანიზმზე, ხოლო გინოტრან ფორტე ადგილობრივად მოქმედებს საშოში ტრიქომონაზე, სხვადასხვა ბაქტერიებზე და სოკოზე. ძალიან კარგია ბაქტერიოფაგში სტაფილოკოკური ბაქტერიოფაგი სანთლების და მალამოს სახით. თუ ანტიბიოტიკები ბევრი გაქვთ მიღებული, შესაძლოა რეალური სურათი წაშლილი იყოს ერთი თვე მაინც უნდა გავიდეს რათა განმეორებით გაიკეთოთ ანალიზი. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
სოფო
2015-07-16
მოგესალმებიტ.იციტ რა მაინტერესებს აქვს ტუ არა მნიშვნელობა დაორსულებისათვის სექსუალური ურთიერთობის შემდეგ ეაკულატი რამდენ ხანში გამოვა საშოდან? თუ ეგრევე გამოვიდა საშოდან ეს ამცირებს თუ არა დაორსულების შანსებს?რამდენ ხანში ხვდება სპერმატოზოიდი საშვილოსნოში?წინასწარ მადლობთrn
მოგესალმებით სოფო, რომ მოხდეს განაყოფიერება სპერმატოზოიდებმა უნდა გაიარონ საშო, საშვილოსნოს ყელი, საშვილოსნო სა მოხდეს საშვილოსნოს მილებში, დაახლოებით 15-18 სმ უნდა გაიაროს და იქ შეხვდეს კვერცხუჯრედს, რომელიც ოვულაციის შემდეგ 24 საათი არის ვარგისი განაყოფიერებისთვის. ამ მანძილის გასავლელად სპერმატოზოიდებს ყველაზე აქტიურებს დაახლოებით 45 წუთი სჭირდებათ და ყველაზე ნელებს 12 საათი, თუმცა ნაწილი ვერც კი აღწევს იქამდე და იქვე საშოში ან საშვილოსნოს ყელში იღუპება ან გადმოიღვრება. საერთო ჯამში რამდენიმე მილიონი სპერმატოზოიდიდან მხოლოდ რამდენიმე ასეული აღწევს მიზანს და მხოლოდ ერთი ანაყოფიერებს კვერცხუჯრედს. სქესობრივი ურთიერთობის შემდეგ სასურველია 20-30 წუთი ქალმა იწვეს, რათა დაორსულების შენსი მოიმატოს, თუ სპერმა ეგრევე გამოდის საშოდან დაორსულების შანსი კი მცირდება, მაგრამ თუ სპერმა კარგი ხარისხის არის ორსულობა მაინც შეიძლება მოხდეს. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე
მზია
2015-07-16
უნდა მივმართო? დიდი მადლობა წინასწარ.გამარჯობა. მაინტერესებს საჯეისრო კვეთის შემდეგ ციკლი რამდენ ხანში აღდგება? მყავს შვიდითვის პატარა პირვერლად მეოტხე თვეში მომივიდა მერე თვე ნახევარი გადამიცდა ეხლაც მაქვს გადაცილება ათი დღე ტესტი გავიკეთე ორსულად არ ვარ, მაინტერესებს ეს ნორმალურია როცა ბავშვი ძირითადად ძუძუზე რონ მყავს თუ რამე პრობლემა მაქვს? და ვის
მოგესალმებით მზია, მშობიარობის შემდეგ მენსტრუაციული ციკლის აღდგენა ინდივიდუალურია, საშუალოდ 4–12 თვეში აღდგება, რა თქმა უნდა დამოკიდებულია ძუძუს წოვების აქტივობაზეც. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მარიამი
2015-07-16
გამარჯობატ.... ვარ 16 კვირის ორსული... საერტოდ არ მქონია ტოქსიკოზი და ეხლა ბოლო 1 კვირააა დამწყო დილაობით თავბრუს ხვევის და გულის რევის შეგრზნება ისეტი რო პეხზე ვერ ვდგებუიი.... გულიც მერევა რომ ვიუსაუზმებ.. და ძალიან გთხოვთ იქნებ მირჩიოთ რა ვქნა 2 კვირის წინ ვიკავი ეხოსკოპიაზე ქარაპს მედლაინში და ყველაფერი ნორმაში იყო... ხომ არ სჰეიზლება ბავსჰვს რამე უჩირდეს ძალიან ვნერვიულობ...
მოგესალმებით მარიამ, ხშირად ტოქსიკოზი 16 კვირისთვის მცირდება და გადის, თუმცა შესაძლებბელია იშვიათად მთელი ორსულობაც გაგრძელდეს. დილას საწოლშივი ისაუზმეთ ხოლმე, ჭამეთ ხშირად და მცირე ულუფებით, ვიტამინებით და მიკროელემენტებით მდიდარი საკვები, სითხე მიიღეთ საკმარისი რაოდენობით, ისეირნეთ სუფთა ჰაერზე. ასევე შეგიძლით მიიღოთ ბ ჯგუფის ვიტამინები (ბი–კომპლექსი 1 ფლ 1 ჯერ დღეში) და პრემანოლ–ფორტე 1 აბი 1 ჯერ დღეში (10–14 დღე). სისხლის საერთო ანალიზი გაიკეთეთ, ჰემოგლობინი ხომ არ გაქვთ დაქვეითებული. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მარიამი
2015-07-18
გამარჯობათ,მაინტერესებს სარეცხის საპნით დაბანა თუ შეიძლება საშოსი და კარგია თუ არა ?და ტრავაკორტის მაზი რამდენად ეფექტურიაა? ან სხვა რა მაზს მირჩევდით
მოგესალმებით მარიამ, საშოს შიგნიდან დაბანა არ არის რეკომენდირებული არანაირი დასაბანი საშუალებებით, უნდა დაიბანოთ გარეთა სასქესო ორგანოები წინიდან უკან, დასაშვებია სარეცხი საპნით, თუმცა უმჯობესია იხმაროთ სპეციალური ინტიმ გელები ნორმალური მიკროფლორის შემანარჩუნებელი (საფორელე, ლაქტაციდი, ეპიგენ–გელი). ოატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე
ნანა
2015-07-19
აი მემგონი მეც ეგ მცჰირს რო ვერ აგწევენ ბოლომდე და გარეტ იგვრება ხოლმე დილიტ. ფოლიკული ცჰვეულებრივად სკდება და ოტხი წელია არ ვრცჰები.
