დუოდენიტი
დუოდენიტი – თორმეტგოჯა ნაწლავის ანთება (როგორც წესი ლორწოვანი გარსის ანთება). ხანგრძლივი არსებობის პირობებში თორმეტგოჯა ნაწლავის ლორწოვან გარსში ვითარდება ქრონიკული დუოდენიტი.
მიზეზები
დაავადების გამომწვევი მიზეზებია:
· საკვები ტოქსიკოინფექციები;
· ცხარე და ცხელი საკვების ხშირად მიღება;
· ალკოჰოლის ჭარბი გამოყენება;
· უხეში საკვებით კუჭის ზედაპირის დაზიანება;
· ტოქსიკური პრეპარატებით მოწამვლა, რაც იწვევს საჭმლის მომნელებელი ტრაქტის ლორწოვანი გარსის გაღიზიანებას.
სიმპტომები
დაავადებას ახასიათებს შემდეგი სახის სიმპტომები:
· ეპიგასტრიის არეში ტკივილი (მუცლის ზედა ნაწილი);
· გულის რევა და ღებინება;
· სიმძიმის შეგრძნება კუჭში;
· ეპიგასტრიის ადგილას ტკივილი პალპაციის დროს;
· საერთო სისუსტე, სხეულის მაღალი ტემპერატურა.
დიაგნოსტიკა
დაავადების დიაგნოსტიკისთვის საჭიროა:
· დუოდენოფიბროსკოპია – იძლევა ნაწლავის ლორწოვანი გარსის ანთებითი პროცესის გამოვლენის საშუალებას;
· სისხლის კლინიკური ანალიზი – იძლევა ნეიტროფილური ლეიკოციტოზის გამოვლენის საშუალებას;
· დათვალიერება და პალპაცია – იძლევა მუცლის ღრუს წინა კედლის დაჭიმულობის დონის გარკვევის საშუალებას.
მკურნალობა
დაავადების სამკურნალოდ გამოიყენება:
· დიეტოთერაპია;
· ანტაციდური პრეპარატები;
· მედიკამენტური მკურნალობა;
· ქოლინოლიტური პრეპარატები;
· ვიტამინოთერაპია.
დიეტა
დაავადების მკურნალობისას რეკომენდირებულია რძისა და მცენარეული დიეტა.
საშიშროება
დაავადების გართულებამ შეიძლება გამოიწვიოს ნაწლავში სისხლდენა, ნაწლავის პერფორაცია, ასევე შეიძლება მოხდეს მწვავე პანკრეატიტის განვითარება.
რისკის ჯგუფი
რისკის ჯგუფში შედიან:
· ალკოჰოლიკები;
· მწეველები;
· მლაშე, ცხარე, მჟავე და ცხელი საკვების მოყვარულები.
პროფილაქტიკა
ჯანსაღი კვება, მოწევაზე და ალკოჰოლის ჭარბ გამოყენებაზე უარის თმქა, ასევე კარგი იქნება, თუ უარს იტყვით ე.წ. ფასტფუდის მიღებაზე.