სალმონელოზი
სალმონელოზი – საჭმლის მომნელებელი სისტემის დამაზიანებელი მწვავე ინფექციური დაავადება.
მიზეზები
· კულინარიულად დაუმუშავებელი საკვების მიღება;
· დაინფიცირებული წყლის გამოყენება;
· დაინფიცირებული მტვრის შესუნთქვა;
· დაინფიცირებულ ცხოველთან კონტაქტი.
სიმპტომები
· სხეულის ტემპერატურის სწრაფი აწევა;
· სისუსტე;
· თავის ტკივილი;
· კუნთებში ტეხვა;
· მუცლის ზედა ნაწილში მჩხვლეტავი ტკივილი;
· გულის რევა, ღებინება;
· დიარეა;
· კალა ხდება ქაფისებრი და მომწვანო ფერის;
· მუცლის შებერილობა;
· ენა გამომშრალი, ნადებით;
· კალაში სისხლისა და ლორწოს ნარევი;
· ბრადიკარდია;
· ჭარბი ოფლიანობა.
დიაგნოსტიკა
დაავადების დიაგნოსტიკას ატარებს ექიმი-ინფექციონისტი, რისთვისაც საჭიროა:
· სისხლის საერთო ბიოქიმიური ანალიზი;
· შარდის ანალიზი;
· კალას და ნაღებინები მასის ბაქტერიული გამოკვლევა;
· იმუნოფერმენტული ანალიზი;
· კოპროგრამა.
მკურნალობა
· კუჭ-ნაწლავის გამორეცხვა;
· სითხისა და მარილების აღმდგენი პრეპარატები;
· ანტიბიოტიკები;
· ბიოპრეპარატები.
დიეტა
მკურნალობისას პაციენტებს ენიშნებათ დიეტა №4, რომელიც რაციონიდან გამოირცხავს შემდეგ პროდუქტებს:
· ცომეული;
· ტკბილი ცომეული;
· ცხიმიანი ხორცის სახეობები;
· კონსერვები, შებოლილი;
· კვერცხი;
· ცხიმები;
· ბოსტნეული;
· მსუყე წვნიანები;
· კენკრა, ხილი;
· ტკბილეული, თაფლი;
· ყავა, კაკაო;
· გაზიანი სასმელი, ბურახი;
· სპირტიანი სასმელი.
საშიშროება
· ფილტვების, თავის ტვინის შეშუპება;
· ინფექციურ-ტოქსიკური შოკი;
· ჩირქოვანი გართულებები;
· თირკმელების, ღვიძლის, გულსისხლძარღვთა უკმარისობა.
რისკის ჯგუფი
· 1 წლამდე ასაკის ბავშვები;
· სუსტი იმუნიტეტის მქონე ადამიანები;
· კუჭის წვენის დეფიციტური გამომუშავების მქონე პირები.
პროფილაქტიკა
· ჰიგიენის ნორმების დაცვა;
· სალმონელოზის მკურნალობა შინაურ ცხოველებში;
· წყლის წარმომავლობის გაკონტროლება.