მოგესალმებით სოფო, საშვილოსნოს მილები თუ გაქვთ შემოწმებული? მეუღლემ სპერმის ანალიზი გაიკეთოს. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
სოფო
2015-07-19
მადლობა დიდი.და რამ შეიძლება გამოიწვიოს ეაკულატის ეგრევე გარეთ გადმოღვრა??ჩემს შემთხვევაში ეს ხშირია.და მაინტერესებსrn
მოგესალმებით სოფო, გირჩევთ მეუღლემ სპერმის ანალიზი ჩააბაროს, სპერმა არ უნდა იყოს ძალიან თხელი. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
,,,,
2015-07-21
Uფასო კონსულტაციები არ გააქთ ქალბატონო დიანა?:-(
მოგესალმებით, უფასო კონსულტაციები ჩვენს ინსტიტუტში არ ტარდება, შესაძლებელია ზოგჯერ იყოს აქცია და მხოლოდ მაშინ. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ჟანა
2015-07-21
გამარჯობა ქ-ნო დიანა. მაქვს ჩიყვი 5.1 ვსვამ ეუტიროქსინს..კიდევ ინსულინ რეზისტენტობა 2.2 ამისტვის მეტფოგამას.. ეს ბოლო თვეა მენსტრუაცია ამერია ყავისფერი მომდიოდა 3 დღე მერე ჩვეულებრივად და 9 დღე გასტანა.ნუ ყველაზე მთავარი მაქვს წყალივით გამონადენი და თითქოს ქვემოტ მაწვება საშვილოსნო ეგეტი შეგრძნება მაქვს..მინდა შვილის გაჩენა და არ მყვება. ვირუსები გავიკეტე არა მაქვს.პროლაქტინიც კარგი მაქვს. მეუღლის ანალიზიც კარგი აქვს. ფოლიკულიც იზრდება და სკდება რა შეიძლება რო გავიკეთო კიდევ აუცილებელი რო ერთი შვილი მყავდეს.მადლობთ წინასწარrnrnrnrnrnrnrnrnrnrnrnrn rnrn rnrnrnrn
მოგესალმებით ჟანა, წყალივით გამონადენი თან თუ სუნიანია იცის ბაქტერიულმა ვაგინოზმა, საჭიროა გამოკვლევები. ასევე თუ გაქვთ გამოკვლეული საშვილოსნოს მილები (მეტროსალპინგოგრაფია თუ გაქვთ ჩატარებული? ფარისებრი ჯირკვალის ფუნქციაც უნდა იყოს მოწესრიგებული. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
დიანა
2015-07-24
გამარჯობათ დიანა ექიმო..იცით რა არის ურთიერთობის დროს თავიდან მაქვს წვის შეგრძნება და რა მიზეზის გამო შეილება იყოს?პირადმა ექიმმა ეს ანთებას დააბრალა მაგრამ მკურნალობის შემდეგაც იგივე მეორდება.ორსულობას ვგეგმავ და არ მინდა რამემ ხელი შემიშალოს ამიტომ ელემენტარულ ჩვილებსაც კი ყურადგებას ვაქცევ.წინასწარ მადლობა
მოგესალმებით დიანა, სქესობრივი ურთიერთობის დროს წვის შეგრძნებას რამდენიმე მიზეზი აქვს. მათ შორის ანთებითი პროცესი გამოწვეული სხვადასხვა ინფექციით , ბაქტერიული ვაგინოზმი, სოკოვანი ინფექცია, ვირუსული დაზიანება საშოს ლორწოვანის თუ მკურნალობა ჩაიტარეთ და ამ კუთხით მიზეზი აღარ არსებობს, მაშინ საშოს ლორწოვანს სჭირდება აღდგენა, შეგიძლიათ იხმაროთ ჰიალოგინი 1 აპლიკაცია საშოში 3 დღეში ერთჯერ 1 თვე ( გეას აფთიაქების ქსელში) ან სხვა ჰიალურონის მჟავის შემცველი სანთლები. ასევე წვა შეიძლება გამოწვეული იყოს ჰორმონალური დისბალანსით, ხშირად იწვევენ კონტრაცეპტივები, ესტროგენების ნაკლებობა. ერთ ერთი მიზეზი არის ასევე ალერგია ლატექსზე (პრეზერვატივი), სხვადასხვა ლუბრიკანტზე. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მარი
2015-07-25
გამარჯობათ. რაღაც პრობლემა მაქვს და იმედია მიპასუხებთ. მოკლედ 3კვირაში მივდივარ ზღვაზე დასასვენებლად და ისე დაემთხვა რომ ზუსტად მაგ დროს მიწევს მენსტრუაცია. ხოდა მაინტერესებს თუ არსებობს რაიმე წამალი რომ მენსტრუაცი ცოტა ადრე წასვლამდე მომივიდეს ან პირიქით ცოტა გადაიწიოს რამდენიმე დღით? თუ არსებობს რა ქვია და რამდენად უსაფრთხოა?
მოგესალმებით მარი, ციკლის რეგულაციის პრეპარატები რა თქმა უნდა არსებობს, თუმცა ეს ჰორმონალური პრეპარატებია და ვირტუალურად მათი დანიშვნა არ არის რეკომენდირებული. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე
მარი
2015-07-26
და თქვენთან რა დაჯდება ამ ყველაპრის გამოკვლევა რომ ციკლის რეგულაციის პრეპარატები დამინიშნოთ? მხოლოდ კონსულტაციის ფული იქნება გადასახდელი თუ კიდე დამატებით? და ისაც მაინტერესებს 17 წლის ვარ და მშობლის მოყვანა ხომ არ არის აუცილებელი?
მოგესალმები მარი, კონსულტაცია 50 ლარი ღირს და ექოსკოპია დაგჭირდება, რათა ინახოს რომელი პრეპარატის გამოყენება ჯობია თქვენს შემთხვევაში (60 ლარი ღირს ჩვენს კლინიკაში). შეგიძლია მშობლის გარეშე მოხვიდე. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
........
