ლაქტოზას აუტანლობა

ლაქტოზას აუტანლობა - წარმოადგენს ორგანიზმის რეაქციას რძესა და რძის პროდუქტებზე.

 

მიზეზები

დაავადების ძირითადი მიზეზებია:

·         გენეტიკა;

·         ანთბითი დაავადებები, გრიპის ჩათვლით;

·         კუჭ-ნაწლავის ოპერაციები, რომელთა შემდეგ ორგანიზმი კარგავს ლაქტოზას მიღების და გადამუშავების უნარს. 

 

სიმპტომები

დაავადებას ახასიათებს შემდეგი სახის სიმპტომები:

·         მუცლის შებერილობა;

·         ძლიერი ტკივილი;

·         გაზების ჭარბი დაგროვება;

·         ხშირი შეკრულობა;

·         დიარეა;

·         ღებინება;

·         ორგანიზმის სისუსტე;

·         ციებ-ცხელება;

·         ტემპერატურის აწევა;

·         თავბრუსხვევა.

 

ჩვილებში სიმპტომები ვლინდება შემდეიგი სახით:

·         ძუძუზე უარის თქმა;

·         ბავშვი ტირის ძუძუს ჩადების შემდეგ;

·         ძილის დარღვევა;

·         გაზების სიჭარბე.

 

დიაგნოსტიკა

დაავადების დიაგნოსტიკისთვის საჭიროა:

·         გასტროენტეროლოგის კონსულტაცია;

·         ჟანგბადის შემოწმება გამოსუნთქულ ჰაერში;

·         სისხლის საერთ ანალიზი;

·         გლუკოზის შემოწმება;

ასევე შეიძლება საჭირო გახდეს:

·         პედიატრის კონსულტაცია;

·         ორგანიზმში მჟავიანობის შემოწმება;

·         შაქრის შემოწმება სისხლში.

 

მკურნალობა

აუცილებელი მკურნალობა მოიცავს:

·         დიეტოლოგის კონსულტაციას;

·         გასტროენტეროლოგის კონსულტაციას;

·         რაციონიდან რძისა და რძის პროდუქტების გამორიცხვას;

·         სპეციალური დიეტის ორგანიზებას;

·         რაციონში ისეთი პროდუქტების დამატებას, რომელბიც შეიცავენ კალციუმს (მანდარინი, ბროკოლი, ფოთლოვანი კომბოსტო) და D ვიტამინს (კარაქი, კვერცხის გული, ღვიძლი);

·         საკვები დანამატების გამოყენება.

 

პროფილაქტიკა

სამწუხაროდ რაიმე სპეციალური პროფილაქტიკური მეთოდი არ არსებობს. საჭიროა ცხოვრების ჯანსაღი წესის და დაბალანსებული რაციონის ქონა.