ლაქტოზას აუტანლობა
ლაქტოზას აუტანლობა - წარმოადგენს ორგანიზმის რეაქციას რძესა და რძის პროდუქტებზე.
მიზეზები
დაავადების ძირითადი მიზეზებია:
· გენეტიკა;
· ანთბითი დაავადებები, გრიპის ჩათვლით;
· კუჭ-ნაწლავის ოპერაციები, რომელთა შემდეგ ორგანიზმი კარგავს ლაქტოზას მიღების და გადამუშავების უნარს.
სიმპტომები
დაავადებას ახასიათებს შემდეგი სახის სიმპტომები:
· მუცლის შებერილობა;
· ძლიერი ტკივილი;
· გაზების ჭარბი დაგროვება;
· ხშირი შეკრულობა;
· დიარეა;
· ღებინება;
· ორგანიზმის სისუსტე;
· ციებ-ცხელება;
· ტემპერატურის აწევა;
· თავბრუსხვევა.
ჩვილებში სიმპტომები ვლინდება შემდეიგი სახით:
· ძუძუზე უარის თქმა;
· ბავშვი ტირის ძუძუს ჩადების შემდეგ;
· ძილის დარღვევა;
· გაზების სიჭარბე.
დიაგნოსტიკა
დაავადების დიაგნოსტიკისთვის საჭიროა:
· გასტროენტეროლოგის კონსულტაცია;
· ჟანგბადის შემოწმება გამოსუნთქულ ჰაერში;
· სისხლის საერთ ანალიზი;
· გლუკოზის შემოწმება;
ასევე შეიძლება საჭირო გახდეს:
· პედიატრის კონსულტაცია;
· ორგანიზმში მჟავიანობის შემოწმება;
· შაქრის შემოწმება სისხლში.
მკურნალობა
აუცილებელი მკურნალობა მოიცავს:
· დიეტოლოგის კონსულტაციას;
· გასტროენტეროლოგის კონსულტაციას;
· რაციონიდან რძისა და რძის პროდუქტების გამორიცხვას;
· სპეციალური დიეტის ორგანიზებას;
· რაციონში ისეთი პროდუქტების დამატებას, რომელბიც შეიცავენ კალციუმს (მანდარინი, ბროკოლი, ფოთლოვანი კომბოსტო) და D ვიტამინს (კარაქი, კვერცხის გული, ღვიძლი);
· საკვები დანამატების გამოყენება.
პროფილაქტიკა
სამწუხაროდ რაიმე სპეციალური პროფილაქტიკური მეთოდი არ არსებობს. საჭიროა ცხოვრების ჯანსაღი წესის და დაბალანსებული რაციონის ქონა.