2015-07-29
და თქვენთან რა გირს მილების გადაკეტვა?>
მოგესალმებით, ფასებთან დაკავშირებით შეგიძლიათ დარეკოთ 293-11-45. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო
2015-07-30
გამარჯობათ, ვარ 27 კვირის ორსული, მუცლის ქვედა ნაწილში დენივით დამივლის ხოლმე და მჩხვლიტავს,ეს წინა სამშობიარო შეკუმშვები ხომ არ არის? რა ინტენსივობის უნდა იყოს? ტონუსი მომატებული მაქვს ძალიან, ყელი დამოკლებული. ვსვამ გინიპრალს,უტროჟესტანს და მაგნე ბ. ხომ არ ჯობია მაგნეზიის ნემსი გავიკეთო ტონუსის მოსახსნელად?რამდენად შესაძლებელია ყელი დაგრძელდეს?19 მმ მაქვს ეხლა
მოგესალმებით ნინო, საშვილოსნოს ჰიპერტონუსი და საშვილოსნოს ყელის დამოკლება 19 მმ ნაადრევი მშობიარობის დიდი რისკია. საშვილოსნოს ყელი თუ დამოკლებულია, ის აღარ დაგრძელდება, მკურნალობა მოიცავს იმას რომ კიდევ უფრო არ დამოკლდეს. გირჩევთ მიმართოთ მეან-გინეკოლოგს სამშობიაროში, რათა შეინარჩუნოთ ორსულობა იმ ვადამდე, როდესაც ნაყოფი სიციცხლისუნარიანია. თვითმკურნალობას ნუ იტარებთ. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მარი
2015-07-30
გამარჯობა ქალბატონო დიანა, მაინტერესებს დუფასტონის შეწყვეტიდან რამდენ დღეში იწყება ციკლი? მადლობაა
მოგესალმებით მარი, დუფასტონის შეწყვეტის შემდეგ< თუ ორსულობა არ არის, მენსტრუაცია იწყება საშუალოდ 3-6 დღეში, თუმცა იშვიათად შეიძლება 8 დღეშიც (ინდივიდუალურია). პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მარი
2015-07-30
გამარჯობათ, ერთ კვირაში ვთხოვდები და ზღვაზე მივდივარ და ინფექციის ძალიან მეშინია, იქნებ მალამო ანრაიმე მირჩიოთ რადგან ძალიან ვნერვიულობ არ მინდა შემდგომ რაიმე პრობლემა მქონდეს ორსულობასთან დაკავშირებით
მოგესალმებით მარი, სქესობრივი ცხოვრების დაწყებამდე გირჩევთ წყვილმა ჩაიტაროთ გამოკვლევები სქესობრივი გზით გადამცემ ინფექციებზე. რაც შეეხება ზღვაზე დასვენებას, დეფლორაციის შემდგომ არ გირჩევთ რამდენიმე დღე ზღვაში ან ბასეინში ბანაობას, შემდგომ კი შეგიძლიათ იხმაროთ საშოს ნორმალური მიკროფლორის შემანარჩუნებელი და ანტისეპტიკური ინტიმ-გელები (ეპიგენ-ინტიმი, საფორელე). პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ana
2015-07-31
Gamarjoba diana eqimo.16 agvistomde mshobiaroba miwevs da rogor damexmarebodit ra davlio raime mosamzadebeli yelis.. da epidurul gautkivarrebas tu mirchevdit
მოგესალმებით ანა, საშვილოსნოს ყელის მომწიფების სხვადასხვა მედიკამენტი არსებობს, თუმცა გესაჭიროებათ რაიმე ჩარევა თუ არა უნდა გადაწყვიტოს მეანმა საშვილოსნოს ყელის გასინჯვის შემდეგ. ეპიდურალურ გაუტკივარებას აქვს თავისი ჩვენებები და უკუჩვენებებიც.ეპიდურალური გაუტკივარებისას ახალშობილი იბადება მედიკამენტური დეპრესიის გარეშე, აქვს ნორმალური ტონუსი, სუნთქვა, გულისცემა და სხვა მნიშვნელოვანი სასიცოცხლო მაჩვენებლები.ეპიდურალური გაუტკივარების ერთ-ერთი უპირატესობა ის არის, რომ შესაძლებელია ანესთეზიის გახანგრძლივება მშობიარობისა და საკეისრო კვეთის შემდეგ.უკეჩვენებებია: ხერხემლის პათოლოგია, სისხლის შემადედებელი სისტემის მძიმე დარღვევები და ა.შ. ასევე შესაძლებელია ჰქონდეს გართულებები: ნაჩხვლეტის მიდამოში დარჩეს ტკივილის და სიმძიმის შეგრძნება, რომელიც თანდათან გაივლის, შესაძლებელია თავის ტკივილი, დაეცეს არტეტიული წნევა და ა.შ. მშობიარობის დროს თქვენი ექიმი ყვალაფერს აგიხსნით და შეაფასებს თუ რა სახის გაუტკივარება გესაჭიროებათ. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მარი
2015-08-03
საფორელით უბრალოდ დავიბანო ხომ, დაახლოებით რამდენი დღე არ ჩავიდე წყალში
მოგესალმებით მარი, წყალში 2-3 დღე არ ჩახვიდე. საფორელით მხოლოდ გარედან დაიბან. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ana
2015-08-03
Anu ar mirchevt epidurul gautkivarebas mshobiarobisas? Ar gausinjivar 16 amde gelodebio da tu shegicliat damexmarot raunda davlio yelis mosamwifeblad rom gamiadvildes mshobiaroba..madloba pasuxistvis.
მოგესალმებით ანა, ეპიდურულ ანესთეზიას მშობიარობის დროს ექიმი გადაწყვიტავს გესაჭიროებათ თუ არა, და ასევე თქვეზეც დამოკიდებულია როგორი ტკივილის ამტანობა გაქვთ, კვალიფიციურად გაკეთებეული ეპიდურული ანესთეზია პრობლემას არ წარმოადგენს. რაც შეეხება ყელის მომწიფებას არსებობს სხვადასხვა მცენარეული ჩაი (მალინა, ასკილი და ა.შ), რომელსაც გააჩნია საშვილოსნოს ყელის მომწიფებოს თვისება, თუმცა რეალურად რამდენად შედეგიანია ვერ გეტყვით. ასევე ძალიან ბევრი ლიტერატურაა, რომ სქესობრივი ცხოვრება მშობიარობის წინ ყველაზე კარგად ამზადებს საშვილოსნოს ყელს, სპერმა იწვევს პროსტაგლანდინების გამომუშავებას, რომლებიც იწვევენ ყელის მომწიფებას, თუმცა გასათვალისწინებელია, რომ მეუღლე უნდა იყოს ჯანმრთელი და მშობიარობის წინ რაიმე ინფექცია არ გადმოგადოთ. მშობიარობამდე რამდენიმე დღით ადრე შეგიძლით გაიკეთოთ ბუსკოპანის სანთელი სწორ ნაწლავში ან დალიოთ 2 აბი ნოშპა. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ana
2015-08-03
Placenta wina kedelzea mimagrebili da raime risk faqtori xom ar aris mshoboarobaze.
მოგესალმებით ანა. პლაცენტის მდებარეობა წინა ან უკანა კედელზე მშობიარობის დროს არანაირ პრობლემას არ ქმნის, მთავარია პლაცენტის წინმდებარეობა არ იყოს ანუ არ ფარავდეს საშვილოსნოს ყელს, მაგ შემთხვევაში საკეისრო კვეთა კეთდება. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნათია
2015-08-03
გამარჯობათ ქალბატონო დიანა მაინტერესებს რისი ბრალია სექსუალური ქტის შემდეგ მუცელი მაქვს შემობერილი
მოგესალმებით ნათია, ხანდახან არის რომ სექსის დროს საშოში ხვდება ჰაერი, სხვადასხვა პოზების დროს, განსაკუთრებით "უკნიდან" პოზაში. ასევე სექსის დროს არასწორი და ხშირი სუნთქვის დროს ხდება დიდი რაოდენობით ჰაერის ჩაყლაპვა, რაც ასევე იწვევს მუცლის შებერილობას. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
თამილა
2015-08-03
გამარჯობა, დიანა ექიმო, ვარ გათხოვილი 2 წელია, 9 თვის ბავშვიც მყავს, ურთიერთობის დროს რაც გავთხოვდი დღემდე ძალიან მტკივა. რისი ბრალი შეიძლება იყოს და რა უნდა გამოვიკვლიო? მითხრეს მშობიარობის შემდეგ ყველაფერი კარგად იქნებაო მაგრამ.... შეიძლება ტკივილი ხერხემლის გამრუდებამ გამოიწვიოს? ნაცხილის ანალიზში მცირე სოკო აღმომაჩნდა.
მოგესალმებით თამილა, სქესობრივი ურთიერთობის დროს ტკივილის მიზეზი რამდენიმეა. ეს შეიძლება იყოს სქესობრივი გზით გადამცემი ინფექციების შედეგად განვითარებული ვაგინიტი, შესაძლებელია იყოს ვულვოდინია, რომელიც ძირითადად გამოწვეულია ინფექციური, ალერგიული ფაქტორით ან ესტროგენული დეფიციტით. ასევე ხერხემლის გამრუდებასაც აქვს მნიშვნელობა, მცირე მენჯის ვენების ვარიკოზი, ენდომეტრიოზი იწვევს ტკივილებს, შეიძლება იყოს ვაგინიზმი და ამ დროს ფსიქოლოგიურ ფაქტორსაც აქვს დიდი მნიშვნელობა.სესაძლებელია არ ხდება სათანადოდ საშოს დასველება ურთიერთობის დროს და ლუბრიკანტების გამოყენება დაგჭირდეთ. გირჩევთ ჩაიტაროთ სრულყოფილი გინეკოლოგიური გამოკვლევა,საშვილოსნოს ყელის გამოკვლევა (კოლპოსკოპია, პაპ-ტესტი, უჯრედშიგა ინფექციების გამოკვლევა), ექოსკოპია, და შემდგომ დადგინდეს ტკივილის მიზეზი . პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
შორენ
2015-08-03
გამარჯობათ ქალბატონო დიანა.მინდა ჩემი მეუღლის სპერმოგრამის პასუხი მოგწეროთ,მაინტერესებს შესაძლებელია თუ არა ამ სპერმით მოხდეს ორსულობა. მოცულობა-5მლ ნორმა-1,5 წელვადობა-ნორმა. PH ,7,8 ნორმა 7,2-7,8 სპერმატოზოიდების რაოდენობა 1მლ-ში 8х10 ნორმა 15х10 სპერმატოზოიდების რაოდენობა მთელ ეაკულატში 40х10 ნორმა 39х10 მოძრავი 45% ნორმა 40% პროგრესულად მოზრავი (A-B) 7% ნორმა 32% სიცოცხლისუნარიანობა 75% ნორმა 58% აგლუტინაცია - ნორმა 10% ლეიკოციტების კონცენტრაცია 0.83х10 ნორმა 1,0х10 ნორმალური მორფოლოგია 18% ნორმა 4 %. ამ ანალიზე ექიმა მარტო პროფერტილი გამოუწერა სხვა არაფერი გვითხრა.მაინეტერესებს ნორმაში აქვს თუ არა და მოხდება თუ არა ორსულობა.წინასწარ დიდი მადლობა პასუხისთვის
მოგესალმებით შორენა, პროფერტილი არის პილივიტამინი, რომელიც ასტიმულირებს სპერმატოზოიდების რაოდენობას, ხარისხს და მათ მოძრაობას. ამ სპერმის ანალიზის პასუხის მიხედვით სპერმატოზოიდების რაოდენობა შემცირებულია (1 მლ 8*10, როდესაც ნორმა 15*10), ამიტომ მკურნალობა საჭიროა რათა გაუმჯობესდეს სპერმის ხარისხი.თუ თქვენ და თქვენი მეუღლე გამოკვლეული ხართ და ორსულობის ხელისშემშლელი სხვა ფაქტორები გამორიცხულია, მაშინ პროფერტილის მიღების ფონზე ორსულობა დასაშვებია და მკურნალობის დროს შესაძლებელია ორსულობა მოხდეს, თუ ორსულობა არ მოხდა 2 თვეში უნდა ჩატარდეს საკონტროლო სპერმოგრამა და ინახოს შედეგი. თუ შედეგი არ იქნება მაშინ დასჭირდება დამატებითი გამოკვლევები ოლიგოსპერმიის დასადგენად. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
თამილა
2015-08-04
მადლობა ამომწურავი პასუხისთვის. თბილიშში არ ვცხოვრობ,მინდა თქვენთან ვიზიტი,მაინტერესებს ამ ყველაფრის გადამოწმებას ერთ დღეში თუ მოვასწრებ. პატარა ბავშვი მყავს და ვერ დავტოვებ დიდიხანს. მადლობა
მოგესალმებით თამილა, მე 1 სექტემბრამდე ვარ შვებულებაში, სექტემბერში წინასწარ დამიკავშირდით 599266161. გამოკვლევების ჩატარება შეიძლება ერთ დღეში, თუმცა ზოგიერთ გამოკვლევის პასუხს სჭირდება რამდენიმე დღე, ამიტომ შესაძლებელია პასუხებისთვის და დანიშნულებისთვის მეორეჯერ მოგიწიოთ ჩამოსვლა. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
სოფი
2015-08-04
გამარჯობატ ქალბატონო დიანა!დამეხმარეტ ძალიან გთხოვთ.. ადრე ვსვავდი რიგევიდონს (თუ სწორად მახსოვს წამლის სახელწოდება)და რავიცი მაგიტ ვიცავდი,მერე ორსულობა დავგეგმე გავაჩინე, და მინდა რამე წამალი მირჩიოთ ჩასახვის საწინააგმდეგო, 2თვეა ბავშვს აგარ ვაწოვებ მაგრამ ციკლი არ მაქ მაინც,კონსულტაციაზე მოსვლას უსახსრობის გამო სამწუხაროდ ვერ ვახერხებ და იქნებ ესე დამეხმაროტ ძალიან გტხოვტ მირჩიეტ რამე წამალი
მოგესალმებით სოფო, რადგანაც ბავშვს ძუძუს არ აწოვებთ და მენსტრუაცია ჯერ არ გაქვთ, ორსულობისგან თავს არ იცავდით პირველ რიგში უნდა გამოირიცხოს ორსულობა. ჩასახვის საწინააღმდეგო აბების მიღება იწყება მენსტრუაციული ციკლის მე-5 დღიდან. რამდენი ხანი გავიდა მშობიარობიდან? ექოსკოპიის თუ ჩაიტარებთ უფრო შევძლებ დაგეხმაროთ, რათა ენდომეტრიუმის სისქის მიხედვით ვნახო მენსტრუაცია თავისით წამოგივათ თუ მოსაყვანად რომელი პრეპარატი ჯობია თქვენთვის. პასუხი შეგიძლიათ მომწეროთ პირად email-ზე. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნანა
2015-08-05
გამარჯობატ დიანაექიმო მილების სჰემოწმება ხდებატქვენტან? დარაჯდება???
მოგესალმებით ნანა. მელების გამავლობის შემოწმების რენტგენოლოგიური მეთოდით-მეტროსალპინგოგრაფია- კეთდება ჩვენთან. ფასი 138 ლარია. თუმცა ეს პროცედურა რომ ჩატარდეს საშოს ნაცხი უნდა იყოს სუფთა, ამიტომ რენტგენის წინ კეთდება ნაცხის ანალიზიც (22 ლარი). პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მარი
2015-08-05
ქალბატონო დიანა იქნებ მითხრათ საფორელით რამდენჯერ შეიძლება დაბანა ან როდემდე უნდა ვიხმარო საფორელი.?
მოგესალმებით მარი, ჰიგიენური პროცედურები ჩვეულებრივ დილას და საღამოს ტარდება, საფორელე შეგიძლიათ სულ იხმაროთ. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნანა
2015-08-06
გმადლობტ დიანა ექიმო და როდის ხდება ეს მილების გამტარიანობა?/ რომელ დგებსჰიანუ მერამდენე დგეს ტუ არა აქ მნისჰვნელობა
მოგესალმებით ნანა, მეტროსალპინგოგრაფიის ჩატარება ხდება მ.ციკლის 8-11 დღეს ( მენსტრუაციული გამონადენი 2-3 დღე დამთავრებული უნდა იყოს)ან ციკლის 16-22 დღეს. ამ გამოკვლევის ჩატარების ციკლში მეუღლესთან არ უნდა გქონდეთ სქესობრივი ურთიერთობა. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინი
2015-08-06
გამარჯობათ,, მაქვსნაადრევი მშობიარობის დიდი რისკი, დამოკლებული ყელი, ჰიპერტონუსი... ჯერ 6 ტვე ნახევრის ვარ ჩამოჩება ორი კვირით განვითარებასო,. ტოკოლიზურ თერაპიას ვიტარებ მაგრამ ბავშვი წონით ძალიან პატარაა და შეიძლება რამე ვიტამინი მირჩიოთ რომ ცოტა მოიმატოს ან თვალებზე მოუხდეს შემდგომ პერიოდში? ნაადრევი რომ დაიწყოს მინდა ასეთუ ისე გული დამშვიდებული მქონდეს.იქნებ მირჩIOთ რამე კარგი ვიტამინების ნაკრები რომ მეც წამადგეს და ბავშვსაც
მოგესალმებით ნინი, რა ვადის ორსული ხართ ზუსტად, რამდენი კვირის? პოლივიტამინი ძალიან კარგი გესტალია, შეიცავს ვიტამინებს, მიკროელემენტებს და ომეგა-3 ცხიმებს. თუმცა ეს არ არის საკმარისო, თუ მოსალოდნელია ნაადრევი მშობიარობა, მაშინ დექსამეტაზონის კურსის ჩატარება ნაყოფის ფილტვების მოსამწიფებლად, გირჩევთ მიმართოთ სამშობიაროს და სტაციონარულად ჩაიტაროთ ორსჟლობის შემანარჩინებელი თერაპია. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ტამუნა
2015-08-07
ვიკეტებ ლაპარასკოპიას ექიმა მიტხრა ტუ მილი საგი არ იქნება ამოვიგებო რაზეც უარი უტხარი,ტქვენ რას მირცჰევდიტ?rn
მოგესალმებით თამუნა, თუ ოპერაციის დროს მილი იქმება გადაგვარებული, გაუვალი, ანთებადი, ისე რომ მკურნალობას აზრი არ ექნება, ამ შემთხვევაში ის წარმოადგენს ქრონიკული ანთების წყაროს, მაშინ მისიდატოვება არ ღირს. თუმცა ეს თქვენი, თქვენი პირადი ექიმის და ქირურგის ერთობლივად გადასაწყვეტია. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
თამარ
2015-08-07
მოგესალმებით, მცირე სასირცხვო ბაგის თავთან მქონდა პათარა ჯირკვალივით ბურთულა. ცოტათი მტკივა კიდეც შეხებისას, ეხლა ვერ მივდივარ გინეკოლოგთან შეგიძლიათ რაიმე მალამო რომ მირჩიოთ?
მოგესალმებით თამარ, შესაძლებელია იყოს ბართოლინიტი - საშოს შესასვლელთან არსებული ჯირკვლების ჩირქოვანი ანთება. გარედან კი შეგიძლიათ წაისვათ დეკლოსიდის ან ბეკლოგენეს მალამო დღეში 2 ჯერ, თუმცა ეს იქმნება დროებითი მკურნალობა და შესაძლოა წაიშალოს რეალური სურათი და შემდგომ დიაგნოსტრირება გართულდეს. დიაგნოზის დაზუსტებისთვის გირჩევთ მიმართოთ ექიმს, რათა გამოკვლევების შემდეგ დაგენიშნოთ სათანადო ამთებსაწინააღმდეგო მკურნალობა. პროცესის პროგრესირებისას საჭიროა ოპერაციული მკურნალობა. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მარი25
2015-08-08
ქალბატონო დიანა გამარჯობა, ზღვაზე წასვლასტან დაკავშირებით მივიღე ერთ ერთი მედიკამენტი, ციკლის მოსაყვანად, წინა თვეში კქონდა ციკლი 7 ივლისს, და ახლა ეს მედიკამენტი რომ შევწყვიტე მომივიდა 31 ივლისსს და 5 აგვისტოს დამიმთავრდა, მაინტერესებს ამ თვეში ისევ მექნება ციკლი თუ სექტემბრიდან მექნება? ისე მაქვს მუცელი შებერილი ახლა ციკლის წინ მაქვს ხოლმე ესე და მეშინია, იქნებ დამეხმაროთrnმადლობა.
მოგესალმებით მარი, თუ ციკლი გაქვთ 28-30 დღიანი შემდეგი მენსტრუაცია მოგივათ აგვისტოს ბოლოს. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მარი25
2015-08-08
მადლობა პასუხისათვის ქალბატონო დიანა, ზოგადაგ 30 დღეზე გვიან მაქვს ხოლმე დაახლოებით 35 დღის შუალედში და ახლა ეს მუცლის შებერილობა და ცოტა ტკივილი რომ მაქვს ვიფიქრე ხომ არ წამომივა ისევთქო, ანუ ამის საშიშროება არ არის ხომ?:) ვინერვულე ცოტა, ასევე მაინეტერესებს რა გამოვიყენო ზღვაზე ინტიმური ჰიგიენისთვის რაიმე განსაკუთრებული ხომ არ არის საჭირო ინფექციების მეშინია ცოტა
მოგესალმებით მარი, ზღვაზე ინტიმური ჰიგიენისთვის შეგიძლიათ გამოიყენოთ საშოს PH-ის და მიკროფლორის შემანარჩუნებელი ინტიმ-გელები (საფორელე, ეპიგენ-გელი). პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ტამუნა
2015-08-11
გავიკეტე დიაგნოსტიკური ლაპარასკოპია , ანუ მიტხრეს მილი გამტარია უბრალოდ ცოტა მკურნალობა გცჰირდებაო და ექიმა დამინისჰნა მიკროინსტალაცია, მაინტერესებს რას ნისჰნავს ეს მიკროინსტალაცია და რამდენად მტკივნეული პროცესია?
მოგესალმებით თამუნა, მიკროინსტილაცია არის პროცედურა, რომლის დროს პირდაპირ საშვილოსნოში შეყავთ მედიკამენტები-ანტიბიოთიკი,ფერმენტი- რომლებიც გადადიან მილებში და ადგილობრივად მიქმედებენ ანთებსაწინააღმდეგოდ, შეხორცებების გათიშვაზე. მტკივნეული არ არის, წამლის გადასვლის დროს მცირედ, როგორც მენსტრუაციის დროს, ისეთი შეგრძნებაა.პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინი
2015-08-12
გამარჯობათ, ვარ 29 კვირის ორსული, წნევა ისე მივარდება დაბლა ეს ორი კვირაა რომ გული მიმდის ხოლმე. ვსვამ თითქმის ყოველდღე კოფეინისა და კარდიამინის ნაზავს და ცოტა ეგ მშველის მაგრამ ამდენი კოფეინიც არ მინდა ბავშვზე რამე ცუდი გავლენა არ ქონდეს... კარნიტინი მქონდა ადრე დანიშნული და დავანებე თავი ტონუსს იწვევსო და მე ძლიერი ტონუსი მაქვს . რამე ალტერნატივას ხომ არ შემომთავაზებთ დაბალი წნებვის ასაწევად ისეთს რომ ნაკლებად საზიანო იყოს ბავშვისთვის?
მოგესალმებით თამუნა, ჰემოგლობინი თუ გაქვთ განსაზღვრული?. ფარისებრი ჯირკვლის ფუნქცია თუ არის შეფასებული? გირჩევთ იწვეთ მარცხენა გვერდზე, და არა მარჯვენა და ზურგზე, ვინაიდან გაზრდილი საშვილოსნო აწვება მსხვილ სისხლძაღვებს. ასევე სიცხის და ჟანგბადის ნაკლებობის გამო შესაძლებელია წნევის დაქვეითება. შეგიძლიათ მიიღოთ ჟანგბადის წვეთები (ოქსიგენ იბერიკა ან ოქსიფორი) 5-8 წვ 1 ჭიქა წყალში 3 ჯერ დღეში ჭამამდე 30 წთ ადრე, თუ არ გაქვთ ალერგია ლიდოკაინზე გაიკეთეთ კოკარნიტი 1 ინექცია კუნთში დღე გამოშვებით სულ 6 ჯერ. თუ ისევ გაგიგრძელდათ ეგეთი მდგომარეობა მიმართეთ კარდიოლოგს სრულფასოვანი გამოკვლევისთვის. პატივისცემით დიამა ჭანუყვაძე.
სტუმარი
2015-08-15
მოგესალმებიტ ქალბატონო დიანა,მაწუხებს ასეტი რაგაც მაქ ტეტრი გამონადენი წლებია მაგრამ ორი სჰვილი მყავს GAჩენილი სრულიად ჯამრტელები,გუშინ მივედი ექიმტან და ეხოზე მიტხრეს დასკვნა სააკვერცხეების პოლიკისტოზის ექონიშნები. ნაცხ ბაქტერიოლოგიურიანალიზიც გამიკეტეს. ნუ ბოლოს ექიმმა მიტხრა რომ ლეიკოციტებია დიდი რაოდენობიტო.ტრიქომონა გექნებაო შენც და შენ მეუგლესაცო,და დამინისჰნა წამლები ცეფამედის 5ნემსი.სეკნდიოქსი, ფლუზამედი,და დოქსიციკლინი.არ ვიცი როგორ მოვიქცე ვიმკურნალო ამ დანიშნულებით.და ტუ შეილება სეკნიდოქსი მეუგლემაც დალიოს პროპილაქტიკის მიზნით
მოგესალმებით, თუ მეუღლესაც აქვს ტრიქომონა შეუძლია მიიღოს სექნიდოქსი, თუმცა მკურნალობის შემდეგ ორივემ უნდა ჩაიტაროთ საკონტროლო გამოკვლევა. თუ გამონადენი დიდი ხანი გაწუხებთ გირჩევთ ჩაიტაროთ საშვილოსნოს ყელის გამოკვლევა (კოლპოსკოპია, პაპ-ტესტი) და უჯრედშიგა ინფექციების გამოკვლევა (ქლამიდია, მიკოპლაზმა, ურეაპლაზმა) და შემდგომ პასუხების გათვალისწინებით დაინიშნოს მკურნალობა. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნანა
2015-08-17
გამარჯობატ დიანა ექიმო მე წინაზე მოგწერეტ მილების გამტარიანობაზე და მაინტერესებს მომივიდა 13 სჰი და ეგ სასჰოს ნაცხი როდის გავიკეტო?? და გენეკოლოგი აკეტებს ტუ ტვიტონ რენტგენის დროს აკეტებენ??? ან ტქვენ აკეტებტ? მადლობტ წინასწარ
მოგესალმებით ნანა, ნაცხის გაკეთება შესაძლებელია მენსტრუაცოული გამონადენის დამთავრების შემდეგ. ნაცხი კეთდება რენტგენის წინ და თუ ექიმი ჩათვლის რომ შეიძლება რენტგენის ჩატარება აძლევს მიმართვას. მე 1 სექტემბრამდე შვებულებაში ვარ, და თუ ამ თვეში გჭირდებათ ამ პროცედურის ჩატარება მიმართეთ კლინიკას. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მარი 20
2015-08-17
დიანა ექიმო ტემპერატურებს ვიზომავ და მოსვლისას მაქვს 36.5 მე10დგეს 36,9 მე11 დგეს 37 და შემდეგ მეწევა დაბლა 2-3ხაზით და ტქვენ რას პიქრობტ დარგვევაა ესეტი მონაცემები?და 2ტვეა 11-12 დგიტ ადრე მომდის ციკლი და რისი ბრალი იქნება ტქვენი აზრიტ?მადლობა წინასწარ
მოგესალმებით მარი, თქვენ ალბათ დაორსულების პრობლემა გაქვთ? რადგანაც ბაზალური ტემპერატურა მაღლა აწევის შემდეგ მალევე იწევა დაბლა შესაძლებელია იყოს ლუთეინური ფაზის უკმარისობა. ციკლიც გამოდის თვეში ორჯერ გაქვთ? თქვენ გესაჭიროებათ ჰორმონალური გამოკვლევები, ულტრაბგერითი გამოკვლევა და შემდგომ შესაბამისი მკურნალობა. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
შორენა
2015-08-19
გამარჯობა დიანა ექიმო.ოვულაციის დგე მაქვს სავარაუდოდ 16 რიცხვში მაგრამ ამ თვეში ციკლი გადამიცდა და მომივიდა 14 ში და ოვულაციის დგე სავარაუდოდ შეიცვლებოდა ხომ?წინასწარ მადლობა.
მოგესალმებით თამუნა, თუ ოვულაცია გაქვთ 16 რიცხვში და ციკლი მოგივიდათ 14 რიცხვში რაგაც შეუსაბამოება არის კითხვაში. თუ გულისხმობთ რომ ოვულაცია გაქვთ მე–16 დღეს, შესაძლებელია შემდეგ თვეებში 1–2 დღით ადრეც გქონდეთ. ციკლის 1–2 დღით გადაცდენა შესაძლებელია არ მოახდინოს გავლენა ოვულაციის დღეზე. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ნინო
2015-08-19
გამარჯობათ.შეიძლება თუ არა კონსულტაცია არასრულწლოვანისთვის მარტო(მშობლების გარეშე) და რა დოკუმენტი არის საჭირო წამოსაღებად.
მოგესალმებით ნინო, 16 წლის შემდეგ შესაძლებელია მოზარდის მშობლის გარეშე კონსულტირება. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
თამთა
2015-08-19
გამარჯობატ დიანა ექიმო. ტუ სჰეიდზლება მიტხრატ 6სიცელია რაც გატხოვილი ვარ ანალიზები ხორმონების ყველა ტიტქმის გაკეტებული მაქვს ნორმასჰი მაქვს ყველა. და უსჰვილობის დიაგნოზი მიტხრეს საკვერცხე მაქვს სუსტი არრის აქტიური და ინოფოლიკი დამინისჰნეს საკვერცხეს რამდენად გმიაქტიურებს კარგი პრეპარატია? მისჰველის ტუ არა ფოლიკულაზე და საკვერცხეზე გადაცდენაზე
მოგესალმებით თამთა, ინოფოლიკი ახალი პრეპარატია საქართველოში, კარგი პრეპარატია საკვერცხეების პოლიცისტოზის სამკურნალოდ. თქვენს შემთხვევაში რამდენად იმოქმედებს ვერ გეტყვით, რადგანაც არ ვიცი თქვენი ზუსტი გამოკვლევები (ექოსკოპია, ჰორმონები, ოვულაცია ხდება თუ არა და თუ გაქვთ ჩატარებული მილების გამოკვლევა). პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
სტუმარი
2015-08-19
და მკურნალობის პერიოდში მეუგლესტან ურტიერტობა შეილება?და მხოლოდ სქწსობრივი კავშირიტ არი გადამდები ტრიქომონა?rn
მოგესალმებით, მკურნალობის დროს სქესობრივი ურთიერთობა მხოლოდ პრეზერვატივით არის დასაშვები. ტრიქომონა ძირითადად გადადის სქესობრივი გზით, თუმცა შესაძლებალია საყოფაცხოვრებო ნივთებითაც, ხშირად ბავშვებს გადაედებათ დედისგან ერთ საწოლში ძილის შემთხვევაში და ა. შ. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
შორენა
2015-08-19
გამარჯბატ ქალბატონო დიანა.მოგწერეთ მაგრამ პასუხი არ გაგიციათ ალბათ გამოგრჩათ.გთხოვთ მიპასუხოთ.ოვულაციის დგე მაქვს ყოველი თვის 16 რიცხვში მაგრამ ამ თვეში ციკლი გადამიცდა და მომივიდა 14 ში.და მაინტრებს ოვულაციის დგე სავარაუდოდ შეიცვლებოდა ხომ?წინასწარ მადლობა
მოგესალმებით შორენა, ექოსკოპიურად ნახეთ რომ ყოველ თვე ერთიდაიმავე დღეს გაქვთ ოვულაცია? 1-2 დღე ციკლის გადაცდენა ან დასწრება არ არის პრობლემა. ოვულაციის დღეც ყოველ თვე შესაძლებელია 1-2 დღით ადრე ან გვიან იყოს. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
თამარ
2015-08-21
გამარჯობათ, დამიდგინდა საკვერცხეების ანთება, განსაკუთრებით მტკივა საკვერცე მენსტრუაციის დროს, ექიმთან ვერ მივდივარ, რაიმე გარეგან გამოსაყენებელ საშუალებას ან მედიკამნეტს ხომ ვერ დამინიშნავთ? მადლობა
მოგესალმებით თამარ, სამწუხაროდ ასე ზეპირად ვერაფერს დაგინიშნავთ, საჭიროა გამოკვლევების ჩატარება ექოსკოპია, ნაცხის ანალიზი და ზუსტი მიზეზის დადგენა თუ რითი არის გამოწვეული ტკივილი, და რითი დაგიდგინდათ ანთება. შესაძლებელია ტკივილის სხვა მიზეზი იყოს, მაგ. საკვერცხის ცისტა.პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
მარინა
2015-08-22
Gამარჯობა ექიმო.გავცივდი რის შედეგადაც ციკლ გადამიცდა 14 დგე.ვაპირებ ექიმტან ვიზიტს და მაინტერესებს ნაცხის ანალიზის გაკეტება დამჭირდება თუ არა?
მოგესალმებით მარინა, თუ გაწუხებთ გამონადენი და ტკივილი მუცლის ქვემო ნაწილის ნაცხის და ექოსკოპიის გაკეთება დაგჭირდებათ. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
ელენე
2015-08-23
გამარჯობატ რას ნიშნავს საკვეერცხეების პოლიკისტოზი? და შეისაძლებელია თუ არა სიმსივნეში გადაიზარდოს საშვილოსნოს დაჩირქება? მეგობარ აქ პრობლემა
მოგესალმებით ელენე, საკვერცხეების პოლიცისტოზი არის ყველაზე ხშირი ჰორმონალური დარღვევებით განპირობებული პათოლოგია, რომელიც ხასიათდება შემდეგი სიმპტომებით: სიმსუქნე, ანოვოლუცია (ხშირად არარეგულარულ მენსტრუაციასთან ერთად), ამენორეა (მენსტრუაციის არ არსებობა), აკნე (ფერისმჭამელები), ჭარბთმიანობა (ჰირსუტიზმი), ინსულინრეზისტენტობა, უშვილობა. სიმსივნეში ის არ გადაიზრდება და არც საშვილოსნოს დაჩირქებას იწვევს. პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.
თაკო
2015-08-28
გამარჯობათ ქალბატონო დიანა.რამოდენიმე ტვის წინ დამეწყო ციკლის დარღვევა თვეში მომდიოდა 2 ჯერ და 10 10 დგით ან მეტით როცა ჩვეულებრივად 5 დღიანი ვიცი.თან ფერი ყიო ყავისფერი.მივმართე ექიმს გადამიგეს ექოსკოპია,გამსინჯეს ა მითხრეს რომ საკვერცხე მაქვს შეხორცებული საშვილოსნოსთან და იმიტომ მქონდა დარღვევა.დამინიშნა ექიმმა წამალი რაგაც ჰორმონი რომელიც გადაჭარბებული დოზით მივიღე ექიმის დაუდევრობის გამო და შემდეგ 2 თვე საერთოდ აგარ მომვსლია.ამასთნავე მქონდა ბვერი ინფექცია.შემდეგ მივმართე სხვა ექიმს რომელმაც იივე დიაგნოზი დამისვა და დამინისჰნა ნემსები და მკურნალუბოა ცეფანორმით სამი თვე.პირველი ორი თვე ციკლი მწყობრში ჩამიდგა და მესამე ტვეს ისევ ამერია ისევ ორჯერ მომივიდა.აგარ ვიცი რა გავაკეთო და იქნებ მირჩიოთ რამე.შაშიში ხომ არაფერია?ან შეიდზლება რაიმე ვენერიული დაავადების ბრალი იყოს ეს ყველაფერი?ან რ აუნდა გავაკეთო იმისთვის რო საბოლოოდ განვიკურნო და მომიწესრიგდეს ციკლი.წინასწარ გიხდით მადლობას
მოგესალმებით თაკო, საკვერცხის მიხორცებამ საშვილოსნოზე ციკლის დარღვევა არ იცის, თქვენ სავარაუდოდ ჰორმონალური დარღვევა გაქვთ და გესაჭიროებათ სისხლში გარკვეული ჰორმონების განსაზღვრა.პატივისცემით დიანა ჭანუყვაძე.